1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amúgy országos átlagban nagyjából 15 millió is elég lehet, a keletei megyékben pedig akár 2 millióért is kapunk már telket. De minek a telek, ha alig építkezünk?

A telekpiacra az egyre csökkenő sajátcélú lakásépítés mellett a családi házak viszonylagosan nyomott ára is rányomja a bélyegét. Amíg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig 10-15 százalékkal esett vissza.

Telek 2 millióért?

Budapesten a legtöbb kereső a 13-22 millió közötti telkekről érdeklődött 2012 első három negyedévében, Pest megyében a 10-15 millió közötti áron kínáltak voltak a legkeresettebbek. A keleti és nyugati országrészben a 2 és 9 millió forintos telkek a legkedveltebbek, de nyugaton van kereslet a drágább, 15-20 milliós értékűek iránt is.

Az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjából többek között kiderül, hogy a belterületi telkek piacán továbbra is visszafogott kereslet tapasztalható szinte az egész ország területén. Az okokat vizsgálva több szempont is felmerülhet. Egyrészt a sajátcélú lakásépítések 2008 óta tartó folyamatos csökkenése, ami a fővároson kívül az ország minden területére jellemző. A fővárosban tradicionálisan az értékesítési célú lakásépítések domináltak, ezért a visszafogottabb visszaesést az alacsony bázis magyarázhatja.

Forrás: OC, KSH


20 millió felett nehéz alkudni

Természetesen nem minden esetben helyettesítheti egymást a családi ház vásárlása és az építkezés. Szentendrén főleg a magasabb ártartományban keresők, akik akár 20-25 millió forintot is hajlandóak egy telekért áldozni, ragaszkodnak a saját építkezéshez. Emögött főleg a speciális, saját építkezés keretében megvalósítható igények állnak, nem ritka, hogy ezek a keresők már a családi ház kínálatot áttekintve döntöttek a saját építkezés mellett.
Ebben az ártartományban kevesebb a kereső, és az üzletek létrejöttét az is nehezíti, hogy az eladók kitartják az árat, nem, vagy csak nagyon nehezen hajlandóak engedni eredeti elképzelésükből. Esetükben főleg a motiváció hiányzik, a bevételre nincs égetően szükségük, ezért inkább kivárnak a magas áron.

Felújítandó lakás vagy telek?

Az olcsóbb telkek iránt már viszonylag nagyobb kereslet látható a környéken és ebben a szegmensben az eladók is rugalmasabbak. A kifejezetten csak telekvásárlásban gondolkozó kereső Gödöllő térségében is kevesebb. Nem ritka, hogy 20-22 millió forintos kerettel rendelkező keresők egyszerre keresnek telket, jó helyen található bontandó vagy felújítandó házat, vagy újszerű, jó minőségű családi házat. Az Otthon Centrum érdi irodájának kollégái is azt tapasztalják, hogy a felújítandó házakat jobban keresik, mint az építési telkeket.
Dunaharasztiban is kevés kimondottan telkeket kereső vevőről tudunk, ugyan itt a kínálat is szűkösebb, az eladók pedig kitartják az árat.

Gyorsan akar telket, ingatlant? Irány Győr!

Debrecenben a jó elhelyezkedésű telkeknek van piaca, bár tény, hogy kevés a kimondottan telket kereső vevő és a jó lokációjú telkekből sincs sok a piacon. Debrecenben kevésbé jellemző, hogy a családi ház és a telek keresés párhuzamosan futna, ami mögött a határozottabb elképzelések, illetve különlegesebb igények és a szűkebb kedvező elhelyezkedésű telekkínálat áll. Győrben az országosnál valamivel jobb lakáspiaci trendeknek megfelelően a telkek piaca is élénkebb, mind kínálati, mind keresleti oldalon. Ezen a területen az Otthon Centrum tapasztalatai szerint az eladók és a vevők árelképzelései sem esnek nagyon messze egymástól, az alku mértéke is kisebb.

Milyen telkeket keresnek?

Az ingatlanos cég adatbázisa alapján 2012 harmadik negyedévében a budapesti, belterületi telekpiacon a legtöbb kereső 13 és 22 millió között kínált telkek után érdeklődött, a legkeresettebbek a 15 millió körüliek voltak. A legtöbb érdeklődést a 600-700 négyzetméteres telkek generálták. A felsőbb ártartományokban, a 25-30 milliós, de még a 30 milliónál is drágábbakra szintén volt számottevő kereslet.

A budai kerületekben a 100 millió forint körüli áron kínált telkek után már visszafogottabb mértékben érdeklődtek. A főváros agglomerációjában, bár érdeklődés mutatkozik a 2 és 5 millió forint között kínált telkek iránt is, a kereslet jórészt a 10 és 15 millió közöttiekre koncentrálódik.

Ebben az értéktartományban 600 és 1200 négyzetméter között kínálnak telkeket, a legtöbb érdeklődő a 700-800 négyzetméteresekre jelentkezett. Egyébként, a telek árától függetlenül is ez a mérettartomány volt a legkeresettebb. Az Otthon Centrum ebben a mérettartományban nagyon sok érdeklődést regisztrált a 6 millió körüli vételártól kezdve egészen a 25 millióig. Az ország keleti és nyugati felében egyaránt 2 és 9 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben az ennél drágább telkek is keresettek, még a 20 milliós értéktartományban is számottevő a kereslet.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG