TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amúgy országos átlagban nagyjából 15 millió is elég lehet, a keletei megyékben pedig akár 2 millióért is kapunk már telket. De minek a telek, ha alig építkezünk?

A telekpiacra az egyre csökkenő sajátcélú lakásépítés mellett a családi házak viszonylagosan nyomott ára is rányomja a bélyegét. Amíg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig 10-15 százalékkal esett vissza.

Telek 2 millióért?

Budapesten a legtöbb kereső a 13-22 millió közötti telkekről érdeklődött 2012 első három negyedévében, Pest megyében a 10-15 millió közötti áron kínáltak voltak a legkeresettebbek. A keleti és nyugati országrészben a 2 és 9 millió forintos telkek a legkedveltebbek, de nyugaton van kereslet a drágább, 15-20 milliós értékűek iránt is.

Az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjából többek között kiderül, hogy a belterületi telkek piacán továbbra is visszafogott kereslet tapasztalható szinte az egész ország területén. Az okokat vizsgálva több szempont is felmerülhet. Egyrészt a sajátcélú lakásépítések 2008 óta tartó folyamatos csökkenése, ami a fővároson kívül az ország minden területére jellemző. A fővárosban tradicionálisan az értékesítési célú lakásépítések domináltak, ezért a visszafogottabb visszaesést az alacsony bázis magyarázhatja.

Forrás: OC, KSH


20 millió felett nehéz alkudni

Természetesen nem minden esetben helyettesítheti egymást a családi ház vásárlása és az építkezés. Szentendrén főleg a magasabb ártartományban keresők, akik akár 20-25 millió forintot is hajlandóak egy telekért áldozni, ragaszkodnak a saját építkezéshez. Emögött főleg a speciális, saját építkezés keretében megvalósítható igények állnak, nem ritka, hogy ezek a keresők már a családi ház kínálatot áttekintve döntöttek a saját építkezés mellett.
Ebben az ártartományban kevesebb a kereső, és az üzletek létrejöttét az is nehezíti, hogy az eladók kitartják az árat, nem, vagy csak nagyon nehezen hajlandóak engedni eredeti elképzelésükből. Esetükben főleg a motiváció hiányzik, a bevételre nincs égetően szükségük, ezért inkább kivárnak a magas áron.

Felújítandó lakás vagy telek?

Az olcsóbb telkek iránt már viszonylag nagyobb kereslet látható a környéken és ebben a szegmensben az eladók is rugalmasabbak. A kifejezetten csak telekvásárlásban gondolkozó kereső Gödöllő térségében is kevesebb. Nem ritka, hogy 20-22 millió forintos kerettel rendelkező keresők egyszerre keresnek telket, jó helyen található bontandó vagy felújítandó házat, vagy újszerű, jó minőségű családi házat. Az Otthon Centrum érdi irodájának kollégái is azt tapasztalják, hogy a felújítandó házakat jobban keresik, mint az építési telkeket.
Dunaharasztiban is kevés kimondottan telkeket kereső vevőről tudunk, ugyan itt a kínálat is szűkösebb, az eladók pedig kitartják az árat.

Gyorsan akar telket, ingatlant? Irány Győr!

Debrecenben a jó elhelyezkedésű telkeknek van piaca, bár tény, hogy kevés a kimondottan telket kereső vevő és a jó lokációjú telkekből sincs sok a piacon. Debrecenben kevésbé jellemző, hogy a családi ház és a telek keresés párhuzamosan futna, ami mögött a határozottabb elképzelések, illetve különlegesebb igények és a szűkebb kedvező elhelyezkedésű telekkínálat áll. Győrben az országosnál valamivel jobb lakáspiaci trendeknek megfelelően a telkek piaca is élénkebb, mind kínálati, mind keresleti oldalon. Ezen a területen az Otthon Centrum tapasztalatai szerint az eladók és a vevők árelképzelései sem esnek nagyon messze egymástól, az alku mértéke is kisebb.

Milyen telkeket keresnek?

Az ingatlanos cég adatbázisa alapján 2012 harmadik negyedévében a budapesti, belterületi telekpiacon a legtöbb kereső 13 és 22 millió között kínált telkek után érdeklődött, a legkeresettebbek a 15 millió körüliek voltak. A legtöbb érdeklődést a 600-700 négyzetméteres telkek generálták. A felsőbb ártartományokban, a 25-30 milliós, de még a 30 milliónál is drágábbakra szintén volt számottevő kereslet.

A budai kerületekben a 100 millió forint körüli áron kínált telkek után már visszafogottabb mértékben érdeklődtek. A főváros agglomerációjában, bár érdeklődés mutatkozik a 2 és 5 millió forint között kínált telkek iránt is, a kereslet jórészt a 10 és 15 millió közöttiekre koncentrálódik.

Ebben az értéktartományban 600 és 1200 négyzetméter között kínálnak telkeket, a legtöbb érdeklődő a 700-800 négyzetméteresekre jelentkezett. Egyébként, a telek árától függetlenül is ez a mérettartomány volt a legkeresettebb. Az Otthon Centrum ebben a mérettartományban nagyon sok érdeklődést regisztrált a 6 millió körüli vételártól kezdve egészen a 25 millióig. Az ország keleti és nyugati felében egyaránt 2 és 9 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben az ennél drágább telkek is keresettek, még a 20 milliós értéktartományban is számottevő a kereslet.Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Egyesülhet a JLL és a Cushman, más fúziók is lehetnek a globális ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2020. november 7. 12:34
Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.
Ingatlan Nagy sebeket ejt a vírus az ingatlanügynökökön is
Mester Nándor | 2020. november 5. 11:28
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Ingatlan Majdnem negyven százalékot esett a lakásépítési engedélyek száma
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 10:04
Felpörögtek a lakásépítések a harmadik negyedévben, de majdnem 40 százalékkal esett az újonnan kiadott engedélyek száma – derül ki a KSH csütörtökön közzé tett jelentéséből. Ebből egyértelmű, hogy ebben az időszakban már a kivárásé volt a főszerep a lakosság és a vállalkozók részéről is.
Friss
hírlevél