5p

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy az elmúlt években a lakásárak jelentősen megemelkedtek, ez a trend pedig az idei évben is folytatódott. Laikusként nem könnyű belekezdeni új otthonunk keresésébe, hiszen költségvetésünk általában korlátozott, a lakásárakat pedig számos tényező befolyásolhatja, melyeket nem ismerünk teljeskörűen. Az alábbiakban azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik a közeljövőben szeretnének ingatlant vásárolni.

Ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban

Az elmúlt évek eseményei – a járványhelyzetet követő munkanélküliség, az országot sújtó infláció, a háborús veszélyhelyzet, az alapanyagárak és a jelzáloghitelek kamatainak emelkedése – jelentős hatást gyakoroltak az ingatlanok árára. 2015-höz képest a használt lakásoké több mint a kétszeresére, az újaké majdnem a háromszorosára nőtt!

2022 végén úgy tűnt, hogy a lakásárak mérséklődnek, azonban 2023 első negyedévében az előző időszakhoz képest ismét 2,5 százalékos emelkedés következett be. Az azonban mindenképpen jó hír, hogy a növekedés üteme az előző évhez képest csökkenni látszik, ahogy a reállakásár-index is: ez azt jelenti, hogy az ingatlanok áremelkedése elmarad a fogyasztói árak növekedésének mértékétől.

Mire számíthatunk, ha ingatlant szeretnénk venni?

Lássuk tehát, hogy mit kell figyelembe vennünk az idei évben a lakásvásárlás során.

Kereslet és kínálat 2023-ban

A jelenlegi állapot kedvezhet a vevőknek, a májusi statisztikák szerint ugyanis a tavalyi évhez képest az eladó ingatlanok száma jelentősen megnőtt (havi szinten átlagosan 32.000 új hirdetés válik elérhetővé), míg a kereslet aránya 30 százalékkal csökkent. A kevesebb érdeklődő természetesen kisebb versenyt jelent, így nagyobb esélyünk van akár arra is, hogy a meghirdetett irányárat egy kicsit alacsonyabb szintre alkudjuk le.

Az eladók számítanak arra, hogy az otthonteremtési támogatások, adókedvezmények szabályainak változásával a kereslet még inkább csökkenni fog, ezért különösen fontos számukra, hogy az ingatlanokat még az idei évben értékesíthessék. Ennek azért is van jelentősége, mert sok ingatlantulajdonos új lakás vásárlására fordítaná a vételárat, ha pedig maguk is szeretnék még kihasználni a kedvezményeket, gyorsan kell dönteniük az árcsökkentés kérdésében.

Lakásárak változása

Ahogy említettük, az ingatlanok ára 2023 elején ismét emelkedni kezdett, fontos azonban, hogy a használt lakásoké mérsékeltebben, 1,9 százalékkal nőtt, az újaké  viszont 6 százalékkal lett magasabb. Ebből is látszik, hogy gazdaságosabb megoldás lehet a jó állapotú, de használt lakás megvásárlása.

Nem elhanyagolható az a körülmény sem, hogy az ingatlanárak változása nagyban függ az adott régiótól. Budapesten az új lakások átlagosan 68,5, országosan „csupán” 57 millió forintba kerülnek. Míg használt ingatlan esetében ez az összeg Budapesten 48,3 millió forint, addig egy eladó lakás Miskolcon átlagosan körülbelül 35 millió forintba kerül. Nem mindegy tehát, hogy az ország mely területén keressük leendő otthonunkat. Bár a nagyvárosokból való kiköltözés tendenciája folytatódik, így a vidéki lakásárak is emelkedtek, itt mégis nagyobb eséllyel jutunk kedvező árú ingatlanhoz.

Az építőanyagok árának folyamatos emelkedése megállni látszik, ezért a megvásárolt lakás felújítási költségeinek csökkenésére is számíthatunk.

Energiaárak

2022 második felétől egy új szempontot is figyelembe kell vennünk ingatlanvásárláskor, ez pedig a rezsiköltség. Az energiaárak óriási mértékben emelkedtek, ami a lakáspiacra is kihatott: megnőtt az alacsony villany- és gázfogyasztású ingatlanok értéke. Érdemes tehát ezt is szem előtt tartani: hosszú távon megtérülhet az a befektetés, amit egy drágább, de energiahatékonyabb lakás vásárlása jelent.

Lakáshitel

A jegybank 2023 májusában megkezdte a kamatsáv csökkentését. Ez a jövőben is folytatódhat, ha azonban megtaláltuk a megfelelő lakást, aminek az ára is kedvező, érdemes még az idei évben lakáshitelért folyamodni. Az erre jogosultak néhány hónapig még igényelhetik a Családok Otthonteremtési Kedvezményét és az ehhez kapcsolódó támogatásokat.

Ha a fentiekre nincs is lehetőségünk, és most csak egy drágább kölcsönt tudunk felvenni, a kamatok néhány év múlva jelentősen csökkenhetnek, fennmaradó hitelünket pedig ekkor kiválthatjuk egy jóval kedvezőbbre. Érdemes a legalább tíz évre rögzített kamatú kölcsönökben gondolkodni, azt azonban mindig vegyük figyelembe, hogy csak olyan összegért folyamodjunk a pénzintézetekhez, melynek törlesztőrészleteit előreláthatóan hosszú távon is fizetni tudjuk!

Kérjünk segítséget!

Láthatjuk, hogy az ingatlanvásárlás során számos szempontot kell mérlegelnünk, komoly pénzügyi kérdésekben szükséges döntést hoznunk. Ha bármiben bizonytalanok vagyunk, bátran kérjünk segítséget! Forduljunk pénzügyi szakemberhez, ingatlanirodához, vagy a lakáshitelekkel kapcsolatban valamely pénzintézethez. Az így szerzett információk birtokában felelősségteljesebb döntést hozhatunk, és az álomotthon keresése nem tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

 

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG