3p

Fontos információk azoknak, akik most tervezik lakáshitel felvételét.

Hétfőtől több bank is elérhetővé tette a 8,5 százalékos thm-plafonnak megfelelő lakáshiteleket. Ez pedig felélénkítheti a lakáshitelezési piacot, de legalábbis nagyobb teret adhat azoknak, akik átlagos jövedelemmel rendelkeznek és eddig halasztották a lakásvásárlást – derül ki a money.hu összeállításából, amely utal arra is, hogy legutóbb tavaly augusztusban volt 8,5 százalék közeli szinten a lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója. Akkor közel kétszer annyi új lakáshitelszerződést kötöttek a bankok, mint idén augusztusban a 10 százalék feletti hitelteher mellett.

A money.hu rámutat, első körben már több lakossági bank vállalta az önkéntes csatlakozást, köztük az Erste, az MBH, a Gránit, az OTP és a CIB Banknál is érvénybe lépett hétfőtől a kamatplafon, melynek bevezetéséről a gazdaságfejlesztési tárca és a Magyar Bankszövetség állapodott meg.

„Bár már a thm-plafon bevezetése előtt is voltak olyan bankok, amelyek bizonyos feltételek mellett, például az átlagnál magasabb hitelösszeg és jövedelem esetén a 8,5 százalék alatti thm-mel kínáltak lakáskölcsönt, mostantól azonban a bankok palettáján jó eséllyel egyre több ilyen konstrukció kap helyet” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Jönnek a kedvezőbb kondíciók. Fotó: Pixabay
Jönnek a kedvezőbb kondíciók. Fotó: Pixabay

A szakember a jegybanki adatokat idézve utalt arra, hogy a most rajtoló 8,5 százalékos thm-plafon lényegében megfelel a lakáshitelpiac tavaly augusztusi 8,46 százalékos átlagos hitelköltség-mutatójának.  

Abban a hónapban több mint 8 ezer új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok ezen a kamatszinten. míg idén augusztusban 10,46 százalékos átlagos hiteldíjmutató mellett mindösszesen 4609 szerződést írtak alá – emlékeztet a szakportál.

„A thm-plafon bevezetése persze nem jelenti azt, hogy hirtelen óriási kereslet lesz a lakáshitelekre, mert sok háztartás a megemelkedett kiadások miatt még óvatos, de ez a kamatszint már mindenképp vonzóbb lehet a bizonytalankodóknak ahhoz, hogy belevágjanak a korábban elhalasztott lakásvásárlásba”

– tette hozzá a Korponai Levente.

A pénzügyi portál aláhúzza: lényeges szempont, hogy a hitelfelvételt tervezők a 8,5 százalékos thm-plafon bevezetése után is alaposan nézzenek körül a banki kínálatban, mert a különböző pénzintézeteknél továbbra is eltérőek lehetnek a kamatfeltételek és az elérhető kedvezmények. Az új kondíciókat október 9-én, teszik közzé a bankok a hirdetményekben, az összehasonlításhoz mindenképp javasolja a szakember a banki hirdetmények adataiból dolgozó lakáshitel kalkulátor használatát.

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövőben, ha mérséklődnek a kamatok, akkor egy most felvett, thm-plafonos hitelt is ki lehet váltani olcsóbb kölcsönnel. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG