4p

Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.

A jövőre induló új lakástámogatási programban a gyermekek számától függően 15-50 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek az arra jogosultak. A CSOK Plusz részletszabályait is társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormányzat, amelyek eddig nem ismert újdonságokat is tartalmaznak – áll az ingatlan.com és money.hu elemzésében.

A megjelent részletszabályok egyik legnagyobb meglepetése, hogy nem fix 3, hanem maximum 3 százalékos lesz a CSOK Plusz igénylők által fizetendő kamatok szintje.

„Ez azt is jelenti, hogy lesznek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál alacsonyabb kamattal kínálják majd a támogatott lakáshiteleket”

– mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Hozzátette: „Már a 3 százalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben, de az ennél alacsonyabb kamat majdnem példátlannak mondható. Utoljára az MNB Zöld Otthon Programja volt ilyen kedvező hitelkonstrukció, ami 2021-2022-ben óriási érdeklődést hozott. Kérdés persze, hogy most hogyan reagálnak majd a bankok, hiszen a kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam. Ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már nekik kell kigazdálkodniuk.” A CSOK Pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert

a támogatott hitel indulóköltségeit is maximalizálná az állam 300 ezer forintban, ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel.

Korponai Levente szerint mindezek ellenére fokozódhat a verseny a bankok részéről, mivel a piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a CSOK Plusz lehet a bankok ügyfélszerző csodafegyvere.

„Jó hír lehet a CSOK Plusszal továbbköltöző családoknak, hogy a meglévő ingatlanukat nem lesz kötelező eladni. Arra viszont figyelniük kell, hogy a támogatott hitelből megvásárolt lakásnak vagy családi háznak meg kell haladnia a jelenlegi otthonuk forgalmi értékét”

– figyelmeztetett a részletekre Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A fiatalok költözés előtt biztosan lelkesen böngészik majd a szabályokat. Fotó: Depositphotos
A fiatalok költözés előtt biztosan lelkesen böngészik majd a szabályokat. Fotó: Depositphotos

A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet megerősítette az ingatlan minimális alapterületével kapcsolatos várakozásokat, amelyek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő CSOK szabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméter kell, hogy legyen a gyermekek számától függően. Balogh László érdekességként hívta fel a figyelmet arra is, hogy a CSOK Pluszos otthonok maximális alapterülete ugyan nincs korlátozva, de a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.

Az ingatlan.com adatai alapján az eladó lakások és házak közel 80 százaléka megfelel a fenti feltételeknek, így a CSOK Pluszos vevők jelenleg több mint 120 ezer eladó lakóingatlan közül választhatják ki a következő otthonukat.

A money.hu szakértői kiemelték azt is, hogy a korábbi CSOK igénylők is élhetnek a CSOK Plusz lehetőségével, de ehhez a korábban igényelt kamattámogatott hitelt vissza kell fizetni a családnak. Ezen felül a korábban vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK összegét is vissza kell fizetni a CSOK Plusz igénylés benyújtásához.

A CSOK Plusz társadalmi egyeztetése keretében észrevételeket december 1-jéig lehet tenni ezen az e-mail címen.

A Privátbankár szerda esténként megjelenő Mennyit ér az ingatlanom? rovatának cikkeit ide kattintva olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Miskolc egy zsebbevágó mutatóban nagyot domborított
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:44
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen a legolcsóbbak az albérletek.
Ingatlan Mágnes az irodaháznak a jó étterem, a fitnesz központ és az élelmiszerbolt
Mester Nándor | 2024. február 25. 09:47
Még nyomott áron is érdemes kiadni az irodaházak földszintjét különféle szolgáltatóknak. Azok nélkül nehezebb lenne igazán vonzóvá tenni magát a házat a bérlők dolgozóinak szemében. Persze fontos, hogy milyen szektorokból sikerül bérlőket találni, a jelek szerint az étterem, az élelmiszerüzlet és a fitnesz központ jó választás.
Ingatlan Védeni kell a szigetet, amin Hernádi luxusszállodája áll? Új gát épül Esztergomban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 06:38
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, amelynek során másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten - közölte a szervezet szóvivője az MTI-vel.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Menő maradt Kádár János kedvenc kerülete
Mester Nándor | 2024. február 21. 19:41
Azt eddig is tudtuk, hogy az egykori pártfőtitkárnak oly kedves észak-pesti környéken sokan keresnek új otthont. Újdonság azonban, hogy a használt téglalakások is növelni tudták a népszerűségüket, újak és régiek gyakorlatilag egymást húzzák. Utóbbiak azonban csak akkor tudnak labdába rúgni, ha teljesen felújítottak és kiemelkedően jó közlekedéssel bírnak – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Lesújtó számokat közölt a KSH - kitalálja, melyik régióban nőtt egyedül az új lakások száma?
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 08:32
Mindenhol máshol csökkent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Budai panelt venni és eladni is érdemes
Mester Nándor | 2024. február 14. 18:58
Továbbra is népszerűek Buda több kerületének a panellakásai. Kisebb lett a kínálat, mint tavaly ősszel, de az árak csak elvétve csökkentek, 2-3 százalékkal, inkább stagnálnak. Nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár, de a legjellemzőbb a 750-800 ezer forintos sáv – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Jó hírt kaptak a lakásfelújításra készülődők
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 08:15
A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG