<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyedüliként bővítette tavaly lakáshitelezési tevékenységet a hazai piacon a Fundamenta Lakáskassza, így a három legnagyobb lakáshitelező közé került 25,5 százalékos piaci részesedésével.

Az évet a cég 658 ezer szerződéssel, 322 milliárdos mérlegfőösszeggel, 293 milliárdos betétállománnyal, 107 milliárdos hitelállománnyal és 5,1 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta. A lakáshitelezés évtizedes mélypontjának évében a Fundamenta folyamatosan növelte hitelezést, így 2012-ben 52,1 milliárdos kihelyezéssel 25,5 százalékos piaci részesedést ért el a lakáscélú hitelek piacán. Ezzel az eredménnyel tavaly a három legnagyobb (Erste, OTP, Fundamenta) lakáshitelező közé került a cég.

A piaci részesedés jelentősen nőtt az egy évvel korábbi 19 százalékhoz képest is. A Fundamenta folyósítása az általános piaci visszaesés ellenére 20 százalékkal volt magasabb, mint a 2011-ben elért 43,7 milliárd forint. Lakáshitel állománya a 2011-es 65,8 milliárd forintról 106 milliárd forintra növekedett. Az utóbbi években tapasztalható jelentős hitelezési fellendülés a néhány évvel ezelőtti – a szabad eszközök nagyobb részének kihelyezését lehetővé tevő – jogszabály módosítások hatásának, valamint annak köszönhető, hogy a Fundamenta fejlődésének azon szakaszába jutott, amikor aktív hitelezőként léphet fel a piacon. Ez különösen azért fontos, mert egy gazdasági válság elhúzódó hatásai ellenére is képes volt minderre. Ez, valamint a rossz hitelek alacsony aránya jól illusztrálja, hogy a lakás-takarékpénztárak valóban válságálló szervezetek.

A végtörlesztéstől megtisztítva is jelentős a növekedés
Jóllehet a fenti adatokból mindkét évben sokmilliárdnyit tett ki a végtörlesztés, a lakáshitel folyósítás 2012-ben e nélkül is elérte a 44 milliárd forintot, azaz a Fundamenta végtörlesztés nélkül is teljesítette az eredeti éves hitelezési tervet. A végtörlesztési hatásoktól megtisztított adatok alapján szintén jelentős volt az éves növekedés, miután a tavalyi kihelyezés 22 százalékkal múlta fölül a 2011-es végtörlesztés nélkül számított 36,3 milliárd forintot. A Fundamenta idei hitelezési terve 47,2 milliárd forint, amely mintegy 7 százalékkal haladja meg a tavalyit.
Nőtt a betétállomány és a szerződések száma
A múlt év végére 293,3 milliárd forintra emelkedett a betétállomány, amely 11 százalékkal haladja meg a 2011-es adatokat. A Fundamenta az év végi záráskor 621 ezer betétes és 63 ezer hitelezett szerződéssel rendelkezett. Figyelembe véve, hogy az áthidaló és azonnali áthidaló kölcsönnel rendelkezők egyben betétesek is, a teljes szerződésszám mintegy 658 ezer.
A legnagyobb állampapír vásárlók egyike a Fundamenta
A fiskális politikában egyre nagyobb hangsúlyt kap a belső adósságfinanszírozás, amelyben a lakástakarékok továbbra is jelentős szerepet játszanak. A Fundamenta eszközeiben tavaly év végén az
egyre nagyobb hitelállomány mellett is mintegy 196 milliárd forint volt az állampapírok záró állománya, amellyel a hazai kötvények egyik legjelentősebb vásárlója volt. Így a lakástakarék rendszer az otthonteremtés finanszírozásán túl kiválóan csatornázza át a lakossági megtakarításokat az államadósság belső finanszírozása felé.

Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Használt ház a keleti és dél-keleti agglomerációban
Mester Nándor | 2023. március 8. 19:11
Viszonylag alacsony, de az elmúlt 2-3 évben erősen megnőtt árak vannak a két szektorban. Egyre többen települnek ide, de megindult egy visszaáramlás is a fővárosba. A fejlesztések is drágítják ezt a körzetet, de ha vállalja valaki a felújtást, akkor most sokat alkudhat.   
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG