<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A piac éledezésének egyik legjobb mutatója az alku mértékének csökkenése. Ha több a vevő, kisebb az eladó kompromisszumkészsége. A Belváros jól mutatja ezt a folyamatot, ahol nem ritka már a felfelé licitálás sem.

A piac éledezésének egyik legjobb mutatója az alku mértékének csökkenése. Ha több a vevő, kisebb az eladó kompromisszumkészsége. A Belváros jól mutatja ezt a folyamatot, ahol nem ritka már a felfelé licitálás sem.
Bár a budapesti ingatlanpiac legforgalmasabb kerületei a XI., XIII. és XIV. kerületek, ezek piaci részesedése a fővárosban gazdát cserélt teljes állományból nem változott sokat a válság előttihez képest - derül ki a Duna House elemzéséből.

A mostani fellendülés nem egységes, vannak jobban húzó lokációk. Ezek között a belváros emelkedik ki leginkább. Az V. kerület piaci részesedése 40 százalékkal javult 2007-hez képest, a VI. 30 százalékkal, a VII. pedig 20 százalékkal. Ez nem azt jelenti, hogy ennyivel több ingatlant vettek volna, hiszen a piac csökkent, de a teljes budapesti forgalomból kivett része ennyit tudott erősödni.

Nem áll az alku?

A Duna House által közvetített belvárosi ingatlanok adatait elemezve, az alku csökkenésén látni legjobban a kereslet növekedését. A 2013. szeptember-októberi összesített adatok alapján az átlagos vevői alku még 7 százalék körüli érték volt. Az idei első negyedévben ez lecsökkent 6,6 százalékra, a másodikban 5 százalékra, a harmadikban pedig eddig 4,9 az átlag. Ha csupán a szeptemberi, legfrissebb adatokat nézzük, az alku átlaga már csupán 4 százalék.

Feljebb is lehet tornázni az árat

Ez nem csak azt jelenti, hogy kisebb alkukra van lehetőség, hanem azt is, hogy újra nem ritka a vevők felfelé licitálása sem. Ha ezekben a hónapokban egy eladó reális áron, jó lokációban kínál megfelelő minőségű ingatlant, könnyen úgy járhat, hogy megrohamozzák a vevők és egymásra licitálnak.

A megfelelő minőség persze relatív, van olyan vásárló, aki kifejezetten a felújítandót keresi. Nemrég például egy 34 m2-es Teréz körúti ingatlan kelt el 8,5 milliós kínálati ár helyett 9,5 millióért. Ez a ritkább, inkább a jó minőséget keresik. A Hajós utcában egy 52 m2-es lakást 24 millióért szeretett volna eladni a vevő, végül 27,5-et kapott érte.

Az ilyen extrém eset nem gyakori, a fölé kínálás általában 1-3 százalék körüli, hiszen néha néhány-százezer forint is elegendő, hogy kiüsse valaki a vetélytársakat a pozíciójából.

További növekedés jöhet

A Duna House elemzése szerint a jelenség megfigyelhető országszerte, de egyelőre mindenképp csak a forgalmasabb lokációkban. Az árak ennek hatására hosszabb távon mindenképp emelkedhetnek majd, mint ahogy az ingatlanközvetítő árindexéből ez ki is derült.

Az idei II. negyedévben hosszú idő után felfelé mozdultak az árak és nem volna meglepő, ha az október elején megjelenő III. negyedéves adat további emelkedést mutatna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG