3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly konkrétan másfélszer gyorsabban nőttek a lakásárak, mint a keresetek: míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, addig a piacra dobott eladó ingatlanok kínálati ára 18 százalékkal növekedett csupán egy esztendő leforgása alatt, derül ki az Otthontérkép Csoport közleményéből. De akkor mi hajtja még mindig a lakásvásárlási kedvet?

Ahogy arról már korábban mi is írtunk, a KSH kedden tette közzé a tavalyi keresetekre vonatkozó elemzését, melyből világosan kiderül, hogy egy év alatt a bruttó és nettó átlagkeresett 13 százalékkal emelkedett, így előbbi majdnem elérte a 328 ezer forintot, utóbbi pedig a 218 ezer forintot a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül. Ugyanakkor a lakáspiacon a kínálati lakásárak 18 százalékkal növekedtek egy év alatt, ezt közölte az Otthontérkép a Privátbankár.hu-val.

Kicsit hosszabb időtávot vizsgálva megállapítható, hogy 2015 júniusa óta a bruttó átlagkereset kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel és stagnálásokkal együtt összességében 33 százalékkal lett magasabb. Az átlagkereseti statisztika azonban önmagában nem sok mindent árul el a társadalom és általánosságban a lakosság helyzetéről. Ezt támasztja alá az is, ha a kereseti statisztikákra rávetítjük a lakásárak változását a 2015 júniusa óta eltelt időben.

Örülhetünk a több fizetésnek, csak lakáshoz nem jutunk hamarabb

Az Otthontérkép szakértői szerint 2015 júniusától a tavalyi év végéig a béremelkedések 33 százalékos növekedésével szemben a kínálati lakásárak kétszer annyira, 66 százalékkal emelkedtek. Idén a csoport szerint további 5-8 százalékos drágulás várható, a beruházók ugyanis kénytelenek áthárítani a durván megugrott költségeiket. A béremelkedés pedig a kormány bejelentése szerint is alacsonyabb ütemű lesz, mint 2017-ben volt, vagyis tovább nyílik az olló a bérek és a lakásárak között.

Az ingatlanár-emelkedés megmutatkozik abban a trendben is, hogy manapság egyre inkább ismét az agglomeráció felé fordulnak az emberek. A vállalat adatai szerint azzal egy időben, hogy növekszik a főváros környéki települések népessége, 2 év alatt 48 százalékkal emelkedett az itteni lakások és 23 százalékkal a családi házak ára. Ez a nagy érdeklődés márpedig annak tudható be, hogy a fővárosban a lakásárak már elérték azt a plafont, amit a háztartásokba befolyt összegből még ki lehet fizetni.

Elképesztő robbanás a paneleknél

Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője kiemelte: míg a tégla és a családi házak a keresetekkel nagyjából hasonlóan mozogtak és 2,5 év alatt 36 százalékkal emelkedtek, addig a panellakások elképesztő árváltozáson mentek keresztül. 2015 júniusa és 2017 júniusa között nagyjából ívesen emelkedtek, tavaly nyáron azonban kilőttek, visszaestek, majd ismét növekedni kezdtek, minek köszönhetően 2017 őszén már 77 százalékkal kerültek többe ezek az otthonok 2015 nyarához képest.

Az árak és a keresetek összefüggésében nem lehet szó nélkül elmenni a bérleti díjak mellett sem. Habár előrejelzések szerint a bérleti díjak megálltak egy igen magas árszínvonalon, vagyis már nem emelkednek tovább, mégis, általánosságban elmondható, hogy az emberek a nettó fizetésük nagyjából 30-35 százalékát költik a lakhatásukra, ami korántsem mondható egészségesnek.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG