<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.

Az idei második negyedvében végképp lelassult az új irodaházak bővülése, csupán a 19 760 négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező BudaPart City készült el a Kopaszi-gátnál. Minden más vagy korábban leállt vagy elhalasztották a kezdését. Ez nem meglepő, a folyamat lassan már egy bő éve tart és erősen összefüggésben áll a járvány miatt megváltozott irodahasználati gyakorlattal.

Nem sietik el sem az új irodák építését, sem a költözést (fotó: pixabay.com)Nem sietik el sem az új irodák építését, sem a költözést (fotó: pixabay.com)

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 955 570 négyzetmétert tesz ki, ezen belül 3 316 090 négyzetméter „A” és „B” kategóriás spekulatív irodaterület, valamint 639 480 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található.

Az üresedési ráta a második negyedév során tovább emelkedett 9,8 százalékra, ami 0,8 százalékpontos negyedéves és 2,5 százalékpontos éves növekedést jelent. A legtelítettebb alpiac továbbra is Észak-Buda 95,6 százalékos kihasználtsággal, míg az agglomerációban a legalacsonyabb ez a mutató, mindössze 72 százalék. Összesítve 16 720 négyzetméterrel csökkent a teljes elfoglalt irodaállomány mérete.

(forrás: BRF)(forrás: BRF)

A bruttó kereslet 2021 második negyedévében 97 990 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 31, az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos növekedést jelent. A teljes keresleten belül 40 százalékkal továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt, amit a meglevő állományban kötött új szerződések követtek 35 százalékkal, az új fejlesztésekben aláírt előbérleti szerződések 18 százalékkal, míg meglevő bérlői területek bővítései a teljes kereslet 7 százalékát tették ki. A negyedév során nem volt sajáttulajdonba-vételi ügylet.

A legmagasabb bérlői aktivitást ismét a Váci úti folyosón mérték, azonban a korábbinál szűkebb előnnyel. Az alpiac a teljes keresleti volumen 30 százalékát vonzotta, utána következett a Pest Központ alpiac 27 és a Belváros (CBD) 14 százalékkal. A szerződéshosszabbításokat leszámítva a nettó új keresletben ugyanezen alpiacok vezettek, azonban eltérő sorrendben – a Pest Központ alpiac 42 százalékos aránnyal dominált, amit a Váci úti folyosó 16 százalékkal, a Belváros (CBD) 15 százalékkal követett.

A BRF összesen 114 bérleti szerződést regisztrált a második negyedév során, átlagos méretük 864 négyzetméter volt. Tizenegy szerződést kötöttek 2 ezer négyzetméternél nagyobb területre, mely négy hosszabbítást, öt új tranzakciót és két új fejlesztésben kötött előbérletet foglal magában.

A negyedév legnagyobb ügylete egy előbérleti szerződés volt, melyet az IBM kötött 14 450 négyzetméterre az épülő Corvin Innovation Campus-ban. A legnagyobb szerződéshosszabbítást a Magyar Posta kötötte 13 780 négyzetméterre a Gateway Irodaházban, míg a meglévő állományban kötött legnagyobb új bérleti szerződés 5 ezer négyzetméterre köttetett a Liget Centerben.

A 2021 második negyedévének irodapiaci eredményei bíztató jeleket mutattak az előző negyedévekhez képest, bár továbbra is tükrözték a tavaszig nyúlt korlátozásokat és a gazdasági lelassulást. Az üresedési ráta tovább emelkedett, azonban a korai újranyitási szakaszban látott javuló bérleti kereslet tovább bővülhet a következő hónapok gazdasági és társadalmi normalizálódásával - vélte a BRF.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befékeztek az albérletárak nyár végére
MTI | 2021. szeptember 22. 09:53
Nyár végére lelassult az albérletárak növekedése, de még így is magasabbak maradtak, mint egy évvel ezelőtt.
Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Ingatlan Annyi a készpénz, hogy nem tudják elkölteni – felvásárlási és egyesülési hullám tombol az amerikai ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. augusztus 21. 05:28
Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.
Ingatlan Más európai országokban is felrobbant a lakások ára, de nekünk ez sovány vigasz
Mester Nándor | 2021. augusztus 20. 05:43
Kitartóan emelkednek a lakásárak a környező országokban. A reáljövedelem sok helyütt nőtt, a járvány miatt el nem költött pénz egy része a lakáspiacra áramlik, már csak az inflációs félelmek miatt is. 
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos