3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.

Az idei második negyedvében végképp lelassult az új irodaházak bővülése, csupán a 19 760 négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező BudaPart City készült el a Kopaszi-gátnál. Minden más vagy korábban leállt vagy elhalasztották a kezdését. Ez nem meglepő, a folyamat lassan már egy bő éve tart és erősen összefüggésben áll a járvány miatt megváltozott irodahasználati gyakorlattal.

Nem sietik el sem az új irodák építését, sem a költözést (fotó: pixabay.com)
Nem sietik el sem az új irodák építését, sem a költözést (fotó: pixabay.com)

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 955 570 négyzetmétert tesz ki, ezen belül 3 316 090 négyzetméter „A” és „B” kategóriás spekulatív irodaterület, valamint 639 480 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található.

Az üresedési ráta a második negyedév során tovább emelkedett 9,8 százalékra, ami 0,8 százalékpontos negyedéves és 2,5 százalékpontos éves növekedést jelent. A legtelítettebb alpiac továbbra is Észak-Buda 95,6 százalékos kihasználtsággal, míg az agglomerációban a legalacsonyabb ez a mutató, mindössze 72 százalék. Összesítve 16 720 négyzetméterrel csökkent a teljes elfoglalt irodaállomány mérete.

(forrás: BRF)
(forrás: BRF)

A bruttó kereslet 2021 második negyedévében 97 990 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 31, az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos növekedést jelent. A teljes keresleten belül 40 százalékkal továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt, amit a meglevő állományban kötött új szerződések követtek 35 százalékkal, az új fejlesztésekben aláírt előbérleti szerződések 18 százalékkal, míg meglevő bérlői területek bővítései a teljes kereslet 7 százalékát tették ki. A negyedév során nem volt sajáttulajdonba-vételi ügylet.

A legmagasabb bérlői aktivitást ismét a Váci úti folyosón mérték, azonban a korábbinál szűkebb előnnyel. Az alpiac a teljes keresleti volumen 30 százalékát vonzotta, utána következett a Pest Központ alpiac 27 és a Belváros (CBD) 14 százalékkal. A szerződéshosszabbításokat leszámítva a nettó új keresletben ugyanezen alpiacok vezettek, azonban eltérő sorrendben – a Pest Központ alpiac 42 százalékos aránnyal dominált, amit a Váci úti folyosó 16 százalékkal, a Belváros (CBD) 15 százalékkal követett.

A BRF összesen 114 bérleti szerződést regisztrált a második negyedév során, átlagos méretük 864 négyzetméter volt. Tizenegy szerződést kötöttek 2 ezer négyzetméternél nagyobb területre, mely négy hosszabbítást, öt új tranzakciót és két új fejlesztésben kötött előbérletet foglal magában.

A negyedév legnagyobb ügylete egy előbérleti szerződés volt, melyet az IBM kötött 14 450 négyzetméterre az épülő Corvin Innovation Campus-ban. A legnagyobb szerződéshosszabbítást a Magyar Posta kötötte 13 780 négyzetméterre a Gateway Irodaházban, míg a meglévő állományban kötött legnagyobb új bérleti szerződés 5 ezer négyzetméterre köttetett a Liget Centerben.

A 2021 második negyedévének irodapiaci eredményei bíztató jeleket mutattak az előző negyedévekhez képest, bár továbbra is tükrözték a tavaszig nyúlt korlátozásokat és a gazdasági lelassulást. Az üresedési ráta tovább emelkedett, azonban a korai újranyitási szakaszban látott javuló bérleti kereslet tovább bővülhet a következő hónapok gazdasági és társadalmi normalizálódásával - vélte a BRF.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Védeni kell a szigetet, amin Hernádi luxusszállodája áll? Új gát épül Esztergomban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 06:38
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, amelynek során másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten - közölte a szervezet szóvivője az MTI-vel.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Menő maradt Kádár János kedvenc kerülete
Mester Nándor | 2024. február 21. 19:41
Azt eddig is tudtuk, hogy az egykori pártfőtitkárnak oly kedves észak-pesti környéken sokan keresnek új otthont. Újdonság azonban, hogy a használt téglalakások is növelni tudták a népszerűségüket, újak és régiek gyakorlatilag egymást húzzák. Utóbbiak azonban csak akkor tudnak labdába rúgni, ha teljesen felújítottak és kiemelkedően jó közlekedéssel bírnak – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Lesújtó számokat közölt a KSH - kitalálja, melyik régióban nőtt egyedül az új lakások száma?
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 08:32
Mindenhol máshol csökkent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Budai panelt venni és eladni is érdemes
Mester Nándor | 2024. február 14. 18:58
Továbbra is népszerűek Buda több kerületének a panellakásai. Kisebb lett a kínálat, mint tavaly ősszel, de az árak csak elvétve csökkentek, 2-3 százalékkal, inkább stagnálnak. Nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár, de a legjellemzőbb a 750-800 ezer forintos sáv – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Jó hírt kaptak a lakásfelújításra készülődők
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 08:15
A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Csepelen egész jó lakásokat is kifoghatunk viszonylag olcsón
Mester Nándor | 2024. február 7. 19:03
Tavaly nyáron készült csepeli összefoglalónkban azt rögzíthettük, hogy legnagyobb szigetünkön lehetett a legalacsonyabb átlagáron lakóingatlant venni a fővárosban. Jelentjük, a helyzet változatlan 2024 első heteiben. A kínálat viszont erősen szűkült, ami az eladóknak kedvez - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Olyan ágazatban lehet nagy pénzt keresni, amire nem is gondolt volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 16:34
A külföldi lakásbefektetők újabb rohama várható. A növekvő lakásmobilitás miatt kelendőek lettek az egyéni üzletfeleknek kitalált miniraktárak. De egyre nagyobb üzlet a web-shopok raktárainak kiszolgálása is. Főleg azért, mert a magyar cégeket már nagyon nyomják a kínai webáruházak. Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában.
Ingatlan Elérte az alját a lakáspiac, nem érdemes tovább várni a vásárlással - A hét videója
Csabai Károly - Juhász Gábor - Mester Nándor | 2024. február 2. 19:03
Friss pénz jelenik meg a vevők zsebében és ezt tudják az eladók is, akik ennek megfelelően már nem fognak engedni az árból. Az infláció is megtámasztja az árakat, így akik most hétvégén nem nyerik meg az ötöslottó főnyereményét és saját lakásra vágynak, nem sokáig halogathatják a döntést. Hol és mekkora méretű ingatlant célozhatnak meg ezek a vevőjelöltek? Erről is beszélt Csabai Károly főszerkesztő és Mester Nándor felelős szerkesztő.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kifoghatunk jó alkut Pécsett is
Mester Nándor | 2024. január 31. 19:07
Tavaly májusban foglalkoztunk először részletesebben a baranyai, azon belül is főleg a pécsi lakóingatlanokkal. Akkor a felívelő szakasz legvégén jártunk, még volt szufla a piacban, noha egyre halványabb volt a teljesítmény. Már érződött, hogy elfogytak a vevők, de számuk legalábbis nagyon megcsappant. Azóta stagnálást látunk, élénkülés két-három hónap múlva kezdődhet legkorábban - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Váratlan helyről kaphat lökést a hazai ingatlanpiac
Privátbankár.hu | 2024. január 31. 08:42
Egy új szabályozásnak köszönhetően.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG