Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Járvány ide, járvány oda, folytatódnak az irodaház építések, csak lassabban. A bérlő vállalkozások többsége még mindig kiszámítható jövőre vár, hogy eldönthesse: mekkora irodaterületre van szüksége. Közben szakértők szerint elkerülhetetlen a bérleti díjak növelése. 

Idénre mérséklődő fejlesztési aktivitást és az év közepétől élénkülő irodapiaci keresletet jeleznek előre a szakemberek. Ennek köszönhetően az üresedési ráta várhatóan stabilizálódik. A Dél-Budai részpiac továbbra is kiemelt beruházási fókuszterület marad, emellett a Központi- és a Nem-központi Pest alpiacokon számítanak új átadásokra.

A fejlesztési telkek piacán továbbra is élénk a kereslet, ugyanakkor néhány tervezett projekt újrapozícionálása várható, akár teljes funkcióváltással. 2021-re vonatkozóan a bérleti díjak emelkedésére és az irodapiaci hozamok csökkenésére számítunk – tovább mérséklődő dinamikával. Ezt Pál Tamás, az Eston iroda divíziójának vezetője emelte ki. A tervezőknek is alkalmazkodniuk kell, a legfontosabb szempontjaikról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nem álltak le az építkezések, de a tervezett irodaházak egy részét újra kell gondolni (fotó: pixabay.com)Nem álltak le az építkezések, de a tervezett irodaházak egy részét újra kell gondolni (fotó: pixabay.com)

A bérleti díjak emelkedése 2020-ban lassult, de nem állt meg, amit az építési költségek további emelkedése indokolt. A bérleti díjak emelkedése a közép-kelet európai (CEE) régióban is megfigyelhető volt. Az "A" kategóriás ingatlanokra jellemző átlag díj intervallum Budapesten 14,5-17 euro/négyzetméter. A befektetők hozamelvárása 5,8-6,5 százalék között alakul, prémium ingatlanok esetén 5,5 százalék alatt.

Az év végén több mint 470 ezer négyzetméternyi új iroda kivitelezése volt folyamatban, melyből csaknem 160 ezer négyzetméter készülhet el 2021 végéig (10 épület). A fejlesztői tevékenység a következő 12 hónapban a Dél-Buda részpiacon lesz a legerősebb, ahol négy épületben összesen több mint 73 ezer négyzetméter új iroda valósul meg. Ezt követően Dél-Buda mellett a Váci úti régióban is felpörög az építés: mindkét területen hozzávetőleg 105-105 ezer négyzetméternyi iroda átadása várható 2022-ben.

A már épülő projektek túlnyomó része bériroda, emellett a folyamatban lévő tulajdonosi beruházások közül kettő lezárása várható 2021-ben: a Buda Palota és a Bosch Campus egyik épülete kerül átadásra az év végéig (10, illetve 17 ezer négyzetméteres területtel).

A Cushman&Wakefield nemzetközi tanácsadó arra hívta fel a figyelmet, hogy a szolgáltató központok továbbra is igen erős részét képezik a keresletnek. Budapest renkívüli adottságokkal rendelkezik ezen a téren, de egyre több vidéki nagyvárosban is nyílnak ilyen központok, s ez kedvező, hiszen csökkenti a főváros központúságot. A cég szerint az is érdekes, hogy voltak ugyan albérleti kezdeményezések, de nem igazán terjedt el ez a forma a cégek között, noha a válság sok vállalkozást irodahasználatának teljes átgondolására kényszerített.

A hibrid iroda lesz a jövő

„Azt tapasztaltuk, hogy mondjuk egy 100 fős vállalatnál 60-80 munkaállomást akarnak fenntartani hosszabb távon. Sok helyen végképp elfogadott lett, hogy akár napon belül is felváltva többen használják ugyanazt a munkaállomást. A jövőben vélhetően a siker nyitja a hibrid modell lesz.” – mondta Kalaus Valter, a VLK Cresa tanácsadó cég ügyvezetője.

A szakember szerint az irodai környezet számos előnye fennmaradt és ezt egyre több vállalatnál értékelik is. Az iroda egyértelműan a szociális, társasági tér miatt is vonzó. Sok dolgozó megtapasztalta, hogy az otthoni munka az irodával ellentétben viszonylag ingerszegény környezetben zajlik, az infrastruktúra sem olyan fejlett illetve a lakások jelentős része nem is alkalmas a család és a munka elkülönítésére, az ergonomikus feltételek megteremtésére.

Minden elemző megjegyezte, hogy tavaly a nemzetközi tendenciáknak megfelelően itthon is csökkent a teljes irodabérleti tranzakciók volumene. Az év végére azonban érezhetővé vált, hogy a piacot érintő pozitív változás mentén 2021-ben elindulhat a visszarendeződés, igaz, már sokkal árnyaltabban, mint ahogyan az első félévben azt sok piaci szereplő jósolta. A bérlők a kezdeti nehézség után úgy tűnik, hogy rendezik soraikat, és a hibrid irodahasználat megjelenésével hosszabb távon is be fognak rendezkedni erre a működési formára - vélte az Eston vezetője.

Vízválasztó év áll előttünk, hiszen a munkavállalók igényeinek figyelembevétele nagyban fog függeni attól, hogy az adott cég az elmúlt egy évben mennyire kezelte rugalmasan az otthoni munkavégzést. Úgy látjuk, hogy a járvány várható lecsengése után egy hosszabb tesztidőszak fogja kezdetét venni, ahol évtizedekre is eldőlhet, hogy a rugalmas munkavégzés valóban jó alternatíva úgy, hogy megmarad a munkáltató érdeke és hatékonysága is." - mondta Pál Tamás

Több más szakember is megerősítette, hogy a home office térnyerése ellenére nem fog csökkenni az általános irodaigény, hiszen nagyobb hangsúlyt fektetnek a kooperációs területekre és tárgyalókra, a cégek szellősebb ültetési rendet vezettek és vezetnek be.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
Ingatlan Olcsóbbak lehetnek a közepes vagy rossz állapotú használt lakások - legalábbis erre számítanak sokan
Mester Nándor | 2021. április 6. 19:23
Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Várhatóan a rossz vagy közepes állapotú ingatlanok értéke csökkenhet, de legalábbis nőhet a lemaradásuk a jó vagy újszerűek mögött. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak. 
Ingatlan Teljesen megújul az egyik budapesti pláza
Privátbankár.hu | 2021. április 4. 11:52
A fejlesztő-tulajdonos WING Zrt. teljesen felújítja Óbuda legnagyobb bevásárlóközpontját. Nyitás jövő tavasszal lesz.
Ingatlan Visszatérhetnek a befektetők az ingatlanpiacra, de a rövid távú haszon már a múltba vész
Mester Nándor | 2021. április 4. 06:05
Az infláció várható gyorsulása miatt ismét a befektetőké lehet a terep az ingatlanpiacon. Lakásokat, földszintes bevásárló parkokat és raktárakat célozhatnak meg. A jó adottságú irodaházakat sem vetik meg, noha itt már nehezebb a terep.
Ingatlan Itt az évtized biznisze: ráharaptak az ipari telkekre a fejlesztők és a befektetők
Mester Nándor | 2021. március 29. 05:29
Erősödik a telekvadászat a logisztikai piacon, a telek és a raktárközpont lehet az évtized nagy dobása. Az elektronikus kereskedelem miatt hatalmas a kereslet a városok környékén lévő nagyobb és a belső kerületekben található kisebb és közepes raktárakra. A befektetők Magyarországon továbbra is keresik a földszintes, nyitott parkolójú bevásárló parkokat és szakáruházakat is. Az irodaházaknál viszont a korábbiaknál jobban elválnak egymástól a kiemelkedő adottságúak és az elavultak. A hoteleket közben hazai nagybefektetők is felvették az invesztíciós listára.
Ingatlan 55 milliárd forintnyi zöldkötvényt bocsátott ki a Futureal
Privátbankár.hu | 2021. március 22. 16:31
A Futureal is belépett a zöldkötvényeket kibocsátó ingatlanos cégek sorába. A később befolyó pénzt újabb fejlesztésekre fordítja.
Ingatlan Ennyi évet kell dolgozni egy átlagos lakásért Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 16. 18:05
Vannak szektorok a gazdaságban, amelyekben az átlaghoz képest kimagasló a jövedelem, de az ezeknek helyet adó ipari körzetekben túl drága a lakás. Elvileg tehát megérné távolabb keresgélni a munkahelytől. A messze lévő kínálat és annak minősége azonban keveseket sarkall ilyen utazásra. Ennek ellenére érdekes összevetni, hogy melyik szektorban mennyit kell spórolni egy lakásra.
Ingatlan Jönnek az ingyenmilliók a társasházakhoz, de kell hozzá egy méretes önerő
Mester Nándor | 2021. március 16. 16:19
Három milliárd forintot oszt szét a szaktárca a társasházak között a fűtés korszerűsítésére. Biztos, hogy csak kevés lakóközösség tudja előteremteni a magas önerőt, mivel nagyon szűkültek a bevételi forrásaik.
hírlevél
depositphotos