<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy év alatt újabb 14 százalékkal emelkedett az országos hektáronkénti átlagár, az egyes területek között azonban továbbra is nagy a különbség. Az új földforgalmi törvény jelentősen csökkentette a lehetséges vásárlók körét, így a forgalom folyamatosan csökken. A szakértők szerint idén sem torpan meg az áremelkedés, amihez az állami földek eladása is hozzájárul.
MTI Fotó: Varga György

Az új földforgalmi törvény jelentősen leszűkíti azok körét, akik termőföldet vásárolhatnak - nem véletlen, hogy  2014. májusa óta folyamatosan szűkül a termőföld-piac. A forgalom tavalyelőtt egyharmadával, 2015-ben pedig további felével csökkent. Az árak azonban tovább emelkedtek: egy év alatt 14 százalékkal kerültek feljebb, az országos átlag már 888 ezer forintnál jár hektáronként az OTP Jelzálogbank friss Termőföld Értéktérképe szerint.

Óriási különbségek az országon belül

Ha megyénként vizsgáljuk az árakat, jelentős különbségeket látunk - a legolcsóbb és a legdrágább megye között a különbség pedig még nőtt is tavalyhoz képest. Nógrádban 478 ezer forint egy hektár termőföld átlagára, Békésben viszont 1,18 millió forint - a különbség két és félszeres.

Ha kisebb egységekre bontjuk az országot, még nagyobb különbségeket láthatunk: míg az ózdi járás hektáronkénti átlagára 276 ezer forint, a balatonfüredi járásban 1,9 millió forintot mért az OTP Jelzálogbank.

Kattintásra nagyobb lesz!
Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép

Az árakat látványosan meg tudja dobni, ha a talajminőség kiemelkedő (Alföld, Mezőföld, Kisalföld), másrészt ha autópálya, nagyváros van a közelben.

A megyék listájában Komárom-Esztergom, Csongrád, Baranya és Somogy 3-4 hellyel előbbre került tavalyhoz képest, míg Pest hat, Vas és Hajdú-Bihar pedig három helyet csúszott vissza.

Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép
Hol emelkednek a leggyorsabban az árak?Az értékesítéseket 2011 óta vizsgálva, Békés mellett még Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye emelhető ki, ahol öt év alatt kiugró, 75%-ot meghaladó ütemű volt az áremelkedés. Az elmúlt egy évre szűkítve, a legjobban, 24, illetve 25%-kal Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt az átlagos termőföld hektárár, az összes megye közül egyedül Vas megyében mért csökkenést az OTP Jelzálogbank. A járásokra bontott árváltozás az alábbi térképen látható:
Kattintásra nagyobb lesz! Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép

A szántóföld ára ugrott a legnagyobbat 5 év alatt

Ha művelési áganként vizsgáljuk a földeket, az elmúlt év során a kert-gyümölcsös területek átlagára meredeken, 24,5%-kal drágult. A szántó, szőlő és erdő-fásított kategóriában 10 és 14% közötti mértékben nőttek az árak, míg a gyep-rét-legelő esetében 4%-os volt a drágulás. Öt év távlatában legnagyobb arányban, 58%-kal a szántóföldi átlagár nőtt, míg a többi művelési ágban 38-41% közötti volt a drágulás.

Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép

Megdobja az árakat az állami földek eladása is

Idén új és egyszeri hatásként éri a földpiacot a „Földet a gazdáknak” program 2015. őszi meghirdetése. Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató-helyettese szerint,  a földárverések eredményeként legalább 240 ezer hektár kerül 2016 során magánkézbe, amely 5-6-szorosa a 2015-ös normál forgalomnak. Emellett a piaci árnál eleve 10%-kal magasabban meghirdetett árak a licitek során átlagosan további 20-30%-ot emelkedtek, és így meghatározó hatással lesznek a 2016-os árszintre. A szakember úgy véli, a termőföldön elérhető termelési és támogatási jövedelem, valamint a nemzetközi összehasonlítás alapján a termőföld-árak évtizedes növekedési üteme 2016-ban sem szakad meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befékeztek az albérletárak nyár végére
MTI | 2021. szeptember 22. 09:53
Nyár végére lelassult az albérletárak növekedése, de még így is magasabbak maradtak, mint egy évvel ezelőtt.
Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Ingatlan Annyi a készpénz, hogy nem tudják elkölteni – felvásárlási és egyesülési hullám tombol az amerikai ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. augusztus 21. 05:28
Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.
Ingatlan Más európai országokban is felrobbant a lakások ára, de nekünk ez sovány vigasz
Mester Nándor | 2021. augusztus 20. 05:43
Kitartóan emelkednek a lakásárak a környező országokban. A reáljövedelem sok helyütt nőtt, a járvány miatt el nem költött pénz egy része a lakáspiacra áramlik, már csak az inflációs félelmek miatt is. 
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos