<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy év alatt újabb 14 százalékkal emelkedett az országos hektáronkénti átlagár, az egyes területek között azonban továbbra is nagy a különbség. Az új földforgalmi törvény jelentősen csökkentette a lehetséges vásárlók körét, így a forgalom folyamatosan csökken. A szakértők szerint idén sem torpan meg az áremelkedés, amihez az állami földek eladása is hozzájárul.
MTI Fotó: Varga György

Az új földforgalmi törvény jelentősen leszűkíti azok körét, akik termőföldet vásárolhatnak - nem véletlen, hogy  2014. májusa óta folyamatosan szűkül a termőföld-piac. A forgalom tavalyelőtt egyharmadával, 2015-ben pedig további felével csökkent. Az árak azonban tovább emelkedtek: egy év alatt 14 százalékkal kerültek feljebb, az országos átlag már 888 ezer forintnál jár hektáronként az OTP Jelzálogbank friss Termőföld Értéktérképe szerint.

Óriási különbségek az országon belül

Ha megyénként vizsgáljuk az árakat, jelentős különbségeket látunk - a legolcsóbb és a legdrágább megye között a különbség pedig még nőtt is tavalyhoz képest. Nógrádban 478 ezer forint egy hektár termőföld átlagára, Békésben viszont 1,18 millió forint - a különbség két és félszeres.

Ha kisebb egységekre bontjuk az országot, még nagyobb különbségeket láthatunk: míg az ózdi járás hektáronkénti átlagára 276 ezer forint, a balatonfüredi járásban 1,9 millió forintot mért az OTP Jelzálogbank.

Kattintásra nagyobb lesz!
Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép

Az árakat látványosan meg tudja dobni, ha a talajminőség kiemelkedő (Alföld, Mezőföld, Kisalföld), másrészt ha autópálya, nagyváros van a közelben.

A megyék listájában Komárom-Esztergom, Csongrád, Baranya és Somogy 3-4 hellyel előbbre került tavalyhoz képest, míg Pest hat, Vas és Hajdú-Bihar pedig három helyet csúszott vissza.

Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép
Hol emelkednek a leggyorsabban az árak?Az értékesítéseket 2011 óta vizsgálva, Békés mellett még Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye emelhető ki, ahol öt év alatt kiugró, 75%-ot meghaladó ütemű volt az áremelkedés. Az elmúlt egy évre szűkítve, a legjobban, 24, illetve 25%-kal Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt az átlagos termőföld hektárár, az összes megye közül egyedül Vas megyében mért csökkenést az OTP Jelzálogbank. A járásokra bontott árváltozás az alábbi térképen látható:
Kattintásra nagyobb lesz! Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép

A szántóföld ára ugrott a legnagyobbat 5 év alatt

Ha művelési áganként vizsgáljuk a földeket, az elmúlt év során a kert-gyümölcsös területek átlagára meredeken, 24,5%-kal drágult. A szántó, szőlő és erdő-fásított kategóriában 10 és 14% közötti mértékben nőttek az árak, míg a gyep-rét-legelő esetében 4%-os volt a drágulás. Öt év távlatában legnagyobb arányban, 58%-kal a szántóföldi átlagár nőtt, míg a többi művelési ágban 38-41% közötti volt a drágulás.

Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép

Megdobja az árakat az állami földek eladása is

Idén új és egyszeri hatásként éri a földpiacot a „Földet a gazdáknak” program 2015. őszi meghirdetése. Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató-helyettese szerint,  a földárverések eredményeként legalább 240 ezer hektár kerül 2016 során magánkézbe, amely 5-6-szorosa a 2015-ös normál forgalomnak. Emellett a piaci árnál eleve 10%-kal magasabban meghirdetett árak a licitek során átlagosan további 20-30%-ot emelkedtek, és így meghatározó hatással lesznek a 2016-os árszintre. A szakember úgy véli, a termőföldön elérhető termelési és támogatási jövedelem, valamint a nemzetközi összehasonlítás alapján a termőföld-árak évtizedes növekedési üteme 2016-ban sem szakad meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meddig lehet elviselni az elszálló iroda-költségeket?
Natív tartalom | 2022. július 2. 12:37
Az irodapiacot manapság sok-sok „ág húzza”. A költözéseket tervező potenciális bérlők a bizonytalan helyzetben sokkal megfontoltabban, óvatosabban döntenek – hallani manapság a nagy irodapiaci tanácsadó cégek vezetőitől is. Az irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan Ha nem a Balatonnál, akkor hol érdemes nyaralót venni?
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 16:09
A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derült ki egy friss kutatásból.
Ingatlan Fordulat a Balatonnál: csúcsra értek az ingatlanárak, innen már nincs feljebb?
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:35
A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.
Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG