TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma nem túl gyorsan, de biztosan emelkedő tendenciát mutat, egy egész évet vizsgálva a magyarok száma nőtt legjobban. Az osztrák munkaerőpiacon viszont egyre nő a külföldiek aránya. A szövetségi kancellár most kitalálta, hogyan állíthatja meg ez a folyamatot.
Bécsi karácsonyi vásár (Fotó: Wikimedia Commons)

Januárban 82 474 magyar dolgozott Ausztriában az ottani társadalmi szervezet (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger) adatai szerint. Ez 1345 fővel több, mint decemberben, kissé elmarad azonban az augusztusi rekordtól (ami 82 747 fő volt). Tavaly januárhoz képest viszont jelentős, 7428 fős volt a növekedés.

Ami az egész munkaerő-piacot illeti, egy hónap alatt 20 ezer fővel kevesebb lett a munkahely Ausztriában, de az alkalmazásban álló külföldiek száma pár ezerrel mégis nőtt. Így ebben a hónapban 18,5 százalékra, eddigi csúcsa közelébe emelkedett a külföldi munkavállalók aránya az osztrák alkalmazottak között.

EU-konform hátrányos megkülönböztetés

A román munkavállalók száma kissé jobban nőtt, mint a magyaroké, 1467 fővel, mögöttünk a lengyelek 1300 fővel, a többi országnál a létszám stagnált vagy csökkent. Egy év alatt, januártól januárig viszont egyértelműen a magyarok vezetnek 7400 fős növekedéssel, utánunk a románok 5000 dolgozóval. Majd a németek, a horvátok és a szerbek jönnek 3000 ember körüli bővüléssel. Az Ázsiából érkezettek közül egy év alatt 4400 főt alkalmaztak újonnan, ebben lehetnek a közel-keleti menekültek is.

Kérdés, meddig folytatódhat ez így, az osztrákok mindenesetre lázadoznak. Az EU szabályai nem engedik a külföldi munkavállalók korlátozását, de úgy tűnik, most kitaláltak egy kiskaput: a korábbi munkavállalók alkalmazását fogják premizálni. Christian Kern kancellár (SPÖ) tegnap előállt egy tervvel.

50 százalékkal csökkenne a teher

Eszerint a vállalatok támogatást kapnának azon munkavállalók alkalmazása után, akik munkát keresőként voltak nyilvántartva korábban. Ez értelemszerűen nem vonatkozhatna azokra az új munkavállalókra, akik frissen jönnek külföldről. A Wiener Zeitung emlékeztet rá, hogy a szocialisták és a konzervatívok (SPÖ és ÖVP) már korábban tárgyaltak egy hasonló programról, ami július 1-től lépne életbe.

Ebben azok a vállalkozások, amelyek új munkahelyeket hoznak létre, a bér közterheinek 50 százalékát három éven keresztül visszaigényelhetik. A javaslatot a tervek szerint még februárban elfogadnák. Egyelőre azonban nincs róla teljes egyetértés, az SPÖ azt szeretné, ha csak az AMS-nál (Arbeitsmarktservice) munkanélküliként bejelentett, illetve egyik állásból a másikba váltó munkavállalókra vonatkozna.

Hogyan lesz elég pincér?

Azokra tehát, akik már régebb óta élnek az országban, akiknek már legalább egyszer volt bejelentett munkahelyük Ausztriában. Ez a kancellár hivatala szerint nem ellentétes az európai joggal, mert nem hoz hátrányba senkit állampolgársága szerint. (Ám akadályozná, hogy új munkavállalók jöjjenek a munkaerő-piacra.)

A koalíciós partner, az ÖVP eredetileg nem lelkesedett az ötletért, egyrészt attól tartanak, hogy még nehezebb lesz hiányszakmákba, például a turizmusba munkaerőt találni. Másrészt felhívták a figyelmet arra, hogy a munkanélküliként lejelentett dolgozók 30 százaléka már most is külföldi. Most azonban úgy tűnik, közeledtek egymáshoz az álláspontok egy újabb pontosítás nyomán.

A módosítás a különböző képzésekből, átképzésekből, iskolákból, egyetemekről kikerülők számára is lehetővé teszi a tervezett munkahely-teremtési bónuszban való részvételt. A gazdasági minisztériumban dolgoznak a részleteken, az osztrák szakszervezetek üdvözölték az ötletet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Friss
hírlevél