<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A robotok használata az élet már szinte minden területére bekúszott: ott vannak a gyárakban, bankfiókokban, recepciókon. A mesterséges intelligencia programozásakor azonban a gondolkodásunk olyan területeire is figyelnünk kell, amire a tudomány még nem talált megoldást – például a mentális betegségekre. Egy izgalmas szoftver és egy kis robot jelentheti a megoldást az autizmussal élők befogadására és integrációjára?
The future is Nao. Privátbankár.hu/Balkó Rita

Táncol. Énekel. Bemutatkozik, válaszol a kérdésekre és megmondja, ha fáj valamije. A körülötte állók teljes áhítatban és csodálattal szemlélik, nagyjából olyan büszke arckifejezéssel, mint amilyennel egy friss szülő figyeli az első lépéseit megtevő, vagy az első szavait formáló gyereket, és ugyanolyan hirtelen és ösztöntől vezérelve kapnak utána, ha meginog járás vagy forgás közben, „vigyázz!” felkiáltással. Pedig az asztalon álló teremtmény, ha lehet annak nevezni, minden, csak nem élő.

Az Accenture meetupján Naoval, a mindössze 58 centiméteres humanoid robottal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A francia SoftBank (korábban Aldebaran) Robotics találmánya jelenleg az egyik legfejlettebb kereskedelmi célú humanoid robot a piacon, világszerte mintegy ötezer darabot használnak egyetemek, kutatóintézetek és magánszemélyek. Marian Burloiu, az Accenture bukaresti tagvállalatának alkalmazottja, egyben a robot tulajdonosa két éve dolgozik együtt Naoval, elmondása szerint nagyon könnyen programozható: akinek van egy kis tapasztalata Java vagy Python kódolással, az már könnyen elszórakoztathatja magát vele. A gyártó egyébként egy egészen hangulatos videót tett közzé arról, pontosan mit is tud a robot:

Miért jók a humanoid robotok?

A robotok rendkívül gyors fejlődésen mentek keresztül az utóbbi néhány évtizedben, míg különböző alfajokra bomlottak szét. Ma egy átlagember az ipari robotok mellett a kereskedelmi robotokkal találkozhat, mondta el előadásában Nógrádi Gábor, az Accenture autonóm rendszermérnöke: ilyenek például a nem-humanoid gépek, mint a robotporszívó vagy –fűnyíró, illetve a különböző szórakoztató gépek, mint például Cozmo.

A humanoid robotoknak azonban amellett, hogy el kell tudniuk látni a rájuk bízott munkát, van még egy nagyon fontos feladatuk: emberszerűnek, szerethetőnek kell lenniük. Őket ugyanis jellemzően emberközeli feladatok ellátására fejlesztik ki: asszisztensnek, recepciósnak, nővérnek, vagy épp társnak. Így nagyon fontos, hogy ha külsejükben nem is hasonlítanak megtévesztően az emberre – mint egy android – de képesek legyenek érzelmeket közvetíteni és lehessen beszélgetni velük, valamint felismerjék az emberek arcát és arckifejezését. Pepper, Nao „nagytesója” például már képes erre.

A kis robot, aki autista volt

Itt kerülnek képbe az első szociális kísérletek, amiket robotokkal végeztek. Marian elmondása szerint Nao például rendkívül népszerű az oktatási rendszerben, előszeretettel használják az osztályokban a robotot, elsősorban speciális igényű, vagy nem-verbális (nem beszélő) kisgyerekek fejlesztésekor. A SoftBank először egy brit iskolában vetette be új szoftverét, az ASK Nao-t (Autism Solution for Kids), ahol azt tapasztalták, hogy az autizmussal élő gyerekek rendkívül jól reagálnak a robot jelenlétére. Nao mellett könnyebb megtartani a figyelmüket, szívesen játszanak, sőt, az érzelmek felismerését is könnyebben vették, és olyan természetességgel interaktálnak Naoval, mint egy egészséges gyerek tenné a többi emberrel.

Forrás: cnet.com

A szoftvert ma már nem csak a speciális igényű gyerekek nevelésére lehet használni, de az egészséges gyerekek toleranciaküszöbét is lehet vele növelni. Nao ugyanis képes valamilyen szinten imitálni egy autizmussal élő gyerek reakcióit, dühkitöréseit vagy elhúzódását – mivel vannak érzékelők a karjában, vállában és lábában, el tud húzódni, ha megérintik. Ezek a kísérletek abban segítették a gyerekeket, hogy könnyebben megértsék egy-egy sérült társuk reakcióit. Ez segíthet a sérült gyerekek integrációjában és a zaklatások megelőzésében.

Figyelj, mert ez lesz a következő évtized hívószava

Svájcban ez volt a legnagyobb téma, a gyártók pedig már ebben a rendszerben gondolkodnak, noha technikailag még nem is létezik. A robotok terjedése elkerülhetetlen, ám a gépekből is csak egy halom vas marad, ha képtelenek összehangolni a munkájukat és megfelelően kommunikálni. Ehhez kell az IIoT, vagyis az Industrial Internet of Things, ismertebb nevén Ipar 4.0. De mi ez, miért olyan fontos, és miért a robotok az éllovasai? Az Accenture meetupján jártunk. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
Karrier Megvan a megállapodás: a Spar pénztárosai akár 392 ezer forintot is kereshetnek havonta
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:59
Megszületett a bérmegállapodás a Spar Magyarországnál.
Karrier Béremelés az Aldinál: a kezdő dolgozók is 360 ezer forint felett keresnek
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:34
Valamennyi munkakörben az inflációt meghaladó mértékben, egységesen 8 százalékkal emeli munkavállalói bérét az Aldi Magyarország január 1-jétől - közölte a vállalat.
Karrier Novák Katalin lemond - ez volt az utolsó kormányülése
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 15:06
Ezt közösségi oldalán jelentette be.  
Karrier Most már törvény szabályozza a távmunkát Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 15:36
A veszélyhelyzet meghosszabbításával állandósul a távmunka rugalmas átmeneti szabályozása.
Karrier Új állást keres? Ezekre a készségekre harapnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 14:25
Többet ér a jó hozzáállás és a kommunikációs készség, mint bármilyen konkrét ismeret. Azért egy idegen nyelvet nem árt tudni.  
Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló