<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A The Financial Times körképe szerint Erkki Liikanen a legvalószínűbb - de nem feltétlenül a legjobb - jelölt az Európai Központi Bank élére. A német Bundesbank vezetője korábban esélyesnek számított, de olyan keményen fogná a gyeplőt, hogy a déliek ezt nem viselnék el; a végén az Európai Bizottság vezetéséért vívott német-francia párharc és az EP-választás eredménye is számíthat.

Mario Draghi jelenlegi elnök 2019 október végén távozik az EKB kormányzói székéből egy meglehetősen intenzív 8 éves szolgálat után, aminek legfontosabb eredménye talán az, hogy még ma is létezik a közös pénz. Az EKB vezetői széke az egyik legfontosabb európai pozíció, ami 2019-ben új gazdát keres; Draghi utódjának kell kivezetnie az eurózónát az ultralaza monetáris politika korszakából.

Akit a legjobbnak tartanak, jó eséllyel nem nyer

24 közgazdászt kérdezett meg a Financial Times a lehetséges jelöltekről, közülük heten Benoît Cœurét, az EKB igazgatótanácsának egyik tagját nevezték meg lehetséges legjobb utódként. Azt azonban, hogy tényleg Cœurére esik a választás, mindössze egy szakember tartotta esélyesnek.

Benoît Cœuré Fotó: Flickr / ECB

A finn Erkki Liikanen viszont 8 közgazdász szerint is valószínű választás - még ha egyébként csak hárman mondták is azt, hogy ő a legjobb jelölt.

Ami mellette szól, az a jegybanki és a politikai tapasztalat kombinációja: Finnországban pénzügyminiszter volt, az Európai Tanácsban pedig uniós biztosként dolgozott. A nyáron távozott a Bank of Finlandtől, előtte ő volt a legtovább tagja az EKB kamatmegállapításért felelős tanácsának. Fontos szerepe volt a banki szabályozás átalakításának a globális pénzügyi válság után egy brüsszeli tanácsadó testület vezetőjeként.

Erkki Liikanen

Benoît Cœuré és Erkki Liikanen mellett François Villeroy de Galhau, a Banque de France kormányzója is az esélyesek között van, az FT felmérése szerint hatan számítanak arra, hogy őt nevezik meg Draghi utódjaként.

Nem bírnának egy keménykezű németet a franciák

Jens Weidmannt, a német Budesbank elnökét korábban egyértelműen esélyesnek gondolták az EKB elnöki székére, mostanra azonban a 24-ből csak 3 válaszadó szerint van realitása az ő kinevezésének. Ennek hátterében az áll, hogy idén állítólag Merkel kancellár azt mondta: inkább az Európai Bizottság vezetését kellene elvinnie egy németnek, nem pedig az EKB-ét. Weidmann ráadásul nem igazán népszerű más nagy európai országokban - leginkább a franciák nem csípik, miután Weidmann nem támogatott egy csokor olyan intézkedést, ami az eurózóna stagnáló gazdaságát stimulálta volna. (A franciák és az olaszok szerették volna lazábban értelmezni az uniós költségvetési szabályokat az elmúlt években, a német viszont ezt soha nem volt hajlandó támogatni; sokszor figyelmeztetett a túlságosan laza monetáris politika veszélyeire is.)

Jens Weidmann

A szakértők szerint bárki is lesz az utód, jó eséllyel a Draghi-vonalat viszi majd tovább. Érdekesség, hogy Németország korábban még sosem adott EKB-elnököt (és jó eséllyel most sem fog): az olasz Draghi előtt 8 évig a francia Jean-Claude Trichet vezette a közös jegybankot.

Az októberi utódlással kapcsolatban sok minden eldőlhet már májusban, az európai parlamenti választásokon. Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár "birkózik meg" azon, ki adhat jelöltet az Európai Bizottság élére; ha ezt a munkát tényleg egy német viszi, az növelné egy francia EKB-elnökség esélyét. Ha Macron jelöl vezetőt a Bizottság élére, akkor az EKB-elnök valamelyik északi országból érkezhet. És persze ott vannak még az eurószkeptikus országok: a folyamatot tovább bonyolíthatja az ő esetleges előretörésük az EP-választáson.

Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG