TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A The Financial Times körképe szerint Erkki Liikanen a legvalószínűbb - de nem feltétlenül a legjobb - jelölt az Európai Központi Bank élére. A német Bundesbank vezetője korábban esélyesnek számított, de olyan keményen fogná a gyeplőt, hogy a déliek ezt nem viselnék el; a végén az Európai Bizottság vezetéséért vívott német-francia párharc és az EP-választás eredménye is számíthat.

Mario Draghi jelenlegi elnök 2019 október végén távozik az EKB kormányzói székéből egy meglehetősen intenzív 8 éves szolgálat után, aminek legfontosabb eredménye talán az, hogy még ma is létezik a közös pénz. Az EKB vezetői széke az egyik legfontosabb európai pozíció, ami 2019-ben új gazdát keres; Draghi utódjának kell kivezetnie az eurózónát az ultralaza monetáris politika korszakából.

Akit a legjobbnak tartanak, jó eséllyel nem nyer

24 közgazdászt kérdezett meg a Financial Times a lehetséges jelöltekről, közülük heten Benoît Cœurét, az EKB igazgatótanácsának egyik tagját nevezték meg lehetséges legjobb utódként. Azt azonban, hogy tényleg Cœurére esik a választás, mindössze egy szakember tartotta esélyesnek.

Benoît Cœuré Fotó: Flickr / ECB

A finn Erkki Liikanen viszont 8 közgazdász szerint is valószínű választás - még ha egyébként csak hárman mondták is azt, hogy ő a legjobb jelölt.

Ami mellette szól, az a jegybanki és a politikai tapasztalat kombinációja: Finnországban pénzügyminiszter volt, az Európai Tanácsban pedig uniós biztosként dolgozott. A nyáron távozott a Bank of Finlandtől, előtte ő volt a legtovább tagja az EKB kamatmegállapításért felelős tanácsának. Fontos szerepe volt a banki szabályozás átalakításának a globális pénzügyi válság után egy brüsszeli tanácsadó testület vezetőjeként.

Erkki Liikanen

Benoît Cœuré és Erkki Liikanen mellett François Villeroy de Galhau, a Banque de France kormányzója is az esélyesek között van, az FT felmérése szerint hatan számítanak arra, hogy őt nevezik meg Draghi utódjaként.

Nem bírnának egy keménykezű németet a franciák

Jens Weidmannt, a német Budesbank elnökét korábban egyértelműen esélyesnek gondolták az EKB elnöki székére, mostanra azonban a 24-ből csak 3 válaszadó szerint van realitása az ő kinevezésének. Ennek hátterében az áll, hogy idén állítólag Merkel kancellár azt mondta: inkább az Európai Bizottság vezetését kellene elvinnie egy németnek, nem pedig az EKB-ét. Weidmann ráadásul nem igazán népszerű más nagy európai országokban - leginkább a franciák nem csípik, miután Weidmann nem támogatott egy csokor olyan intézkedést, ami az eurózóna stagnáló gazdaságát stimulálta volna. (A franciák és az olaszok szerették volna lazábban értelmezni az uniós költségvetési szabályokat az elmúlt években, a német viszont ezt soha nem volt hajlandó támogatni; sokszor figyelmeztetett a túlságosan laza monetáris politika veszélyeire is.)

Jens Weidmann

A szakértők szerint bárki is lesz az utód, jó eséllyel a Draghi-vonalat viszi majd tovább. Érdekesség, hogy Németország korábban még sosem adott EKB-elnököt (és jó eséllyel most sem fog): az olasz Draghi előtt 8 évig a francia Jean-Claude Trichet vezette a közös jegybankot.

Az októberi utódlással kapcsolatban sok minden eldőlhet már májusban, az európai parlamenti választásokon. Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár "birkózik meg" azon, ki adhat jelöltet az Európai Bizottság élére; ha ezt a munkát tényleg egy német viszi, az növelné egy francia EKB-elnökség esélyét. Ha Macron jelöl vezetőt a Bizottság élére, akkor az EKB-elnök valamelyik északi országból érkezhet. És persze ott vannak még az eurószkeptikus országok: a folyamatot tovább bonyolíthatja az ő esetleges előretörésük az EP-választáson.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Friss
hírlevél