4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A The Financial Times körképe szerint Erkki Liikanen a legvalószínűbb - de nem feltétlenül a legjobb - jelölt az Európai Központi Bank élére. A német Bundesbank vezetője korábban esélyesnek számított, de olyan keményen fogná a gyeplőt, hogy a déliek ezt nem viselnék el; a végén az Európai Bizottság vezetéséért vívott német-francia párharc és az EP-választás eredménye is számíthat.

Mario Draghi jelenlegi elnök 2019 október végén távozik az EKB kormányzói székéből egy meglehetősen intenzív 8 éves szolgálat után, aminek legfontosabb eredménye talán az, hogy még ma is létezik a közös pénz. Az EKB vezetői széke az egyik legfontosabb európai pozíció, ami 2019-ben új gazdát keres; Draghi utódjának kell kivezetnie az eurózónát az ultralaza monetáris politika korszakából.

Akit a legjobbnak tartanak, jó eséllyel nem nyer

24 közgazdászt kérdezett meg a Financial Times a lehetséges jelöltekről, közülük heten Benoît Cœurét, az EKB igazgatótanácsának egyik tagját nevezték meg lehetséges legjobb utódként. Azt azonban, hogy tényleg Cœurére esik a választás, mindössze egy szakember tartotta esélyesnek.

Benoît Cœuré Fotó: Flickr / ECB

A finn Erkki Liikanen viszont 8 közgazdász szerint is valószínű választás - még ha egyébként csak hárman mondták is azt, hogy ő a legjobb jelölt.

Ami mellette szól, az a jegybanki és a politikai tapasztalat kombinációja: Finnországban pénzügyminiszter volt, az Európai Tanácsban pedig uniós biztosként dolgozott. A nyáron távozott a Bank of Finlandtől, előtte ő volt a legtovább tagja az EKB kamatmegállapításért felelős tanácsának. Fontos szerepe volt a banki szabályozás átalakításának a globális pénzügyi válság után egy brüsszeli tanácsadó testület vezetőjeként.

Erkki Liikanen

Benoît Cœuré és Erkki Liikanen mellett François Villeroy de Galhau, a Banque de France kormányzója is az esélyesek között van, az FT felmérése szerint hatan számítanak arra, hogy őt nevezik meg Draghi utódjaként.

Nem bírnának egy keménykezű németet a franciák

Jens Weidmannt, a német Budesbank elnökét korábban egyértelműen esélyesnek gondolták az EKB elnöki székére, mostanra azonban a 24-ből csak 3 válaszadó szerint van realitása az ő kinevezésének. Ennek hátterében az áll, hogy idén állítólag Merkel kancellár azt mondta: inkább az Európai Bizottság vezetését kellene elvinnie egy németnek, nem pedig az EKB-ét. Weidmann ráadásul nem igazán népszerű más nagy európai országokban - leginkább a franciák nem csípik, miután Weidmann nem támogatott egy csokor olyan intézkedést, ami az eurózóna stagnáló gazdaságát stimulálta volna. (A franciák és az olaszok szerették volna lazábban értelmezni az uniós költségvetési szabályokat az elmúlt években, a német viszont ezt soha nem volt hajlandó támogatni; sokszor figyelmeztetett a túlságosan laza monetáris politika veszélyeire is.)

Jens Weidmann

A szakértők szerint bárki is lesz az utód, jó eséllyel a Draghi-vonalat viszi majd tovább. Érdekesség, hogy Németország korábban még sosem adott EKB-elnököt (és jó eséllyel most sem fog): az olasz Draghi előtt 8 évig a francia Jean-Claude Trichet vezette a közös jegybankot.

Az októberi utódlással kapcsolatban sok minden eldőlhet már májusban, az európai parlamenti választásokon. Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár "birkózik meg" azon, ki adhat jelöltet az Európai Bizottság élére; ha ezt a munkát tényleg egy német viszi, az növelné egy francia EKB-elnökség esélyét. Ha Macron jelöl vezetőt a Bizottság élére, akkor az EKB-elnök valamelyik északi országból érkezhet. És persze ott vannak még az eurószkeptikus országok: a folyamatot tovább bonyolíthatja az ő esetleges előretörésük az EP-választáson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Friss
hírlevél
depositphotos