BUX
36 519.03
+0.60%
+217.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 812.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
7 145.00
+1.64%
+115.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. január 10. 19:48

Elkészült az első uniós mobilitási eredménytábla, amelynek az a célja, hogy felmérje, mely tagállamokban milyen tényezők nehezítik és melyek könnyítik meg a hallgatók külföldi képzését. Kik járnak az élen és ki vannak lemaradva?

Az első uniós mobilitási eredménytábla szerint Németország, Belgium, Spanyolország, Franciaország és Olaszország állami támogatási rendszere a legeredményesebb a hallgatók külföldi tanulmányainak és képzésének támogatásában. Az eredménytábla létrehozása az Európai Bizottság egyik válasza a tagállamok azon igényére, hogy a külföldi tanulást ösztönözzék.

A külföldi tanulás és képzés kiváló alkalom arra, hogy a fiatalok értékes készségeket és tapasztalatokat szerezzenek, ezért az Európai Unió az új Erasmus+ program keretében jelentősen megnövelte a mobilitás finanszírozását - mondta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos.  A mobilitási eredménytáblának köszönhetően most először láthatóvá válik, hogy az országok milyen sikeresek a diákok mobilitását előmozdító környezet kialakításában – és mit tehetnek még.

A mobilitási eredménytábla öt olyan tényezőre épül, amely befolyásolja a fiatalok motiváltságát és képességét arra, hogy külföldön tanuljanak vagy külföldi képzésen vegyenek részt. Az eredménytábla tanúsága szerint ezek a tényezők tagállamonként jelentősen különböznek – és egyik tagállam „mobilitási környezete” sem kiváló minden tényező szempontjából.

A főbb tényezők

Tájékoztatás és iránymutatás a mobilitási lehetőségekről: a támogatás Németországban, Belgiumban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban a legteljesebb körű. A tájékoztatást és az iránymutatást szolgáló struktúrák Bulgáriában, Görögországban, Szlovéniában és Cipruson a legfejletlenebbek.

A hallgatói támogatások hordozhatósága, vagyis az a lehetőség, hogy a diákok ugyanazokkal a feltételekkel részesülhessenek állami támogatásban és kölcsönökben egy másik országban, mintha tanulmányaikat saját hazájukban folytatnák. Belgium holland és német nyelvű területein, Cipruson, Luxemburgban, Szlovéniában, Finnországban és Svédországban a hallgatói támogatások és kölcsönök hordozhatók. Belgium francia nyelvű területein, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Görögországban, Horvátországban, Litvániában, Romániában és Szlovákiában azonban a diákok pénzügyi támogatási rendszere szigorúbb feltételeket szab.

Idegennyelv-ismeret: ez a tényező rendszerint sokat nyom a latban, amikor a diákok eldöntik, hogy külföldön tanuljanak-e. Cipruson, Luxemburgban és Belgium német nyelvű területein helyezik a legnagyobb hangsúlyt az iskolai nyelvtanulásra. Írországban és az Egyesült Királyságon belül Skóciában nincs kötelező iskolai idegennyelv-oktatás.

A külföldön végzett tanulmányok elismerése (az európai kreditátviteli rendszer és az oklevélmelléklet alkalmazása): Németország, Belgium és Spanyolország jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy nyomon kövesse azon európai eszközök – európai kreditátviteli és -gyűjtési rendszer (ECTS), oklevélmelléklet – alkalmazását, amelyek a diákokat segítik abban, hogy elismertethessék külföldön végzett tanulmányaikat. Az országok nagy része azonban ennél jóval kevesebb figyelmet fordít erre a kérdésre.

Hátrányos helyzetű diákok támogatása: Belgium holland nyelvű része, Németország, Olaszország és Ausztria élen jár a külföldön tanulni vagy képzésen részt venni kívánó hátrányos helyzetű diákok magas színvonalú pénzügyi támogatásában és a mobilitásnak a társadalmi helyzet függvényében való figyelemmel kísérésében egyaránt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
hírlevél