3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elkészült az első uniós mobilitási eredménytábla, amelynek az a célja, hogy felmérje, mely tagállamokban milyen tényezők nehezítik és melyek könnyítik meg a hallgatók külföldi képzését. Kik járnak az élen és ki vannak lemaradva?

Az első uniós mobilitási eredménytábla szerint Németország, Belgium, Spanyolország, Franciaország és Olaszország állami támogatási rendszere a legeredményesebb a hallgatók külföldi tanulmányainak és képzésének támogatásában. Az eredménytábla létrehozása az Európai Bizottság egyik válasza a tagállamok azon igényére, hogy a külföldi tanulást ösztönözzék.

A külföldi tanulás és képzés kiváló alkalom arra, hogy a fiatalok értékes készségeket és tapasztalatokat szerezzenek, ezért az Európai Unió az új Erasmus+ program keretében jelentősen megnövelte a mobilitás finanszírozását - mondta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos.  A mobilitási eredménytáblának köszönhetően most először láthatóvá válik, hogy az országok milyen sikeresek a diákok mobilitását előmozdító környezet kialakításában – és mit tehetnek még.

A mobilitási eredménytábla öt olyan tényezőre épül, amely befolyásolja a fiatalok motiváltságát és képességét arra, hogy külföldön tanuljanak vagy külföldi képzésen vegyenek részt. Az eredménytábla tanúsága szerint ezek a tényezők tagállamonként jelentősen különböznek – és egyik tagállam „mobilitási környezete” sem kiváló minden tényező szempontjából.

A főbb tényezők

Tájékoztatás és iránymutatás a mobilitási lehetőségekről: a támogatás Németországban, Belgiumban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban a legteljesebb körű. A tájékoztatást és az iránymutatást szolgáló struktúrák Bulgáriában, Görögországban, Szlovéniában és Cipruson a legfejletlenebbek.

A hallgatói támogatások hordozhatósága, vagyis az a lehetőség, hogy a diákok ugyanazokkal a feltételekkel részesülhessenek állami támogatásban és kölcsönökben egy másik országban, mintha tanulmányaikat saját hazájukban folytatnák. Belgium holland és német nyelvű területein, Cipruson, Luxemburgban, Szlovéniában, Finnországban és Svédországban a hallgatói támogatások és kölcsönök hordozhatók. Belgium francia nyelvű területein, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Görögországban, Horvátországban, Litvániában, Romániában és Szlovákiában azonban a diákok pénzügyi támogatási rendszere szigorúbb feltételeket szab.

Idegennyelv-ismeret: ez a tényező rendszerint sokat nyom a latban, amikor a diákok eldöntik, hogy külföldön tanuljanak-e. Cipruson, Luxemburgban és Belgium német nyelvű területein helyezik a legnagyobb hangsúlyt az iskolai nyelvtanulásra. Írországban és az Egyesült Királyságon belül Skóciában nincs kötelező iskolai idegennyelv-oktatás.

A külföldön végzett tanulmányok elismerése (az európai kreditátviteli rendszer és az oklevélmelléklet alkalmazása): Németország, Belgium és Spanyolország jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy nyomon kövesse azon európai eszközök – európai kreditátviteli és -gyűjtési rendszer (ECTS), oklevélmelléklet – alkalmazását, amelyek a diákokat segítik abban, hogy elismertethessék külföldön végzett tanulmányaikat. Az országok nagy része azonban ennél jóval kevesebb figyelmet fordít erre a kérdésre.

Hátrányos helyzetű diákok támogatása: Belgium holland nyelvű része, Németország, Olaszország és Ausztria élen jár a külföldön tanulni vagy képzésen részt venni kívánó hátrányos helyzetű diákok magas színvonalú pénzügyi támogatásában és a mobilitásnak a társadalmi helyzet függvényében való figyelemmel kísérésében egyaránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG