<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egyre többen veszíthetik el az állásukat az automatizálás következtében. Jól fizető munkájuk a jól képzett keveseknek lesz. Egy közgazdász azt javasolja, hogy a dolgozók is részesedjenek a robotizálás nyereségéből. Dániában azt remélik, hogy a robotok által visszaszerezhetik a külföldre telepített termelést, így tovább finanszírozhatják a jóléti államot.

Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)

Világ proletárjai, vásároljatok robotokat!” – forgatja ki Karl Marx régi mondását a Bloomberg. Az automatizálás rengeteg állást veszélyeztet a világ gyáraiban és irodáiban, ezért az UniCredit SpA közgazdászának, Harm Bandholznak a tanulmánya szerint ez egy jó gondolat.

Az ipari robotok állománya 2014-től 2018-ig várhatóan évi 12 százalékkal növekszik, ami messzemenő társadalmi és gazdasági változásokat okoz. A nagy törést a dolgozók a cikk szerint úgy ellensúlyozhatják, ha maguk is a termelőeszközök, a robotok tulajdonosaivá válnak.

Súlyosbodik az egyenlőtlenség

Miközben egyre több alacsony és közepes jövedelmi szintű munkahelyet automatizálnak, egy maroknyi magasan képzett személy előnyre tesz majd szert a hatékonyság-növekedésből és többet fog keresni. Ez nagyon meg fogja növelni az egyenlőtlenségeket és súlyos társadalmi problémákat okoz. (Ezt sokan feltétel nélküli alapjövedelemmel, mások az elosztás javításával és a fogyasztás visszafogásával vélik tudni megoldani, lást ma reggeli cikkünket.)

Az oktatás nem elég

Az egyik megoldás az oktatás bővítése, de az sem lesz elég, ezért Bandholz azt javasolja, hogy a robotokból származó hasznot osszák el egyenlőbben. A szerző szerint a korábbi munkavállalói részvénytulajdonosi programok is sikeresek voltak az USA-ban.

Az öregedő dánok a robotoktól várják a jóléti államuk megmentését – írta egy másik cikkében a Bloomberg. A dán állam az egyik legnagylelkűbb a világon, a GDP mintegy 30 százalékát fordítja bőséges szociális juttatásokra. Bár ez jelenleg még fenntarthatónak tűnik, a rendszer jövője eléggé bizonytalan.

Dániában is elmaradt a baby-boom

A dán munkanélküliség kevesebb, mint négy százalék, de kevés a gyermek és egyre több lesz a nyugdíjas. Az eddigi gyerekvállalási ösztönzők nem jártak lényeges eredménnyel, a munkaerő-import pedig a bevándorlásellenes Dán Néppárt ellenállásán bukik el. A nyugdíjkorhatárt 2030-ig 68 évre emelik, de ez sem elég. A gazdasági növekedés alacsony, a termelékenység stagnál.

A Dán Iparszövetség (Confederation of Danish Industry) azt reméli, hogy automatizálással, a mesterséges intelligencia elterjedésével, robotizálással lehet javítani az ország helyzetén. A fejlett technológia visszahozhatja azt a 150 ezer ipari állást, amelyeket a válság után külföldre telepítettek. A bevételek pedig segítenek finanszírozni a jóléti kiadásokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG