<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többen veszíthetik el az állásukat az automatizálás következtében. Jól fizető munkájuk a jól képzett keveseknek lesz. Egy közgazdász azt javasolja, hogy a dolgozók is részesedjenek a robotizálás nyereségéből. Dániában azt remélik, hogy a robotok által visszaszerezhetik a külföldre telepített termelést, így tovább finanszírozhatják a jóléti államot.

Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)

Világ proletárjai, vásároljatok robotokat!” – forgatja ki Karl Marx régi mondását a Bloomberg. Az automatizálás rengeteg állást veszélyeztet a világ gyáraiban és irodáiban, ezért az UniCredit SpA közgazdászának, Harm Bandholznak a tanulmánya szerint ez egy jó gondolat.

Az ipari robotok állománya 2014-től 2018-ig várhatóan évi 12 százalékkal növekszik, ami messzemenő társadalmi és gazdasági változásokat okoz. A nagy törést a dolgozók a cikk szerint úgy ellensúlyozhatják, ha maguk is a termelőeszközök, a robotok tulajdonosaivá válnak.

Súlyosbodik az egyenlőtlenség

Miközben egyre több alacsony és közepes jövedelmi szintű munkahelyet automatizálnak, egy maroknyi magasan képzett személy előnyre tesz majd szert a hatékonyság-növekedésből és többet fog keresni. Ez nagyon meg fogja növelni az egyenlőtlenségeket és súlyos társadalmi problémákat okoz. (Ezt sokan feltétel nélküli alapjövedelemmel, mások az elosztás javításával és a fogyasztás visszafogásával vélik tudni megoldani, lást ma reggeli cikkünket.)

Az oktatás nem elég

Az egyik megoldás az oktatás bővítése, de az sem lesz elég, ezért Bandholz azt javasolja, hogy a robotokból származó hasznot osszák el egyenlőbben. A szerző szerint a korábbi munkavállalói részvénytulajdonosi programok is sikeresek voltak az USA-ban.

Az öregedő dánok a robotoktól várják a jóléti államuk megmentését – írta egy másik cikkében a Bloomberg. A dán állam az egyik legnagylelkűbb a világon, a GDP mintegy 30 százalékát fordítja bőséges szociális juttatásokra. Bár ez jelenleg még fenntarthatónak tűnik, a rendszer jövője eléggé bizonytalan.

Dániában is elmaradt a baby-boom

A dán munkanélküliség kevesebb, mint négy százalék, de kevés a gyermek és egyre több lesz a nyugdíjas. Az eddigi gyerekvállalási ösztönzők nem jártak lényeges eredménnyel, a munkaerő-import pedig a bevándorlásellenes Dán Néppárt ellenállásán bukik el. A nyugdíjkorhatárt 2030-ig 68 évre emelik, de ez sem elég. A gazdasági növekedés alacsony, a termelékenység stagnál.

A Dán Iparszövetség (Confederation of Danish Industry) azt reméli, hogy automatizálással, a mesterséges intelligencia elterjedésével, robotizálással lehet javítani az ország helyzetén. A fejlett technológia visszahozhatja azt a 150 ezer ipari állást, amelyeket a válság után külföldre telepítettek. A bevételek pedig segítenek finanszírozni a jóléti kiadásokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos