Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.

A nyolcvanas években Kína, a kilencvenes években a Szovjetunió és a volt szocialista országok munkaereje adódott hozzá a világpiachoz – írta nemrég a Business Insider. Ez a munkaerő-mennyiség az infláció és a kötvényhozamok csökkenését hozta, de azzal is járt, hogy a jövedelmek, legalábbis egyes társadalmi rétegeknél, inkább stagnáltak a Második Világháború utáni szép növekedés után.

Sokan ezzel a friss munkaerő-tömeggel, mások az automatizáció, robotika terjedésével is magyarázzák, hogy a középosztály, alsó középosztály (reál)jövedelme alig nő már évtizedek óta. (Valószínűleg nagyrészt ez okozza a szélsőséges politikai erők előretörését is, nem csak a 2008-2009-es pénzügyi válság vagy a migráció.)

Ám ebben nagy változás várható, mert nem valószínű újabb hasonlóan nagy munkavállalói tömeg megjelenése, és főleg a fejlett országokban, de később másutt is csökken a népesség. (Például nemsokára Kínában is óriási probléma lesz ez.)

A 2500 milliárd dolláros béremelés

Mi a következménye annak, ha valamiből – képzett munkaerő – erősen csökken a kínálat, de nő, szinten marad, vagy legalább jóval kevésbé csökken a kereslet? Nyilván nőni fog az adott termék vagy szolgáltatás ára, ebben az esetben a munkabér.

A Bernstein Research szerint az összes foglalkoztatottak száma 2100-ra 1,9 milliárdról 1,3 milliárdra csökkenhet. A Korn-Ferry-Institut pedig azt írja, hogy 2030-ig 85 millió képzett dolgozó hiányzik majd, több, mint Németország teljes lakossága. Ez pedig 2500 milliárd dollárjába kerülhet a munkaadóknak.

Nem csak a húszéveseké a világ

Az első jelek már megjelentek, példaként említik, hogy Németországban az építőipari munkások nemrég közel hat százalékos béremelést harcoltak ki maguknak. Egyes nagy-britanniai szállítmányozási cégek óriási bónuszokat fizetnek azon kevés képzett dolgozónak, akik elhelyezkednek náluk. Japánban pedig olyan gyárak, amelyek eddig inkább leépítették őket, most fizetésemelést kínálnak a hatvan év feletti dolgozóknak.

Négy és félmillió forinttal több fizetés

A Focus.de német portál a Korn-Ferry-Institutra hivatkozva azt írja, hogy a munkaerő-hiánynak köszönhetően Németországban is nagyot javul a képzett dolgozók munkaerő-piaci pozíciója. Ami azzal járhat, hogy a bértárgyalásokon nagy összegeket tudnak majd pluszban kiharcolni 2030-ig, méghozzá fejenként 13 700 euró reálbér-többletet. (Ez mintegy 4,47 millió forint, évente és alighanem bruttó, adózás előtt értendő.)

Jobb lesz a hollandoknak és a briteknek is

Németországban szerintük a legnagyobb mértékben a pénzügyi szektorban nőhetnek a bérek, 162 százalékkal. A legnagyobb bérugrást a kicsiny Hong Kongban várják, 34 ezer eurót.

A németeknél jobbak a pozíciói még például Ausztrália és Japán dolgozóinak. Valamivel kevesebbet, 7-9 ezer euró reálbér-növekedést jósolnak a szakképzett munkaerőnek Hollandiában, az USA-ban, Brazíliában és Nagy-Britanniában a német Die Welt grafikája szerint.

A Die Welt az említett tanulmányból azt emeli ki, hogy Európán belül várhatóan a németországi munkavállalók lesznek a legjobb helyzetben. (Vélhetően azért, mert itt az egyik legalacsonyabb a születésszám és legstabilabb a gazdasági növekedés – a szerk.) De nem mindenkinek fog egyformán nőni a fizetése.

Nem mindenki jár jól

A szép bérnövekedéshez azonban az is kell, hogy a munkavállaló rendelkezzen az elvárt tulajdonságokkal, képzettséggel. Míg egyes területeken munkaerőhiány lesz, másutt többlet alakulhat ki. Ez már most is látszik.

Különösen nagy a kereslet a természettudományos-műszaki képzettségek iránt. De minden olyan egyetemi végzettség jó lehet, amely a modern digitális korszaknak megfelel.

Akiknek nem osztanak lapot

A tanácsadó cég 11 millióra becsüli az ennek megfelelő végzettségűek számát Németországban, az összes munkavállalók száma jelenleg nem egészen 33 millió. A többi munkavállaló viszont örülhet majd, ha a bére az inflációval lépést tud tartani.

A bérnövekedés persze hátrányos lehet a cégek profittermelő képességére, és egyes iparágakban komolyan veszélyezteti az üzleti modellt. A munkaerő-közvetítéssel is foglalkozó Korn-Ferry 24 ezer vállalkozás adatainak kielemzése után azt mondja, hogy minden egy százalékos munkaerő-hiány kialakulása egy százalék reálbér-növekedést okoz a dolgozó alkalmazottak körében.

Megtartani, nemcsak megszerezni

A legnagyobb plusz bérráfordítás összegszerűen az USA-ra jut, itt 2030-ra 534 milliárd dollárra teszik a többlet bérráfordítást. Bár Kínában egyelőre nincs ilyen gond, 2030-ra ott is 343 milliárd dollár lehet a bérugrás. A munkaerő megszerzése így túl drága lesz, ezért a vállalkozásoknak a következő években a dolgozók megtartására, átképzésére kell koncentrálniuk – állítják. Egyedül Indiában várható a képzett dolgozók létszámának jelentősebb növekedése a vizsgált országok közül.

Robotokkal pótolják a magyarokat

Magyarországot az eredeti jelentés csak egy helyen említi, de nem kedvező összefüggésben. “Az alacsony munkanélküliséggel és bővülő ipari termeléssel jellemezhető országokban, köztük Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, a munkaerő-hiány már felgyorsította az automatizálást és a robotok alkalmazását. Nem az emberek helyettesítésére, hanem mert nincs belőlük elég, hogy feltöltsék a gyárakat” – írják.

Magyarországon májusban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH szerint. (Ugyanakkor az infláció nemrég átlépte az évi három százalékot.) Ebben szintén nagy szerepe van a munkaerő-hiánynak, amit a német, osztrák, brit és más nyugat-európai munkaerő-piac elszívó hatása is erősít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos