<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.

A nyolcvanas években Kína, a kilencvenes években a Szovjetunió és a volt szocialista országok munkaereje adódott hozzá a világpiachoz – írta nemrég a Business Insider. Ez a munkaerő-mennyiség az infláció és a kötvényhozamok csökkenését hozta, de azzal is járt, hogy a jövedelmek, legalábbis egyes társadalmi rétegeknél, inkább stagnáltak a Második Világháború utáni szép növekedés után.

Sokan ezzel a friss munkaerő-tömeggel, mások az automatizáció, robotika terjedésével is magyarázzák, hogy a középosztály, alsó középosztály (reál)jövedelme alig nő már évtizedek óta. (Valószínűleg nagyrészt ez okozza a szélsőséges politikai erők előretörését is, nem csak a 2008-2009-es pénzügyi válság vagy a migráció.)

Ám ebben nagy változás várható, mert nem valószínű újabb hasonlóan nagy munkavállalói tömeg megjelenése, és főleg a fejlett országokban, de később másutt is csökken a népesség. (Például nemsokára Kínában is óriási probléma lesz ez.)

A 2500 milliárd dolláros béremelés

Mi a következménye annak, ha valamiből – képzett munkaerő – erősen csökken a kínálat, de nő, szinten marad, vagy legalább jóval kevésbé csökken a kereslet? Nyilván nőni fog az adott termék vagy szolgáltatás ára, ebben az esetben a munkabér.

A Bernstein Research szerint az összes foglalkoztatottak száma 2100-ra 1,9 milliárdról 1,3 milliárdra csökkenhet. A Korn-Ferry-Institut pedig azt írja, hogy 2030-ig 85 millió képzett dolgozó hiányzik majd, több, mint Németország teljes lakossága. Ez pedig 2500 milliárd dollárjába kerülhet a munkaadóknak.

Nem csak a húszéveseké a világ

Az első jelek már megjelentek, példaként említik, hogy Németországban az építőipari munkások nemrég közel hat százalékos béremelést harcoltak ki maguknak. Egyes nagy-britanniai szállítmányozási cégek óriási bónuszokat fizetnek azon kevés képzett dolgozónak, akik elhelyezkednek náluk. Japánban pedig olyan gyárak, amelyek eddig inkább leépítették őket, most fizetésemelést kínálnak a hatvan év feletti dolgozóknak.

Négy és félmillió forinttal több fizetés

A Focus.de német portál a Korn-Ferry-Institutra hivatkozva azt írja, hogy a munkaerő-hiánynak köszönhetően Németországban is nagyot javul a képzett dolgozók munkaerő-piaci pozíciója. Ami azzal járhat, hogy a bértárgyalásokon nagy összegeket tudnak majd pluszban kiharcolni 2030-ig, méghozzá fejenként 13 700 euró reálbér-többletet. (Ez mintegy 4,47 millió forint, évente és alighanem bruttó, adózás előtt értendő.)

Jobb lesz a hollandoknak és a briteknek is

Németországban szerintük a legnagyobb mértékben a pénzügyi szektorban nőhetnek a bérek, 162 százalékkal. A legnagyobb bérugrást a kicsiny Hong Kongban várják, 34 ezer eurót.

A németeknél jobbak a pozíciói még például Ausztrália és Japán dolgozóinak. Valamivel kevesebbet, 7-9 ezer euró reálbér-növekedést jósolnak a szakképzett munkaerőnek Hollandiában, az USA-ban, Brazíliában és Nagy-Britanniában a német Die Welt grafikája szerint.

A Die Welt az említett tanulmányból azt emeli ki, hogy Európán belül várhatóan a németországi munkavállalók lesznek a legjobb helyzetben. (Vélhetően azért, mert itt az egyik legalacsonyabb a születésszám és legstabilabb a gazdasági növekedés – a szerk.) De nem mindenkinek fog egyformán nőni a fizetése.

Nem mindenki jár jól

A szép bérnövekedéshez azonban az is kell, hogy a munkavállaló rendelkezzen az elvárt tulajdonságokkal, képzettséggel. Míg egyes területeken munkaerőhiány lesz, másutt többlet alakulhat ki. Ez már most is látszik.

Különösen nagy a kereslet a természettudományos-műszaki képzettségek iránt. De minden olyan egyetemi végzettség jó lehet, amely a modern digitális korszaknak megfelel.

Akiknek nem osztanak lapot

A tanácsadó cég 11 millióra becsüli az ennek megfelelő végzettségűek számát Németországban, az összes munkavállalók száma jelenleg nem egészen 33 millió. A többi munkavállaló viszont örülhet majd, ha a bére az inflációval lépést tud tartani.

A bérnövekedés persze hátrányos lehet a cégek profittermelő képességére, és egyes iparágakban komolyan veszélyezteti az üzleti modellt. A munkaerő-közvetítéssel is foglalkozó Korn-Ferry 24 ezer vállalkozás adatainak kielemzése után azt mondja, hogy minden egy százalékos munkaerő-hiány kialakulása egy százalék reálbér-növekedést okoz a dolgozó alkalmazottak körében.

Megtartani, nemcsak megszerezni

A legnagyobb plusz bérráfordítás összegszerűen az USA-ra jut, itt 2030-ra 534 milliárd dollárra teszik a többlet bérráfordítást. Bár Kínában egyelőre nincs ilyen gond, 2030-ra ott is 343 milliárd dollár lehet a bérugrás. A munkaerő megszerzése így túl drága lesz, ezért a vállalkozásoknak a következő években a dolgozók megtartására, átképzésére kell koncentrálniuk – állítják. Egyedül Indiában várható a képzett dolgozók létszámának jelentősebb növekedése a vizsgált országok közül.

Robotokkal pótolják a magyarokat

Magyarországot az eredeti jelentés csak egy helyen említi, de nem kedvező összefüggésben. “Az alacsony munkanélküliséggel és bővülő ipari termeléssel jellemezhető országokban, köztük Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, a munkaerő-hiány már felgyorsította az automatizálást és a robotok alkalmazását. Nem az emberek helyettesítésére, hanem mert nincs belőlük elég, hogy feltöltsék a gyárakat” – írják.

Magyarországon májusban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH szerint. (Ugyanakkor az infláció nemrég átlépte az évi három százalékot.) Ebben szintén nagy szerepe van a munkaerő-hiánynak, amit a német, osztrák, brit és más nyugat-európai munkaerő-piac elszívó hatása is erősít.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Karrier Újabb rangos díjat vehet át Karikó Katalin
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 14:24
Ezúttal egy spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját.
Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
hírlevél
Ingatlantájoló