<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mesterséges intelligencia, a robotizáció egyre ijesztőbb méreteket ölt, sok százezer, sok millió munkahelyet vált ki a világon. Elveszik a robotok a munkánkat, vagy sem? Mi az, ami marad? Nem lehet, vagy nem kell majd dolgozni a jövőben?
(Fotó: 123rf.com)

Mik lesznek a jövő munkahelyei, mely szakmákra érdemes már most figyelni? – vetette fel Veres Rita, az Aon Hewitt cégvezetője a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján. Isaac Asimov sci-fi regénye (A mezítelen nap) alapján bemutatott egy világot, ahol a Solaria bolygón 20 ezer ember és 200 millió robot él.

Ahol az embereknek nem kell dolgozniuk, a tudományoknak és a művészeteknek élhetnek. Ha dolgoznak is, nem azért dolgoznak, hogy élhessenek. Az előadó szerint ez is egy lehetséges forgatókönyve a jövőnek, még ha nem is a következő 10-20 évben következik be.

A jelenlegi változások is főleg az automatizálás, a robotika területén folynak. A jelenlegi forradalmat van, aki a negyedik ipari forradalomnak hívja, hasonlít ahhoz, mint 40 ezer éve a beszéd, vagy mintegy 6000 éve az írás “feltalálása” volt. A következő, hogy eljöhet 2030 körül a szingularitás, amikor a gépek intelligenciája az emberéhez lesz fogható. A jelenlegi forradalom sokkal gyorsabb, mint ahogy a korábbi technológiai forradalmak lezajlottak.

Sakk, go, önvezető

Mesterséges intelligencia, robotika, 3D nyomtatás, biotechnológia, hálózatok stb. – a következmények ma még szinte beláthatatlanok. Korábban például azt jósolták, hogy a gépek sohasem tudják majd megverni az embert a sakkban vagy a go nevű játékban, mára már ez is megtörtént.

Az emberek olyan területeken is helyettesíthetők lesznek, ami ma még szinte elképzelhetetlen. Az önvezető autók elterjedése is egyre inkább a szabályozó hatóságokon fog múlni, nem pedig a gyártókon, a technikán.

Melyik intelligenciában nem bízunk?

Ezek a tényezők fogják azt is befolyásolni, hogyan néznek majd ki a munkahelyek, munkakörök. A pesszimista verzió, az egyik véglet szerint rengeteg munkahely szűnhet meg, az optimista szerint pedig minden nagyon szép lesz, de az igazság az, hogy senki sem tudja. Rajtunk is múlik. A mesterséges intelligenciát (AI)  például az emberek programozzák, ha nem bízunk az AI-ben, akkor tulajdonképpen magunkban nem bízunk.

Öt verzió a jövőre

Lehetséges jövő-variációk a szakember szerint:

1. Nem kell dolgoznunk a jövőben

2. Hatalmas munkanélküliség, növekvő egyenlőtlenség várható

3. Általános, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése lesz szükséges

4. A technológia képes lesz a szűkös erőforrások felszabadítására (például mobiltelefonok, de az ivóvíz-hiány is megoldódhat).

+1: Lehet, hogy olyan univerzumban fogunk élni, mint a Star Trek sci-fi sorozat hősei, ahol a pénz már elveszíti jelentőségét?

Jobban élünk, mint 100 éve

Hogy melyik fog végül bekövetkezni, nem tudni. Sokak szerint az eltűnő munkahelyek, munkakörök, szakmák helyett újak fognak létrejönni, de megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek száma eléri-e a megszűnőkét, vagy sem. A prognózisok fele arról szól, hogy igen, a másik fele szerint nem.

A fejlődés azonban valószínűleg nem áll meg. Az elmúlt 100 évben kétszer hosszabb lett az emberi élet, tizedére esett vissza a gyermekhalandóság, ezredére a kommunikáció költsége, és háromszorosára nőttek a jövedelmek.

Maradj nyitott, és kételkedj

Az egyik fontos tanács a jövővel kapcsolatban, hogy legyünk mindannyian jövőkutatók – mondta Veres Rita. Nagyon fontos, hogy folyamatosan megkérdőjelezzük, újragondoljuk korábbi sémáinkat, tapasztalatainkat. Lehet, hogy el kell felejteni a korábban tanultakat, hogy új módon tanulhassuk újra. Tanulhatunk a kihalásokból, termékmegszűnésekből is. Az a lényeg, hogy nyitottak maradjunk, keressük, nézzük a trendeket, és nem az újságcikkek, hanem az adatok, adatsorok alapján.

Egy másik tanács, Peter Diamandis nyomán, hogy olyasmit csináljunk, amit igazán szívesen, szenvedéllyel végzünk. Ha tényleg eljön az idő, amikor nem kell dolgozni a jövőben, vagy amikor pár év alatt újra és újra minden tudás elavul, akkor is marad értelme az életünknek. Ha valóban szeretünk csinálni valamit, akkor ugyanis az avulás nem fog akkora problémát okozni.

Matekos, mérnök, számítógépes

PQ + CQ > IQ A képlet. (Passion Quotient + Curiosity Quotient > Intelligence Quotient.) Azaz jóval többet fog számítani a jövőben, hogy ki mennyire szenvedélyes és kíváncsi, mint hogy mennyire okos, intelligens.

Egy másik kedvenc képlete a humáerőforrás-jövőkutatóknak a Stem(pathy). A “Stem” – science, technology, engineering, mathematics, azaz tudomány, technológia, műszaki tudományok, matematika – terén jártas szakemberekből már most is iszonyatos hiány van. A Stem-készségekben jártas fiatalok iránti kereslet a jövőben még tovább is fog nőni.

Maradj ember, kevés lesz belőle

A “pathy” kiegészítés pedig arra utal, hogy emellett az érzelmi intelligencia, a csapatban való működés, az emberi oldalunk is legalább annyira fontos lesz, mint pusztán a tudományokban való jártasság. A vezetők és dolgozók körében a munkahelyeken az érzelmi intelligencia (EQ) egyre inkább keresetté válik, néhány év múlva, 2020-ban már ez lehet az elsődleges szempont.

Az ilyen, magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek ugyanis sokkal alkalmazkodóképesebbek, sokkal inkább csapatjátékosok, jobban tudnak másokra figyelni, jobban tisztábban vannak saját képességeikkel is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
Karrier Megvan a megállapodás: a Spar pénztárosai akár 392 ezer forintot is kereshetnek havonta
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:59
Megszületett a bérmegállapodás a Spar Magyarországnál.
Karrier Béremelés az Aldinál: a kezdő dolgozók is 360 ezer forint felett keresnek
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:34
Valamennyi munkakörben az inflációt meghaladó mértékben, egységesen 8 százalékkal emeli munkavállalói bérét az Aldi Magyarország január 1-jétől - közölte a vállalat.
Karrier Novák Katalin lemond - ez volt az utolsó kormányülése
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 15:06
Ezt közösségi oldalán jelentette be.  
Karrier Most már törvény szabályozza a távmunkát Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 15:36
A veszélyhelyzet meghosszabbításával állandósul a távmunka rugalmas átmeneti szabályozása.
Karrier Új állást keres? Ezekre a készségekre harapnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 14:25
Többet ér a jó hozzáállás és a kommunikációs készség, mint bármilyen konkrét ismeret. Azért egy idegen nyelvet nem árt tudni.  
Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló