TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mesterséges intelligencia, a robotizáció egyre ijesztőbb méreteket ölt, sok százezer, sok millió munkahelyet vált ki a világon. Elveszik a robotok a munkánkat, vagy sem? Mi az, ami marad? Nem lehet, vagy nem kell majd dolgozni a jövőben?
(Fotó: 123rf.com)

Mik lesznek a jövő munkahelyei, mely szakmákra érdemes már most figyelni? – vetette fel Veres Rita, az Aon Hewitt cégvezetője a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján. Isaac Asimov sci-fi regénye (A mezítelen nap) alapján bemutatott egy világot, ahol a Solaria bolygón 20 ezer ember és 200 millió robot él.

Ahol az embereknek nem kell dolgozniuk, a tudományoknak és a művészeteknek élhetnek. Ha dolgoznak is, nem azért dolgoznak, hogy élhessenek. Az előadó szerint ez is egy lehetséges forgatókönyve a jövőnek, még ha nem is a következő 10-20 évben következik be.

A jelenlegi változások is főleg az automatizálás, a robotika területén folynak. A jelenlegi forradalmat van, aki a negyedik ipari forradalomnak hívja, hasonlít ahhoz, mint 40 ezer éve a beszéd, vagy mintegy 6000 éve az írás “feltalálása” volt. A következő, hogy eljöhet 2030 körül a szingularitás, amikor a gépek intelligenciája az emberéhez lesz fogható. A jelenlegi forradalom sokkal gyorsabb, mint ahogy a korábbi technológiai forradalmak lezajlottak.

Sakk, go, önvezető

Mesterséges intelligencia, robotika, 3D nyomtatás, biotechnológia, hálózatok stb. – a következmények ma még szinte beláthatatlanok. Korábban például azt jósolták, hogy a gépek sohasem tudják majd megverni az embert a sakkban vagy a go nevű játékban, mára már ez is megtörtént.

Az emberek olyan területeken is helyettesíthetők lesznek, ami ma még szinte elképzelhetetlen. Az önvezető autók elterjedése is egyre inkább a szabályozó hatóságokon fog múlni, nem pedig a gyártókon, a technikán.

Melyik intelligenciában nem bízunk?

Ezek a tényezők fogják azt is befolyásolni, hogyan néznek majd ki a munkahelyek, munkakörök. A pesszimista verzió, az egyik véglet szerint rengeteg munkahely szűnhet meg, az optimista szerint pedig minden nagyon szép lesz, de az igazság az, hogy senki sem tudja. Rajtunk is múlik. A mesterséges intelligenciát (AI)  például az emberek programozzák, ha nem bízunk az AI-ben, akkor tulajdonképpen magunkban nem bízunk.

Öt verzió a jövőre

Lehetséges jövő-variációk a szakember szerint:

1. Nem kell dolgoznunk a jövőben

2. Hatalmas munkanélküliség, növekvő egyenlőtlenség várható

3. Általános, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése lesz szükséges

4. A technológia képes lesz a szűkös erőforrások felszabadítására (például mobiltelefonok, de az ivóvíz-hiány is megoldódhat).

+1: Lehet, hogy olyan univerzumban fogunk élni, mint a Star Trek sci-fi sorozat hősei, ahol a pénz már elveszíti jelentőségét?

Jobban élünk, mint 100 éve

Hogy melyik fog végül bekövetkezni, nem tudni. Sokak szerint az eltűnő munkahelyek, munkakörök, szakmák helyett újak fognak létrejönni, de megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek száma eléri-e a megszűnőkét, vagy sem. A prognózisok fele arról szól, hogy igen, a másik fele szerint nem.

A fejlődés azonban valószínűleg nem áll meg. Az elmúlt 100 évben kétszer hosszabb lett az emberi élet, tizedére esett vissza a gyermekhalandóság, ezredére a kommunikáció költsége, és háromszorosára nőttek a jövedelmek.

Maradj nyitott, és kételkedj

Az egyik fontos tanács a jövővel kapcsolatban, hogy legyünk mindannyian jövőkutatók – mondta Veres Rita. Nagyon fontos, hogy folyamatosan megkérdőjelezzük, újragondoljuk korábbi sémáinkat, tapasztalatainkat. Lehet, hogy el kell felejteni a korábban tanultakat, hogy új módon tanulhassuk újra. Tanulhatunk a kihalásokból, termékmegszűnésekből is. Az a lényeg, hogy nyitottak maradjunk, keressük, nézzük a trendeket, és nem az újságcikkek, hanem az adatok, adatsorok alapján.

Egy másik tanács, Peter Diamandis nyomán, hogy olyasmit csináljunk, amit igazán szívesen, szenvedéllyel végzünk. Ha tényleg eljön az idő, amikor nem kell dolgozni a jövőben, vagy amikor pár év alatt újra és újra minden tudás elavul, akkor is marad értelme az életünknek. Ha valóban szeretünk csinálni valamit, akkor ugyanis az avulás nem fog akkora problémát okozni.

Matekos, mérnök, számítógépes

PQ + CQ > IQ A képlet. (Passion Quotient + Curiosity Quotient > Intelligence Quotient.) Azaz jóval többet fog számítani a jövőben, hogy ki mennyire szenvedélyes és kíváncsi, mint hogy mennyire okos, intelligens.

Egy másik kedvenc képlete a humáerőforrás-jövőkutatóknak a Stem(pathy). A “Stem” – science, technology, engineering, mathematics, azaz tudomány, technológia, műszaki tudományok, matematika – terén jártas szakemberekből már most is iszonyatos hiány van. A Stem-készségekben jártas fiatalok iránti kereslet a jövőben még tovább is fog nőni.

Maradj ember, kevés lesz belőle

A “pathy” kiegészítés pedig arra utal, hogy emellett az érzelmi intelligencia, a csapatban való működés, az emberi oldalunk is legalább annyira fontos lesz, mint pusztán a tudományokban való jártasság. A vezetők és dolgozók körében a munkahelyeken az érzelmi intelligencia (EQ) egyre inkább keresetté válik, néhány év múlva, 2020-ban már ez lehet az elsődleges szempont.

Az ilyen, magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek ugyanis sokkal alkalmazkodóképesebbek, sokkal inkább csapatjátékosok, jobban tudnak másokra figyelni, jobban tisztábban vannak saját képességeikkel is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Friss
hírlevél