Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mesterséges intelligencia, a robotizáció egyre ijesztőbb méreteket ölt, sok százezer, sok millió munkahelyet vált ki a világon. Elveszik a robotok a munkánkat, vagy sem? Mi az, ami marad? Nem lehet, vagy nem kell majd dolgozni a jövőben?
(Fotó: 123rf.com)

Mik lesznek a jövő munkahelyei, mely szakmákra érdemes már most figyelni? – vetette fel Veres Rita, az Aon Hewitt cégvezetője a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján. Isaac Asimov sci-fi regénye (A mezítelen nap) alapján bemutatott egy világot, ahol a Solaria bolygón 20 ezer ember és 200 millió robot él.

Ahol az embereknek nem kell dolgozniuk, a tudományoknak és a művészeteknek élhetnek. Ha dolgoznak is, nem azért dolgoznak, hogy élhessenek. Az előadó szerint ez is egy lehetséges forgatókönyve a jövőnek, még ha nem is a következő 10-20 évben következik be.

A jelenlegi változások is főleg az automatizálás, a robotika területén folynak. A jelenlegi forradalmat van, aki a negyedik ipari forradalomnak hívja, hasonlít ahhoz, mint 40 ezer éve a beszéd, vagy mintegy 6000 éve az írás “feltalálása” volt. A következő, hogy eljöhet 2030 körül a szingularitás, amikor a gépek intelligenciája az emberéhez lesz fogható. A jelenlegi forradalom sokkal gyorsabb, mint ahogy a korábbi technológiai forradalmak lezajlottak.

Sakk, go, önvezető

Mesterséges intelligencia, robotika, 3D nyomtatás, biotechnológia, hálózatok stb. – a következmények ma még szinte beláthatatlanok. Korábban például azt jósolták, hogy a gépek sohasem tudják majd megverni az embert a sakkban vagy a go nevű játékban, mára már ez is megtörtént.

Az emberek olyan területeken is helyettesíthetők lesznek, ami ma még szinte elképzelhetetlen. Az önvezető autók elterjedése is egyre inkább a szabályozó hatóságokon fog múlni, nem pedig a gyártókon, a technikán.

Melyik intelligenciában nem bízunk?

Ezek a tényezők fogják azt is befolyásolni, hogyan néznek majd ki a munkahelyek, munkakörök. A pesszimista verzió, az egyik véglet szerint rengeteg munkahely szűnhet meg, az optimista szerint pedig minden nagyon szép lesz, de az igazság az, hogy senki sem tudja. Rajtunk is múlik. A mesterséges intelligenciát (AI)  például az emberek programozzák, ha nem bízunk az AI-ben, akkor tulajdonképpen magunkban nem bízunk.

Öt verzió a jövőre

Lehetséges jövő-variációk a szakember szerint:

1. Nem kell dolgoznunk a jövőben

2. Hatalmas munkanélküliség, növekvő egyenlőtlenség várható

3. Általános, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése lesz szükséges

4. A technológia képes lesz a szűkös erőforrások felszabadítására (például mobiltelefonok, de az ivóvíz-hiány is megoldódhat).

+1: Lehet, hogy olyan univerzumban fogunk élni, mint a Star Trek sci-fi sorozat hősei, ahol a pénz már elveszíti jelentőségét?

Jobban élünk, mint 100 éve

Hogy melyik fog végül bekövetkezni, nem tudni. Sokak szerint az eltűnő munkahelyek, munkakörök, szakmák helyett újak fognak létrejönni, de megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek száma eléri-e a megszűnőkét, vagy sem. A prognózisok fele arról szól, hogy igen, a másik fele szerint nem.

A fejlődés azonban valószínűleg nem áll meg. Az elmúlt 100 évben kétszer hosszabb lett az emberi élet, tizedére esett vissza a gyermekhalandóság, ezredére a kommunikáció költsége, és háromszorosára nőttek a jövedelmek.

Maradj nyitott, és kételkedj

Az egyik fontos tanács a jövővel kapcsolatban, hogy legyünk mindannyian jövőkutatók – mondta Veres Rita. Nagyon fontos, hogy folyamatosan megkérdőjelezzük, újragondoljuk korábbi sémáinkat, tapasztalatainkat. Lehet, hogy el kell felejteni a korábban tanultakat, hogy új módon tanulhassuk újra. Tanulhatunk a kihalásokból, termékmegszűnésekből is. Az a lényeg, hogy nyitottak maradjunk, keressük, nézzük a trendeket, és nem az újságcikkek, hanem az adatok, adatsorok alapján.

Egy másik tanács, Peter Diamandis nyomán, hogy olyasmit csináljunk, amit igazán szívesen, szenvedéllyel végzünk. Ha tényleg eljön az idő, amikor nem kell dolgozni a jövőben, vagy amikor pár év alatt újra és újra minden tudás elavul, akkor is marad értelme az életünknek. Ha valóban szeretünk csinálni valamit, akkor ugyanis az avulás nem fog akkora problémát okozni.

Matekos, mérnök, számítógépes

PQ + CQ > IQ A képlet. (Passion Quotient + Curiosity Quotient > Intelligence Quotient.) Azaz jóval többet fog számítani a jövőben, hogy ki mennyire szenvedélyes és kíváncsi, mint hogy mennyire okos, intelligens.

Egy másik kedvenc képlete a humáerőforrás-jövőkutatóknak a Stem(pathy). A “Stem” – science, technology, engineering, mathematics, azaz tudomány, technológia, műszaki tudományok, matematika – terén jártas szakemberekből már most is iszonyatos hiány van. A Stem-készségekben jártas fiatalok iránti kereslet a jövőben még tovább is fog nőni.

Maradj ember, kevés lesz belőle

A “pathy” kiegészítés pedig arra utal, hogy emellett az érzelmi intelligencia, a csapatban való működés, az emberi oldalunk is legalább annyira fontos lesz, mint pusztán a tudományokban való jártasság. A vezetők és dolgozók körében a munkahelyeken az érzelmi intelligencia (EQ) egyre inkább keresetté válik, néhány év múlva, 2020-ban már ez lehet az elsődleges szempont.

Az ilyen, magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek ugyanis sokkal alkalmazkodóképesebbek, sokkal inkább csapatjátékosok, jobban tudnak másokra figyelni, jobban tisztábban vannak saját képességeikkel is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
hírlevél