<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A mesterséges intelligencia, a robotizáció egyre ijesztőbb méreteket ölt, sok százezer, sok millió munkahelyet vált ki a világon. Elveszik a robotok a munkánkat, vagy sem? Mi az, ami marad? Nem lehet, vagy nem kell majd dolgozni a jövőben?
(Fotó: 123rf.com)

Mik lesznek a jövő munkahelyei, mely szakmákra érdemes már most figyelni? – vetette fel Veres Rita, az Aon Hewitt cégvezetője a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján. Isaac Asimov sci-fi regénye (A mezítelen nap) alapján bemutatott egy világot, ahol a Solaria bolygón 20 ezer ember és 200 millió robot él.

Ahol az embereknek nem kell dolgozniuk, a tudományoknak és a művészeteknek élhetnek. Ha dolgoznak is, nem azért dolgoznak, hogy élhessenek. Az előadó szerint ez is egy lehetséges forgatókönyve a jövőnek, még ha nem is a következő 10-20 évben következik be.

A jelenlegi változások is főleg az automatizálás, a robotika területén folynak. A jelenlegi forradalmat van, aki a negyedik ipari forradalomnak hívja, hasonlít ahhoz, mint 40 ezer éve a beszéd, vagy mintegy 6000 éve az írás “feltalálása” volt. A következő, hogy eljöhet 2030 körül a szingularitás, amikor a gépek intelligenciája az emberéhez lesz fogható. A jelenlegi forradalom sokkal gyorsabb, mint ahogy a korábbi technológiai forradalmak lezajlottak.

Sakk, go, önvezető

Mesterséges intelligencia, robotika, 3D nyomtatás, biotechnológia, hálózatok stb. – a következmények ma még szinte beláthatatlanok. Korábban például azt jósolták, hogy a gépek sohasem tudják majd megverni az embert a sakkban vagy a go nevű játékban, mára már ez is megtörtént.

Az emberek olyan területeken is helyettesíthetők lesznek, ami ma még szinte elképzelhetetlen. Az önvezető autók elterjedése is egyre inkább a szabályozó hatóságokon fog múlni, nem pedig a gyártókon, a technikán.

Melyik intelligenciában nem bízunk?

Ezek a tényezők fogják azt is befolyásolni, hogyan néznek majd ki a munkahelyek, munkakörök. A pesszimista verzió, az egyik véglet szerint rengeteg munkahely szűnhet meg, az optimista szerint pedig minden nagyon szép lesz, de az igazság az, hogy senki sem tudja. Rajtunk is múlik. A mesterséges intelligenciát (AI)  például az emberek programozzák, ha nem bízunk az AI-ben, akkor tulajdonképpen magunkban nem bízunk.

Öt verzió a jövőre

Lehetséges jövő-variációk a szakember szerint:

1. Nem kell dolgoznunk a jövőben

2. Hatalmas munkanélküliség, növekvő egyenlőtlenség várható

3. Általános, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése lesz szükséges

4. A technológia képes lesz a szűkös erőforrások felszabadítására (például mobiltelefonok, de az ivóvíz-hiány is megoldódhat).

+1: Lehet, hogy olyan univerzumban fogunk élni, mint a Star Trek sci-fi sorozat hősei, ahol a pénz már elveszíti jelentőségét?

Jobban élünk, mint 100 éve

Hogy melyik fog végül bekövetkezni, nem tudni. Sokak szerint az eltűnő munkahelyek, munkakörök, szakmák helyett újak fognak létrejönni, de megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek száma eléri-e a megszűnőkét, vagy sem. A prognózisok fele arról szól, hogy igen, a másik fele szerint nem.

A fejlődés azonban valószínűleg nem áll meg. Az elmúlt 100 évben kétszer hosszabb lett az emberi élet, tizedére esett vissza a gyermekhalandóság, ezredére a kommunikáció költsége, és háromszorosára nőttek a jövedelmek.

Maradj nyitott, és kételkedj

Az egyik fontos tanács a jövővel kapcsolatban, hogy legyünk mindannyian jövőkutatók – mondta Veres Rita. Nagyon fontos, hogy folyamatosan megkérdőjelezzük, újragondoljuk korábbi sémáinkat, tapasztalatainkat. Lehet, hogy el kell felejteni a korábban tanultakat, hogy új módon tanulhassuk újra. Tanulhatunk a kihalásokból, termékmegszűnésekből is. Az a lényeg, hogy nyitottak maradjunk, keressük, nézzük a trendeket, és nem az újságcikkek, hanem az adatok, adatsorok alapján.

Egy másik tanács, Peter Diamandis nyomán, hogy olyasmit csináljunk, amit igazán szívesen, szenvedéllyel végzünk. Ha tényleg eljön az idő, amikor nem kell dolgozni a jövőben, vagy amikor pár év alatt újra és újra minden tudás elavul, akkor is marad értelme az életünknek. Ha valóban szeretünk csinálni valamit, akkor ugyanis az avulás nem fog akkora problémát okozni.

Matekos, mérnök, számítógépes

PQ + CQ > IQ A képlet. (Passion Quotient + Curiosity Quotient > Intelligence Quotient.) Azaz jóval többet fog számítani a jövőben, hogy ki mennyire szenvedélyes és kíváncsi, mint hogy mennyire okos, intelligens.

Egy másik kedvenc képlete a humáerőforrás-jövőkutatóknak a Stem(pathy). A “Stem” – science, technology, engineering, mathematics, azaz tudomány, technológia, műszaki tudományok, matematika – terén jártas szakemberekből már most is iszonyatos hiány van. A Stem-készségekben jártas fiatalok iránti kereslet a jövőben még tovább is fog nőni.

Maradj ember, kevés lesz belőle

A “pathy” kiegészítés pedig arra utal, hogy emellett az érzelmi intelligencia, a csapatban való működés, az emberi oldalunk is legalább annyira fontos lesz, mint pusztán a tudományokban való jártasság. A vezetők és dolgozók körében a munkahelyeken az érzelmi intelligencia (EQ) egyre inkább keresetté válik, néhány év múlva, 2020-ban már ez lehet az elsődleges szempont.

Az ilyen, magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek ugyanis sokkal alkalmazkodóképesebbek, sokkal inkább csapatjátékosok, jobban tudnak másokra figyelni, jobban tisztábban vannak saját képességeikkel is.

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG