BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
KKV
2012. május 24. 12:45

Az adóelkerülés nálunk nemzeti sport, ami lehetetlenné teszi a versenyben való helytállást annak, aki tisztességesen játszik. A hazai korrupció teszi vonzóvá a vállalkozások számára, hogy a nemzetközi porondra menjenek – mondták sikeres magyar vállalkozók a New York Times-nak. Három magyar internetes vállalkozás világszerte összesen 110 millió felhasználót tudott szerezni – „nem az állam csecsén lógva”.

Prezi, Ustream és LogMeIn – három magyar internetes vállalkozást emel ki a New York Times cikke, mint a sikeres hazai vállalkozók példáit, akik a mostoha hazai viszonyok ellenére is megállták a helyüket a világpiacon, és hárman együtt 110 millió felhasználót tudtak gyűjteni az interneten. A Prezi prezentációs szoftverrel, az Ustream videó-szolgáltatással, a LogMeIn pedig különböző számítástechnikai eszközök távoli, interneten keresztüli elérésével foglalkozik.

Boston, Sydney, Amsterdam, de azért egy kis Budapest is

„Magyar alapítású cég vagyunk, a digitális világ egyik leggyorsabban fejlődő SaaS (szolgáltató) cégeinek egyike. Termékeinket a világ minden országában használják (…) 2003-ban amerikai befektetők karolták fel a céget. A LogMeIn nemzetközi főhadiszállása ekkor került át Budapestről az Egyesült Államokba, a Massachusetts állambeli Bostonba (...) A fejlődés pedig óriási ütemet vett: a LogMeIn ma már valódi globális brand. Délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai régiónk központja Sydney-ben, európai irodánk Amszterdamban, fejlesztőközpontunk azonban továbbra is itt, Magyarországon, Budapesten és Szegeden található” írja a LogMeIn honlapja (a szövegben néhány helyesírási hibát kijavítottunk).

„A magyar vállalkozók erőt merítenek abból, ha olyan példákat látnak, mint a Prezi, és tudják, ha eléggé keményen dolgoznak, és van egy kis szerencséjük, akkor globálisan sikeres márkanevet építhetnek fel” – mondta Árvai Péter, a Prezi vezérigazgatója a lapnak a cég 2009-ben San Francisco-ban megnyitott irodájából.

Mi, akik hiszünk a változásban

„Azt hiszem, a mi kelet-európai generációnk speciális” – mondta a lapnak Balogh Péter, a navigációs megoldásokkal foglalkozó NNG vezérigazgatója. „Fiatalok voltunk, amikor a szovjet blokk szétesett, láttuk a kiépült társadalmi rendszert megváltozni. Mi hiszünk a változásban” – tette hozzá.

Balogh szerint az ország előnyei közé tartozik a tudományos oktatás, amely kicsi, de nagyszerű tehetséggárdát és nagyon kreatív kultúrát táplál. A lap szerint az ilyen tehetség készteti arra a hazai vállalkozásokat, hogy Budapesten tartsák a kreatív tevékenységeiket. Árvai Péter szerint is a város tele van tehetséges emberekkel, különösen a tudományos és mérnöki területen, és ez a régió igazi erejévé fog válni, főként a európai országokkal való versenyben.

Bóvliország csatázik Brüsszellel

A cikk röviden leírja a hazai gazdasági és politikai szituációt, megemlíti, hogy kötvényeink a bóvli-kategóriában vannak, és hogy az ország miniszterelnöke harcos, aki Brüsszellel csatázik a gazdasági elvei miatt. A további negatívumok közé sorolja, hogy negatív gazdasági növekedést jeleznek előre, és az ország fizetőeszköze, a forint nagyon volatilis (ingadozó) volt az utóbbi időben.

Arról is írnak, hogy Magyarországon elég kockázati tőke áll rendelkezésre, sőt kifejezetten magas a gazdaságban a kockázati tőke aránya. Említik a Jeremie-progamot, amely az EU és a magyar kormány közös kockázatitőke-forrásaként működik.

Korrupció+adórendszer=kivándorlás

A helyi korrupció teszi vonzóvá a nemzetközi megjelenést a lap szerint. „El nem tudnék képzelni egy belföldre fókuszáló társaságot Magyarországon” – mondja Balogh Péter. „Az adóelkerülés még mindig össznépi sport, ami lehetetlenné teszi a versenyben való helytállást, ha tisztességesen játszol” – teszi hozzá. Az ország kicsi, a korrupció továbbra is nagyon magas. Nagyon keményen kellett dolgoznunk, hogy mindezt elkerüljük, és ez az egyik oka, amiért globálisan fókuszálunk – mondja.

Magyarországról a Nasdaq-ra

A LogMeIn egyébként 2009-ben tőzsdére ment az USA-ban (tickerkódja LOGM US), ígyx részvényeit bárki megvásárolhatja. A Nasdaq-on a Bloomberg szerint az utóbbi egy évben 43 dollárról 32 dollárra esett az árfolyama. A Nasdaq indexe ezalatt öt százalékkal emelkedett. (Az index Bloomberg-kódja CCPM IND) A kaliforniai Palo Alto-ban székelő Accel Partners, a Facebook egyik korai befektetője pedig 14 millió dollárt fektetett a Prezibe.

„Nem az állam csecsén lógva csináltak sikeres vállalkozást, hanem magántőkével, és éppen a magyar viszonyokból való kimenekülés kényszere sarkallta őket nagyobb teljesítményre és a globális piacra” – kommentálta a Vakmajom fedőnevű híres gazdasági blogger és befektetésialap-kezelő a New York Times cikkét.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
hírlevél