1p
KKV
Az adóelkerülés nálunk nemzeti sport, ami lehetetlenné teszi a versenyben való helytállást annak, aki tisztességesen játszik. A hazai korrupció teszi vonzóvá a vállalkozások számára, hogy a nemzetközi porondra menjenek – mondták sikeres magyar vállalkozók a New York Times-nak. Három magyar internetes vállalkozás világszerte összesen 110 millió felhasználót tudott szerezni – „nem az állam csecsén lógva”.

Prezi, Ustream és LogMeIn – három magyar internetes vállalkozást emel ki a New York Times cikke, mint a sikeres hazai vállalkozók példáit, akik a mostoha hazai viszonyok ellenére is megállták a helyüket a világpiacon, és hárman együtt 110 millió felhasználót tudtak gyűjteni az interneten. A Prezi prezentációs szoftverrel, az Ustream videó-szolgáltatással, a LogMeIn pedig különböző számítástechnikai eszközök távoli, interneten keresztüli elérésével foglalkozik.

Boston, Sydney, Amsterdam, de azért egy kis Budapest is

„Magyar alapítású cég vagyunk, a digitális világ egyik leggyorsabban fejlődő SaaS (szolgáltató) cégeinek egyike. Termékeinket a világ minden országában használják (…) 2003-ban amerikai befektetők karolták fel a céget. A LogMeIn nemzetközi főhadiszállása ekkor került át Budapestről az Egyesült Államokba, a Massachusetts állambeli Bostonba (...) A fejlődés pedig óriási ütemet vett: a LogMeIn ma már valódi globális brand. Délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai régiónk központja Sydney-ben, európai irodánk Amszterdamban, fejlesztőközpontunk azonban továbbra is itt, Magyarországon, Budapesten és Szegeden található” írja a LogMeIn honlapja (a szövegben néhány helyesírási hibát kijavítottunk).

„A magyar vállalkozók erőt merítenek abból, ha olyan példákat látnak, mint a Prezi, és tudják, ha eléggé keményen dolgoznak, és van egy kis szerencséjük, akkor globálisan sikeres márkanevet építhetnek fel” – mondta Árvai Péter, a Prezi vezérigazgatója a lapnak a cég 2009-ben San Francisco-ban megnyitott irodájából.

Mi, akik hiszünk a változásban

„Azt hiszem, a mi kelet-európai generációnk speciális” – mondta a lapnak Balogh Péter, a navigációs megoldásokkal foglalkozó NNG vezérigazgatója. „Fiatalok voltunk, amikor a szovjet blokk szétesett, láttuk a kiépült társadalmi rendszert megváltozni. Mi hiszünk a változásban” – tette hozzá.

Balogh szerint az ország előnyei közé tartozik a tudományos oktatás, amely kicsi, de nagyszerű tehetséggárdát és nagyon kreatív kultúrát táplál. A lap szerint az ilyen tehetség készteti arra a hazai vállalkozásokat, hogy Budapesten tartsák a kreatív tevékenységeiket. Árvai Péter szerint is a város tele van tehetséges emberekkel, különösen a tudományos és mérnöki területen, és ez a régió igazi erejévé fog válni, főként a európai országokkal való versenyben.

Bóvliország csatázik Brüsszellel

A cikk röviden leírja a hazai gazdasági és politikai szituációt, megemlíti, hogy kötvényeink a bóvli-kategóriában vannak, és hogy az ország miniszterelnöke harcos, aki Brüsszellel csatázik a gazdasági elvei miatt. A további negatívumok közé sorolja, hogy negatív gazdasági növekedést jeleznek előre, és az ország fizetőeszköze, a forint nagyon volatilis (ingadozó) volt az utóbbi időben.

Arról is írnak, hogy Magyarországon elég kockázati tőke áll rendelkezésre, sőt kifejezetten magas a gazdaságban a kockázati tőke aránya. Említik a Jeremie-progamot, amely az EU és a magyar kormány közös kockázatitőke-forrásaként működik.

Korrupció+adórendszer=kivándorlás

A helyi korrupció teszi vonzóvá a nemzetközi megjelenést a lap szerint. „El nem tudnék képzelni egy belföldre fókuszáló társaságot Magyarországon” – mondja Balogh Péter. „Az adóelkerülés még mindig össznépi sport, ami lehetetlenné teszi a versenyben való helytállást, ha tisztességesen játszol” – teszi hozzá. Az ország kicsi, a korrupció továbbra is nagyon magas. Nagyon keményen kellett dolgoznunk, hogy mindezt elkerüljük, és ez az egyik oka, amiért globálisan fókuszálunk – mondja.

Magyarországról a Nasdaq-ra

A LogMeIn egyébként 2009-ben tőzsdére ment az USA-ban (tickerkódja LOGM US), ígyx részvényeit bárki megvásárolhatja. A Nasdaq-on a Bloomberg szerint az utóbbi egy évben 43 dollárról 32 dollárra esett az árfolyama. A Nasdaq indexe ezalatt öt százalékkal emelkedett. (Az index Bloomberg-kódja CCPM IND) A kaliforniai Palo Alto-ban székelő Accel Partners, a Facebook egyik korai befektetője pedig 14 millió dollárt fektetett a Prezibe.

„Nem az állam csecsén lógva csináltak sikeres vállalkozást, hanem magántőkével, és éppen a magyar viszonyokból való kimenekülés kényszere sarkallta őket nagyobb teljesítményre és a globális piacra” – kommentálta a Vakmajom fedőnevű híres gazdasági blogger és befektetésialap-kezelő a New York Times cikkét.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG