Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az állam tulajdonában álló tőkealap az információtechnológia után a fémszerkezetgyártásba fektet milliókat. A nyíregyházi Gémtech ipari vágóberendezéseket fejlesztene, a külpiacokat is megcélozzák.

A hagyományos ágazatban működő kisvállalatok innovációval és minőségi termékekkel hódíthatnak teret, ahogy ezt az Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) legújabb portfólió-befektetése is bizonyítja. A fémipari Gémtech Kft. belföldi- és exportpiacán is növekedni tudott, stabil finanszírozási helyzete pedig biztosíthatja a jövőbeli bővülést is. Az SZTA  87 millió forint forrással, 24,3 százalékos üzletrészt szerez a társaságban, amelyet a tulajdonos a tervek szerint 2015 végéig vissza is vásárol. Az SZTA október végén a miskolci MobilEngine-be fektetett összesen 116 milliót.

Dinamikus növekedés

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a Magyar Állam 100%-os tulajdonában áll, tulajdonosi jogait az NFÜ gyakorolja. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában.

A 2009-ben alapított Gémtech Kft. menedzsmentje az iparági tapasztalatokkal a birtokában vágott bele a cégalapításba és a speciális fémszerkezetek, daruk, megmunkáló-gépek gyártásába, hazai és külföldi piaci igényeket kiszolgálva. A társaság 2011-re megnégyszerezte, 670 millió forintra növelte korábbi árbevételét, a tőke- és uniós pályázati források tervezett bevonásával megvalósuló fejlesztések pedig a további bővülés lehetőségét teremtik meg a cég számára. A növekvő árbevételhez emelkedő eredményesség is társult, így várhatóan 2015-ben már az SZTA befektetésének exitje is megtörténhet.

87 milliót adnak

Csuhaj V. Imre

„A jó vevői kapcsolatok, a magas minőségen alapuló bizalom alapján a meglévő vevőkör megrendeléseinek további növekedésére és a partneri kör bővülésére számítunk, amelynek a cég kibővülő kapacitásaival meg tud majd felelni. Emellett munkavállalói körét is bővíteni tudja egy e szempontból hátrányosabb helyzetben lévő régióban, amely szintén szerepet játszott pozitív döntésünkben” - mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 87 milliós forintos, két ütemben megvalósuló befektetéssel 24,37 százalékos kisebbségi tulajdont szerez a cégben. Az első ütemben a vállalkozás a források felét komplex vállalattechnológiai fejlesztésre kívánja fordítani, a már elnyert 50 millió forint összegű, vissza nem térítendő pályázattal együtt. A második ütem pedig egy új üzemcsarnok megépítését finanszírozná a tervek szerint. E beruházásokkal a Gémtech Kft. jelentősen bővíteni tudja kapacitásait, alapot teremtve a tervezett növekedési pálya befutására. A társaság jelenleg 11 főt foglalkoztat - közvetve további 35-40 főt -, alkalmazotti létszámát két éven belül húsz fővel kívánja bővíteni.

A Gémtech belevágna

A Gémtech egyik célja egy új ipari felhasználású CNC vezérelt vágóberendezés kifejlesztése, gyártása és forgalmazása, amely a bel- és külpiacokat egyaránt célozza. Az első prototípus 2011 végén készült el, amely egyrészt a gyártást is segíti, másrészt ennek köszönhetően folyamatos teszteredményekkel segíti a konstrukció tökéletesítését. „Célunk, hogy saját innovációkkal is hozzájáruljunk a hazai gépipar letűnni látszó jó hírének méltó színvonalra emeléséhez. Ezért fontos a jelenlegi innovációs eredmények hatékony hasznosítása szempontjából, hogy a fejlesztések és a gyártás is azonos munkaterületen történik” – emelte ki Nagy Péter, a Gémtech Kft. ügyvezető igazgatója.

A társaság többek között hídelemeket szállít az MCE Nyíregyháza Kft-nek, acélhulladék tömörítő présgépeket gyárt a belga piacra, erőművi berendezéseket és egyedi szerkezeteket gyárt a Siemens Zrt-nek, illetve a Ganz Danubius Kereskedelmi Kft. számára kikötőkbe szánt portáldaruk acélszerkezetét készítette el. A megrendelői kör a termékek és szolgáltatások minősége és optimális ár/érték arány tapasztalatai alapján bővítette megrendeléseit. A cég nyíregyházi telephelyén egy
18 000 m2-es területen, 4000 m2-es 3 hajós daruzott gyártócsarnokban folytatja gyártási tevékenységét, s jelenleg a Siemens minősített beszállítója.

„A befektetési döntés meghozásakor az SZTA számos szempontot mérlegel. Mivel visszatérítendő forrásról van szó, fontos hogy a társaság tőkepozíciójának javulása a működést és az eredményességet is javítva alapot teremtsen az üzletrész későbbi visszavásárlására, stabilizálja a foglalkoztatást és lehetőleg új munkahelyeket is teremtsen az adott térségben. Mivel kifejezetten kisvállalkozásokat keresünk, 30-100 millió forint közötti befektetés már jelentős lendületet adhat a kitűzött fejlesztési célok eléréséhez”- mutatott rá Csuhaj V. Imre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.