1p
KKV
Az állam tulajdonában álló tőkealap az információtechnológia után a fémszerkezetgyártásba fektet milliókat. A nyíregyházi Gémtech ipari vágóberendezéseket fejlesztene, a külpiacokat is megcélozzák.

A hagyományos ágazatban működő kisvállalatok innovációval és minőségi termékekkel hódíthatnak teret, ahogy ezt az Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) legújabb portfólió-befektetése is bizonyítja. A fémipari Gémtech Kft. belföldi- és exportpiacán is növekedni tudott, stabil finanszírozási helyzete pedig biztosíthatja a jövőbeli bővülést is. Az SZTA  87 millió forint forrással, 24,3 százalékos üzletrészt szerez a társaságban, amelyet a tulajdonos a tervek szerint 2015 végéig vissza is vásárol. Az SZTA október végén a miskolci MobilEngine-be fektetett összesen 116 milliót.

Dinamikus növekedés

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a Magyar Állam 100%-os tulajdonában áll, tulajdonosi jogait az NFÜ gyakorolja. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában.

A 2009-ben alapított Gémtech Kft. menedzsmentje az iparági tapasztalatokkal a birtokában vágott bele a cégalapításba és a speciális fémszerkezetek, daruk, megmunkáló-gépek gyártásába, hazai és külföldi piaci igényeket kiszolgálva. A társaság 2011-re megnégyszerezte, 670 millió forintra növelte korábbi árbevételét, a tőke- és uniós pályázati források tervezett bevonásával megvalósuló fejlesztések pedig a további bővülés lehetőségét teremtik meg a cég számára. A növekvő árbevételhez emelkedő eredményesség is társult, így várhatóan 2015-ben már az SZTA befektetésének exitje is megtörténhet.

87 milliót adnak

Csuhaj V. Imre

„A jó vevői kapcsolatok, a magas minőségen alapuló bizalom alapján a meglévő vevőkör megrendeléseinek további növekedésére és a partneri kör bővülésére számítunk, amelynek a cég kibővülő kapacitásaival meg tud majd felelni. Emellett munkavállalói körét is bővíteni tudja egy e szempontból hátrányosabb helyzetben lévő régióban, amely szintén szerepet játszott pozitív döntésünkben” - mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 87 milliós forintos, két ütemben megvalósuló befektetéssel 24,37 százalékos kisebbségi tulajdont szerez a cégben. Az első ütemben a vállalkozás a források felét komplex vállalattechnológiai fejlesztésre kívánja fordítani, a már elnyert 50 millió forint összegű, vissza nem térítendő pályázattal együtt. A második ütem pedig egy új üzemcsarnok megépítését finanszírozná a tervek szerint. E beruházásokkal a Gémtech Kft. jelentősen bővíteni tudja kapacitásait, alapot teremtve a tervezett növekedési pálya befutására. A társaság jelenleg 11 főt foglalkoztat - közvetve további 35-40 főt -, alkalmazotti létszámát két éven belül húsz fővel kívánja bővíteni.

A Gémtech belevágna

A Gémtech egyik célja egy új ipari felhasználású CNC vezérelt vágóberendezés kifejlesztése, gyártása és forgalmazása, amely a bel- és külpiacokat egyaránt célozza. Az első prototípus 2011 végén készült el, amely egyrészt a gyártást is segíti, másrészt ennek köszönhetően folyamatos teszteredményekkel segíti a konstrukció tökéletesítését. „Célunk, hogy saját innovációkkal is hozzájáruljunk a hazai gépipar letűnni látszó jó hírének méltó színvonalra emeléséhez. Ezért fontos a jelenlegi innovációs eredmények hatékony hasznosítása szempontjából, hogy a fejlesztések és a gyártás is azonos munkaterületen történik” – emelte ki Nagy Péter, a Gémtech Kft. ügyvezető igazgatója.

A társaság többek között hídelemeket szállít az MCE Nyíregyháza Kft-nek, acélhulladék tömörítő présgépeket gyárt a belga piacra, erőművi berendezéseket és egyedi szerkezeteket gyárt a Siemens Zrt-nek, illetve a Ganz Danubius Kereskedelmi Kft. számára kikötőkbe szánt portáldaruk acélszerkezetét készítette el. A megrendelői kör a termékek és szolgáltatások minősége és optimális ár/érték arány tapasztalatai alapján bővítette megrendeléseit. A cég nyíregyházi telephelyén egy
18 000 m2-es területen, 4000 m2-es 3 hajós daruzott gyártócsarnokban folytatja gyártási tevékenységét, s jelenleg a Siemens minősített beszállítója.

„A befektetési döntés meghozásakor az SZTA számos szempontot mérlegel. Mivel visszatérítendő forrásról van szó, fontos hogy a társaság tőkepozíciójának javulása a működést és az eredményességet is javítva alapot teremtsen az üzletrész későbbi visszavásárlására, stabilizálja a foglalkoztatást és lehetőleg új munkahelyeket is teremtsen az adott térségben. Mivel kifejezetten kisvállalkozásokat keresünk, 30-100 millió forint közötti befektetés már jelentős lendületet adhat a kitűzött fejlesztési célok eléréséhez”- mutatott rá Csuhaj V. Imre.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG