BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
KKV
2014. december 4. 19:00

A Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciájának két előadója is foglalkozott a vezetői felelősségre vonás kérdésével. Míg Dr. Nehéz-Posony Márton előadása a jogszabály értelmezéséről szólt, addig Kiss Viktor felvázolta, hogyan segíthet a biztosító, ha baj van.

Legyen jó irányító, akkor nem kell félnie

Rémhír terjengett 2008-ban a vezetők felelősségéről szóló jogszabályokról - kezdte Dr. Nehéz-Posony Márton ügyvéd az előadását, feldobva nyitómondatait a feudális büntetés-végrehajtás véresebb példáival.

A helyzet a híresztelések ellenére nem vészes: a vezető azért felel, hogy törvényesen, hatékonyan és szabályszerűen működjön a vállalat. Az ügyvéd a fokozott gondossági kötelemre hívta fel a figyelmet. A kötelezettségek megszegése vezet problémákhoz, amelyek kétfélék lehetnek: vagy a vállalatnak okoz kárt, vagy a harmadik személynek.

Dr. Nehéz-Posony Márton a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján

Az utóbbi jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni a szakember szerint. Amiatt, hogy 500 éve nem pörög a gazdaság itthon, egyre erősebben fog felmerülni a kérdés: ha maga a cég fizetésképtelenné válik, akkor a hitelezőnek tudomásul kell ezt vennie, vagy nyúlhat más eszközökhöz?

Ahogy Kiss Viktor előadásában is elhangzott, a tartozással rendelkező vállalat vezetője felelősségre vonható és vagyona bevonható egy esetleges perbe a legújabb szabályok szerint.

A vezető tisztviselőnek arra kell figyelnie, hogy a hitelező ne nyújtson be kérelmet a felszámolás alatt álló céggel szemben bíróságra. Ekkor ugyanis a vállalkozás első emberének kell bebizonyítania, hogy nem a hitelezők érdekei ellen dolgozott. Ennek hiányában azonban megítélhető a kártérítés.

Védi a hitelezőt a törvény

Ha a vezető tisztségviselő akadályozza az ügymenetet és nem működik együtt, akkor vélelmezik az érdeksértést. A fizetésképtelen, kényszertörlési eljárás alatt álló cégek tulajdonosai eddig hamarabb jutottak pénzhez, mint a hitelezők. A jövőben ez is másképp lesz: csak akkor juthat pénzhez a cégtulajdonos, ha már minden károsultat kifizettek.

Dr. Nehéz-Posony Márton végül minden cégvezetőnek tanácsolta: legyenek jogkövetők és működjenek együtt a bírósággal, ha eljárás alá kerül a vállalkozás.

Akár előre is gondolkodhatunk

Kiss Viktor nagyon is mai esetekkel és milliós tételekkel mutatta be, milyen nagyságrendű kártérítéseket hajthatnak be vállalati vezetőkön az egykori hitelezők. A Dr. Risk szakmai és ügyvezetője gépvásárlástól az uniós szerződésszegésig terjedő skálán bizonyította, hogy a vezetőségi felelősségre vonás nem csak lehetőség, hanem használt eszköz is a végrehajtó hatalom kezében.

Kiss Viktor a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján

A legjobb védekezés…

Lassan egy éve - a jogszabályi változásokra szinte azonnal reagálva – érhetőek el az összes kárigényre vonatkozó biztosítási csomagok a hazai piacon, amelyek fedezetet jelentenek a vezetői minősítésben okozott veszteségekre is. Erre szükség is van, Kiss szerint ugyanis szinte bárki felléphet ilyen követeléssel velünk szemben. Az átfogó bemutató alapján ezek a biztosítások kiterjednek például a jó hírnév sérelméből adódó költségekre is, amelyekre rágalmazás esetén nagy szükségünk lehet.

Itt sem lehet mindent

Három esetben nem fizet a biztosító:

  • ha bebizonyosodik, hogy szándékos bűncselekmény történt,

  • személyi sérülés vagy dologi kár keletkezik (ezek viszont minden más biztosítással fedezhetők),

  • illetve ha már ismert ügyekről van szó.

A magyar piacon két biztosító – AIG és az Allianz – rutinos ezekben az ügyekben, ők már a 2014-es jogszabályi változtatás előtt vezették be a szolgáltatást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
hírlevél