<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Átmeneti év az idei a társaságiadó-kedvezmény igénybevételénél. Nem csak a társaságoknak, hanem a támogatott előadóknak is figyelniük kell. Tavaly az Operettszínház kapta a legtöbb támogatást a cégektől, miközben a össztámogatások mértéke 20 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Az előadó-művészeti szervezeteknek adott támogatásokkal továbbra is 10 illetve 19 százalékos adóelőny érhető el a vállalkozás eredményének függvényében. A támogatás tervezésekor azonban fontos figyelembe venni, hogy érvényesíthető-e a teljes kedvezmény az adott évben az üzleti eredmény alapján. Sokáig várni sem érdemes a támogatási szerződésekkel, mert az év vége felé egyre nehezebb befogadó szervezetet találni - közölte az RSM DTM a Privátbankárral.

„A vállalkozások számára az elmúlt években szinte rutinná vált a társaságiadó-kedvezményt (tao) jelentő támogatás nyújtása az előadó-művészeti szervezetek számára. A nyilvánosságra került adatok és az idei támogatásokat érintő jogszabályváltozások azonban óvatosságra intenek” – figyelmeztet Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletágának vezetője.

Tavalyi, ami idei

Fontos változás történt például az idei évtől a befogadható összeg mértékére vonatkozó szabályoknál. Míg korábban az előadó-művészeti szervezetek a tárgyévi jegyárbevétel 80 százaléka erejéig fogadhattak be tao-támogatásokat, addig ez az idei évtől a főszabály szerint ez az összeg már nem a tárgyévi, hanem csupán a megelőző évi jegybevétel 80 százalékát érheti el maximálisan - figyelmeztet a tanácsadócég.

Azonban körültekintőnek kell lenni, mivel az átmeneti rendelkezések lehetőséget teremtettek az előadó-művészeti szervezetek számára, hogy 2013-ban még az idei jegyárbevételek alapján fogadjanak be támogatásokat. Utóbbi lehetőség a vállalkozások számára akkor válik érdekessé, amikor az adókedvezmény elszámoláshoz szükséges igazolásokat kérik meg, hiszen ekkor eltérő módon kell eljárniuk a két esetben.

Az elmúlt évekhez viszonyítva várhatóan megnő a társaságok érdeklődése az előadó-művészeti támogatások iránt, hiszen a sporttámogatásokhoz kapcsolódó korábban érvényesíthető adóelőny mértéke mintegy a negyedére csökken az úgynevezett kiegészítő sportfejlesztési támogatás rendszerének bevezetése miatt. Az Előadó-művészeti Iroda nyilvánosságra hozta, hogy 2009 és 2012 között hogyan alakult az egyes, regisztrált előadó-művészeti szervezetek jegybevétele, illetve tao-támogatása:

A fenti számok a tao-támogatások vonatkozásban továbbra is jelentős, 20 százalékot meghaladó növekedést mutatnak 2012-ben az előző évhez képest. A tavaly támogatásra fordított közel 12 milliárd forint jelentősen meghaladja az Európai Bizottság által 2012-re prognosztizált 4,4 milliárd forintos összeget. Sőt 2012-ben az első 10 legtöbb támogatást begyűjtő szervezet is több támogatásban részesült, mint az előzetesen várták.

Az RSM DTM szerint színesíti az összképet, ha az Előadó-művészeti Iroda által közzétett számokat összehasonlítjuk a Nemzeti Adó és Vámhivatal által korábban közzétett számokkal. Eszerint 2011-ben 6,2, míg 2012-ben 10,5 milliárd forintnyi támogatást érvényesítettek a vállalkozások adókedvezményként. Az eltérés fő oka, hogy a vállalkozások ugyan átutalták támogatásaikat, de azokat a tárgyévi eredmény alakulása miatt már nem tudták teljes mértékben érvényesíteni.

„Jó hír, hogy a fel nem használt adókedvezmények összege a következő 3 évben is érvényesíthető. Persze a vállalkozásoknak érdemes az adóelőny érvényesítése szempontjából minél pontosabb számításokat végezniük. Nem érdemes ugyanakkor a kalkulációkat és a támogatási megállapodásokat az év végére hagyni, mivel akkor tapasztalataink szerint már sokszor nagyon nehéz befogadó szervezetet találni” – mutat rá Hegedüs Sándor.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG