1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) 2012. évi adataiból kiderül, hogy Magyarország a korai stádiumú befektetéseknél Európa élbolyába tartozik, az érettebb fázisú befektetéseknél viszont nemcsak az európai, hanem a régiós átlagtól is elmarad. A szervezet szerint hazánkban a kockázati tőkével kapcsolatos pozitív trendek megtartása mellett a magántőke befektetéseket is ösztönözni kellene, a magántőke befektetések ugyanis sokat segíthetnek egy ország versenyképességében.

A HVCA és az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) minden évben statisztikát és elemzést készít az előző évi európai tőkebefektetésekről. A 2012-es adatok szerint Európában a tavalyi évben közel 5000 vállalatba fektettek be, összesen 36,5 milliárd euró értékben. Ezen belül a kockázatitőke-befektetések 3,2 milliárd eurót tettek ki, és mintegy 2900 vállalatot érintettek. Az iparág alapjaiba közel 250 milliárd eurót gyűjtöttek össze, aminek majdnem 40%-a Európán kívülről érkezett.

Van pénz - de honnan is?

A magyarországi adatok kettős képet mutatnak. A korai stádiumú, ún. kockázatitőke-befektetéseknél Európa élbolyába tartozunk, míg az érettebb fázisú, ún. magántőke befektetéseknél nem egyértelmű a helyzet. Az utóbbi csoportba tartozó kivásárlásoknál bár az európait messze nem, de a régiós átlagot meghaladjuk. A szintén érettebb fázisú növekedési tőke tekintetében azonban a régiós átlag alatt teljesítünk – foglalta össze az iparág hazai helyzetét Bethlen Miklós, a HVCA elnöke.

Magyarországon a kockázati tőkeiparnak első sorban az EU visszatérítendő támogatásával elrajtolt ún. Jeremie-programok adtak hatalmas lökést. Ennek a programnak a harmadik körét írták ki nemrég, meglehetősen szűkös határidővel (ennek hátteréről írt korábbi cikkünket lásd itt >>>). Magyarországon hamarosan 22 kockázati tőkealap-kezelő kereshet befektetésre érdemes cégeket, rengeteg forrás vár arra, hogy elköltsék, nem is biztos, hogy menni fog mind.

Ha a kockázatitőke-befektetések értékét az ország GDP-jéhez viszonyítjuk, Magyarország az iparági statisztikák alapján – Luxemburg és Dánia mögött – Európában a harmadik, piaci adatok alapján pedig az első helyen áll. Míg a hazai GDP-arányos kockázatitőke-befektetések értéke 2007 és 2011 között az európai átlagnak körülbelül a felét érte el, 2012-ben majdnem háromszorosan meg is haladta azt (Magyarország: 0,065%, Európa: 0,023%).

Itt már sereghajtók vagyunk

Ha azonban a magántőke befektetéseknél vizsgáljuk ugyanezeket a számokat, akkor azt látjuk: Magyarország az utolsók között van a kivásárlások és a növekedési tőke tekintetében is. A 2012-es piaci adatok alapján a GDP-arányos növekedési tőkebefektetésekben Lengyelország például Európában a 7. volt, megelőzve Németországot, Dániát és a 2012-ben gyengébben teljesítő Ausztriát is. Ezzel szemben hazánk a 21. helyre szorult, és csupán Bulgária és Görögország követi a sorban. Szintén figyelmeztető adat, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, ahol a kockázatitőke-befektetések értéke tavaly meghaladta a magántőke befektetések értékét.

Ebből is látszik, a hazai kockázati- és magántőkepiac nagyban függ az uniós finanszírozástól.

Mi úgy látjuk, hogy a forrás a növekedési fázisban lévő magyar cégek számára is elérhető, a hazai vállalatok viszont kevésbé nyitottak a tőkebefektetőkre. Ez az elzárkózás azonban többek között azt is jelenti, hogy a külföldi megjelenéshez nem tudnak forrást teremteni, és ezáltal komoly hátrányba kerülnek a többi régiós társasággal szemben. Magyarország számára azért is fontos ez a kérdés, mert a kockázati és magántőkével finanszírozott társaságoknak nemcsak a munkahelyteremtési képessége, hanem a hatékonysága is nagyobb, így komoly mértékben tudnak hozzájárulni a gazdaság versenyképességéhez – tette hozzá Dr. Zsembery Levente, a HVCA Oktatási Bizottságának elnöke, az X Ventures Zrt. vezérigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
hírlevél
depositphotos