Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Iszonyatos mennyiségű információ zúdul ránk nap mint nap, a baj már az, hogy hogyan válogassuk ki a számunkra hasznosat. Nem kell elveszni a rengetegben, erre ma már sokféle megoldás van, hírlevelek, toplisták, a weboldalak válogatásai vagy a híreket szűrő alkalmazások.

Régen volt televízió, rádió, amit bekapcsoltunk, és végighallgattuk a híreket. Rendszerint az összeset, mert nem tudtuk, mikor jön valami érdekes, ráadásul a végén volt az időjárás. Az újságok valamivel praktikusabbak voltak, mert ami nem érdekelt, azt azonnal át lehetett ugrani. Ma már azonban kevesen olvasnak nyomtatott sajtót.

Csak magyarul több tucatnyi híroldal, weboldal van, főleg ha a szakosodott, de széles kört érintő oldalakat is belevesszük (sportoldal, autós oldal, nőknek szóló lap). Ezeket végignézni teljes képtelenség, ha pedig idegen nyelven is olvasunk, megsokszorozódik a hírek mennyisége. Valahogy szelektálni kell, nincs mese.

A régi módszer, mely szerint végignézünk egy híradót vagy minden nap elolvasunk egy híroldalt, nem igazán célra vezető. Sok mindenről lemaradhatunk így, vagy torz képét kapjuk a valóságnak, érdemes több oldalt követni egyszerre. Mivel azonban minden oldalon sok a hír, válogassunk.

Rovatok és toplisták

Az egyik módszer, ha csak bizonyos rovatokat nézünk, ha például a külpolitika érdekel, akkor azt. De az általános műveltséghez más is hozzátartozik, vagy lemaradhatunk hasznos hírekről, ezért például a toplistákat nem árt megnézni. A legtöbb weboldalon van „top 10” vagy valami hasonló a leginkább kattintott hírekről, sőt a Privatbankar.hu oldalon az elmúlt 24, 48 óra és egy hét legnépszerűbb hírei is ott vannak (rendszerint a cikkek végén).

Videók és podcast-ok

Televíziós és rádiós állomásoknál sokszor archívumuk, a podcast-ok (hangfelvételek) és videók hasznosak lehetnek. Ezek sokszor késleltetve kerülnek ugyan fel a weboldalukra, de egyrészt így akkor hallgatjuk meg, amikor időnk van, másrészt pedig megállítható, előrepörgethető, visszatekerhető. Sok cég a Youtube-csatornájára is tesz fel archív felvételeket.

Válogatják a híreket

Vannak olyan oldalak, Magyarországon például a Hírstart, Hírkereső, amelyek a többi híroldalt próbálják összefogni. Ezek külön szekciókban tálalják például az oldalak vezető híreit, amelyeket az egyes szerkesztőségek legfontosabbnak tartanak. Vagy szétválogatják a híreket rovatok, témák szerint, például a gazdaság címszó alatt az összes oldal gazdasági híreit.

Postán, de nem csigapostán

Aki az e-mailt szereti, az sok weboldalon fel tud iratkozni hírlevelekre, amelyek az adott nap vagy például fél nap legfontosabb híreit tartalmazzák számára. Fejlettebb weboldalakon érdeklődési köröket is be lehet állítani, például kérni a műszaki témákat és a gazdaságot, de letiltani a politikát vagy a sportot. Vannak olyan oldalak is, amelyek a nap végén vagy a hét végén rendszeresen megjelenő cikkben összefoglalják a nap vagy hét legfontosabb írásait.

Megjött az okos világ

Eddig még csak a hagyományos weboldalaknak a kétezres évek eleje óta fő vonalakban változatlan világában jártunk, az okostelefonok már új lehetőségeket tartogatnak. Sok híroldalnak van saját mobil alkalmazása, a kifejezetten mobilra fejlesztett programokat jobbára sokkal könnyebb használni, mint mobilon böngészőben szörfölgetni. Általában akár fél kézzel is lehet.

Másrészt itt már szinte alapkövetelmény a hírek szűrése a felhasználók igényei szerint, hasonlóan ahhoz, ahogy a hírleveleknél említettük, általában rovatonként. Egy másik hasznos szolgáltatás a „push” üzenet, a telefon felső sorában megjelenő értesítés. A jobbaknál ezt is számos módon szűrni lehet, például rovatonként és fontosság szerint (például csak „breaking news”, azaz a kiemelten fontos hírek megjelenítése.)

Facebook, de csak okosan

A Facebook-on sok érdeklődési kört, hírforrás bejelöltél, és ott is elveszel a hírekben? Szintén érdemes szelektálni, és a leginkább figyelt hírforrásokat kiemelni („Követem/Megjelenítés elsőként” menüpontok). Így nagyobb az esély rá, hogy hírfolyamodban az igazán fontos hírek lesznek elöl, ha kevés időd van, akkor sem nem maradsz le róluk. Külföldön a Twitter is népszerű, ott is kijelölheted magadnak a hírforrásaidat, nálunk nem annyira terjedt el.

A legjobbak legjobbjai

Ahogy a hagyományos interneten (weben) is vannak az említett, hírszájtokat válogató hírszájtok, úgy az okostelefonok világában is vannak sok forrásból merítő hírválogatások. Külföldön a Flipboard, a Google Kioszk, a Feedly (ez utóbbi haladóknak való, sok saját beállítgatást kíván, saját hírcsatornáinkat hozhatjuk létre).

Ezek más híroldalakról tálalnak információkat, és az igazán nagy előnyük, hogy nemcsak téma vagy rovat, hanem fontosság, népszerűség szerint is megpróbálják nekünk rangsorolni a híreket. Például mások kattintásainak vagy a közösségi oldalakon való megosztásoknak a függvényében emelnek ki híreket. Így, ha ügyesen használjuk őket, van rá esély, hogy a fontos dolgok érnek el hozzánk előbb. Lényegében egy saját igényeinkre szabott, folyamatosan frissülő napilapot kapunk velük.

Magyar hírekhez javasoljuk a „magyar hírek” szókapcsolat keresését a Googple Play-ben vagy az Apple alkalmazás-áruházában, sokféle hazai programot fogunk találni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél