BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
KKV
2015. május 27. 14:30

Demján Sándor egy faktoringcég közbeiktatásával követeléseinek 70 százalékát kifizeti az Arcadom kisvállalkozói hitelezőinek - hangzott el a mai tájékoztatón. Az is kiderült, hogy a vállalkozó még a csőd előtt is fizetett ki hasonló követeléseket. A sajtótájékoztatón rengeteg volt az utalgatás és a cáfolat - kinek áll érdekében a zavarkeltés?

Demján Sándor egy korábbi rendezvényen. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A mai nappal megkezdik az Arcadom Zrt. „fa” kishitelezőinek kártalanítását – jelentette be a tulajdonosokat képviselő Euroinvest vagyonkezelője, Boródi Ferenc. Ennek alapja Demján Sándor azon vállalása, hogy magánvagyonából kártalanítja kívánja a legkisebb kistulajdonosokat. A mai nappal az első 20 vállalkozó kapott tájékoztatást arról, hogy milyen módon juthatnak követelésükhöz.

Faktorcégen keresztül jön 70 százalék

Miután a követelésvásárlás engedélyhez kötött tevékenység, ezért a kártalanításhoz a Sigma Faktoring Zrt. segítségét veszik majd igénybe. Pongrác László, a faktorcég vezérigazgatója szerint az ő feladatuk, hogy az érintett cégek zökkenőmentesen hozzájuthassanak követeléseik egy részéhez.

A faktorcég a tőke 70 százalékán vásárolja meg a vállalkozások követeléseit. Amennyiben a felszámolás során a faktorcég a 70 százalék feletti összeget kapna vissza, ezt az összeget köteles lesz visszatéríteni azoknak a cégeknek, akiknek követeléseit megvásárolta. Így bizonyos sorokon akár 100 százalékos lehet majd a kielégítés. A hitelezői gyűlésen a felszámoló arról beszélt, hogy 2,3 milliárd forint az Arcadom-követelés, ezen felül 1,7 milliárd forint az eszközök értéke. Ebben az összegben nincs benne a felszámoló által esetleg elindított perekből származó további összeg.

A most kézbesített levél arról szól, hogy az érintettek a követelések igazolásait benyújthatják a faktorcéghez. Az igazolások beérkezése után 30 napon belül sor kerül a szerződéskötésre és a kifizetésre. Az ajánlat elfogadása a vállalkozó döntése.

Demján és Raiffeisen a fő hitelező

A hitelezői gyűlésen bejelentett hitelezői igény 17,9 milliárd forint, ebből 7,5 milliárdnyi igény kétes, vitatott vagy elutasított hitelezői igény volt – mondta Boródi Ferenc. Összességében a felszámoló 10,3 milliárd forintnyi követelést fogadott el. Ebből 6,36 milliárd forint Demján Sándor személyéhez, illetve vállalkozásaihoz köthető hitelezői követelés. További 550 millió forintot az Arcadom leánycégei követelnek az anyacégtől. A Raiffeisen a követelésből 3 milliárd forinttal részesedik. Az elismert kishitelezői követelés 340 millió forint, de Boródi Ferenc szerint ezen felül további 200 millió forintos igény érkezhet peres ügyekből és szavatossági követelésekből. Ezzel együtt a teljes követelés sem éri el az összkövetelés 5 százalékát, ezen az összegen 120 vállalkozás osztozik.

Privátbankár komment

Példaértékű, amit - ezek szerint nem először - Demján Sándor tesz - Boródi Ferenc szerint ő személy szerint ellenezte azt, hogy magánpénzből kártalanítsanak vállalkozásokat. Ahelyett, hogy ezt "ünnepelhettük" volna, a tájékoztató majd' fele utalásokról és azok cáfolatáról szólt - természetesen szintén csak az utalások szintjén. Méltatlan támadások érték a nagyvállalkozót - ehhez kétség sem férhet, hiszen olyanok támadják, akiknek a mostanihoz hasonló lépés meg sem fordult a fejében soha. De nem a mai tájékoztatót kellett volna felhasználni arra, hogy újfent a sajtón keresztül üzengessenek az egymással vitatkozó felek - mert épp a mai hírhez volt méltatlan.

Demján az elmúlt években nem vette fel a megszavazott osztalékot, sőt inkább további hitelekkel támogatta a cégét – mondta el Boródi arra példaként, miért mások a zárómérlegben szereplő és a ma elhangzó tételek.

Szabó Bálint, az alvállalkozók egy jó részét képviselő Likvid Kontroll képviselője azt mondta, hogy 2012. tavasza óta tartottak számos alkalommal akciókat az Arcadom ellen, így aligha lehet őt a cég barátjának nevezni. A társaság által képviselt beszállítók követelése pár ezer forinttól 15-16 milliós követelésig bírnak. Összességében az érintettek 36,741 millió forintos követeléssel bírnak.

Demján már fizetett

Szabó emlékeztetett: 2013-ban – még az Arcadom csőd előtt – Demján Sándor 100 százalékban kifizetett már saját zsebből alvállalkozói követeléseket – ez 500 milliós tételt jelentett. Szabó tájékoztatása szerint az Arcadom januári csődje után szóbeli megállapodást kötött Demján Sándorral arról, hogy a felszámolás folyamatának bizonyos pontján megtörténik a kisvállalkozók kártalanítása. Ez történik meg most – mondta Szabó. A Vegyépszer, Helios és Gropius csőd és egyéb nagy – nemegyszer politikai kapcsolatokkal bíró - építőipari cég bedőlése kapcsán ez a megoldás és ez a szerepvállalás példaértékű.

Kinek az érdeke a zavarkeltés?

Szabó szerint a céggel együttműködő vállalkozásokat bizonyos üzleti körök megkeresték és arra bújtották fel, hogy tiltakozzanak Demján Sándor irodái előtt. Szabó néven is nevezett egy üzleti kört, Tarjáni Pétert, aki egy szentesi szállodaberuházás kapcsán 4-5 milliárdos, meg nem valósult beruházásra több 442 millió forintot vitt el üzletszerzés címén az Arcadomtól. Ennek az ügynek a tárgyalása június elején lesz – ezzel függhet össze a mostani nyomásgyakorlás Szabó szerint.

A tájékoztatón bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek a Népszabadsággal szemben, amely a hét végén megítélésük szerint több pontatlanságot tartalmazó cikk jelent meg. Czellér Ferenc, az Arcadom és a Demján-csoport ügyvédje szerint a csalás gyanújával folyó nyomozás nem a cég, az Arcadom, hanem személy ellen folyik. Az ügyvéd szerint feljelentéskiegészítés zajlik, ami azt jelenti, hogy az alap feljelentést az ügyészség nem tartotta kellően megalapozottnak. Az, hogy csalás miatt nyomoznak, önmagában nem igazolja, hogy az Arcadom bármely dolgozója arra akarta volna rávenni valamelyik beszállítót, hogy csökkentse követelését, hiszen ez zsarolás lenne. A csalás elkövetési értéke a btk. szerint 50-500 ezer forint, azaz nem jelentős összegről van szó. Ugyanakkor azt az ügyvéd is elismerte, hogy a gyanúsítás a nyomozás ideje alatt bármikor változhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
hírlevél