<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
KKV
Demján Sándor egy faktoringcég közbeiktatásával követeléseinek 70 százalékát kifizeti az Arcadom kisvállalkozói hitelezőinek - hangzott el a mai tájékoztatón. Az is kiderült, hogy a vállalkozó még a csőd előtt is fizetett ki hasonló követeléseket. A sajtótájékoztatón rengeteg volt az utalgatás és a cáfolat - kinek áll érdekében a zavarkeltés?
Demján Sándor egy korábbi rendezvényen. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A mai nappal megkezdik az Arcadom Zrt. „fa” kishitelezőinek kártalanítását – jelentette be a tulajdonosokat képviselő Euroinvest vagyonkezelője, Boródi Ferenc. Ennek alapja Demján Sándor azon vállalása, hogy magánvagyonából kártalanítja kívánja a legkisebb kistulajdonosokat. A mai nappal az első 20 vállalkozó kapott tájékoztatást arról, hogy milyen módon juthatnak követelésükhöz.

Faktorcégen keresztül jön 70 százalék

Miután a követelésvásárlás engedélyhez kötött tevékenység, ezért a kártalanításhoz a Sigma Faktoring Zrt. segítségét veszik majd igénybe. Pongrác László, a faktorcég vezérigazgatója szerint az ő feladatuk, hogy az érintett cégek zökkenőmentesen hozzájuthassanak követeléseik egy részéhez.

A faktorcég a tőke 70 százalékán vásárolja meg a vállalkozások követeléseit. Amennyiben a felszámolás során a faktorcég a 70 százalék feletti összeget kapna vissza, ezt az összeget köteles lesz visszatéríteni azoknak a cégeknek, akiknek követeléseit megvásárolta. Így bizonyos sorokon akár 100 százalékos lehet majd a kielégítés. A hitelezői gyűlésen a felszámoló arról beszélt, hogy 2,3 milliárd forint az Arcadom-követelés, ezen felül 1,7 milliárd forint az eszközök értéke. Ebben az összegben nincs benne a felszámoló által esetleg elindított perekből származó további összeg.

A most kézbesített levél arról szól, hogy az érintettek a követelések igazolásait benyújthatják a faktorcéghez. Az igazolások beérkezése után 30 napon belül sor kerül a szerződéskötésre és a kifizetésre. Az ajánlat elfogadása a vállalkozó döntése.

Demján és Raiffeisen a fő hitelező

A hitelezői gyűlésen bejelentett hitelezői igény 17,9 milliárd forint, ebből 7,5 milliárdnyi igény kétes, vitatott vagy elutasított hitelezői igény volt – mondta Boródi Ferenc. Összességében a felszámoló 10,3 milliárd forintnyi követelést fogadott el. Ebből 6,36 milliárd forint Demján Sándor személyéhez, illetve vállalkozásaihoz köthető hitelezői követelés. További 550 millió forintot az Arcadom leánycégei követelnek az anyacégtől. A Raiffeisen a követelésből 3 milliárd forinttal részesedik. Az elismert kishitelezői követelés 340 millió forint, de Boródi Ferenc szerint ezen felül további 200 millió forintos igény érkezhet peres ügyekből és szavatossági követelésekből. Ezzel együtt a teljes követelés sem éri el az összkövetelés 5 százalékát, ezen az összegen 120 vállalkozás osztozik.

Privátbankár komment

Példaértékű, amit - ezek szerint nem először - Demján Sándor tesz - Boródi Ferenc szerint ő személy szerint ellenezte azt, hogy magánpénzből kártalanítsanak vállalkozásokat. Ahelyett, hogy ezt "ünnepelhettük" volna, a tájékoztató majd' fele utalásokról és azok cáfolatáról szólt - természetesen szintén csak az utalások szintjén. Méltatlan támadások érték a nagyvállalkozót - ehhez kétség sem férhet, hiszen olyanok támadják, akiknek a mostanihoz hasonló lépés meg sem fordult a fejében soha. De nem a mai tájékoztatót kellett volna felhasználni arra, hogy újfent a sajtón keresztül üzengessenek az egymással vitatkozó felek - mert épp a mai hírhez volt méltatlan.

hirdetés

Demján az elmúlt években nem vette fel a megszavazott osztalékot, sőt inkább további hitelekkel támogatta a cégét – mondta el Boródi arra példaként, miért mások a zárómérlegben szereplő és a ma elhangzó tételek.

Szabó Bálint, az alvállalkozók egy jó részét képviselő Likvid Kontroll képviselője azt mondta, hogy 2012. tavasza óta tartottak számos alkalommal akciókat az Arcadom ellen, így aligha lehet őt a cég barátjának nevezni. A társaság által képviselt beszállítók követelése pár ezer forinttól 15-16 milliós követelésig bírnak. Összességében az érintettek 36,741 millió forintos követeléssel bírnak.

Demján már fizetett

Szabó emlékeztetett: 2013-ban – még az Arcadom csőd előtt – Demján Sándor 100 százalékban kifizetett már saját zsebből alvállalkozói követeléseket – ez 500 milliós tételt jelentett. Szabó tájékoztatása szerint az Arcadom januári csődje után szóbeli megállapodást kötött Demján Sándorral arról, hogy a felszámolás folyamatának bizonyos pontján megtörténik a kisvállalkozók kártalanítása. Ez történik meg most – mondta Szabó. A Vegyépszer, Helios és Gropius csőd és egyéb nagy – nemegyszer politikai kapcsolatokkal bíró - építőipari cég bedőlése kapcsán ez a megoldás és ez a szerepvállalás példaértékű.

Kinek az érdeke a zavarkeltés?

Szabó szerint a céggel együttműködő vállalkozásokat bizonyos üzleti körök megkeresték és arra bújtották fel, hogy tiltakozzanak Demján Sándor irodái előtt. Szabó néven is nevezett egy üzleti kört, Tarjáni Pétert, aki egy szentesi szállodaberuházás kapcsán 4-5 milliárdos, meg nem valósult beruházásra több 442 millió forintot vitt el üzletszerzés címén az Arcadomtól. Ennek az ügynek a tárgyalása június elején lesz – ezzel függhet össze a mostani nyomásgyakorlás Szabó szerint.

A tájékoztatón bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek a Népszabadsággal szemben, amely a hét végén megítélésük szerint több pontatlanságot tartalmazó cikk jelent meg. Czellér Ferenc, az Arcadom és a Demján-csoport ügyvédje szerint a csalás gyanújával folyó nyomozás nem a cég, az Arcadom, hanem személy ellen folyik. Az ügyvéd szerint feljelentéskiegészítés zajlik, ami azt jelenti, hogy az alap feljelentést az ügyészség nem tartotta kellően megalapozottnak. Az, hogy csalás miatt nyomoznak, önmagában nem igazolja, hogy az Arcadom bármely dolgozója arra akarta volna rávenni valamelyik beszállítót, hogy csökkentse követelését, hiszen ez zsarolás lenne. A csalás elkövetési értéke a btk. szerint 50-500 ezer forint, azaz nem jelentős összegről van szó. Ugyanakkor azt az ügyvéd is elismerte, hogy a gyanúsítás a nyomozás ideje alatt bármikor változhat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló