1p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Februárban összesen 13 javítást ad ki termékeihez a Microsoft. Javítják többek között a Windowsok 17 éves sérülékenységét is - olvasható a PCWorld.hu portálon
Februárban összesen 13 javítást ad ki termékeihez a Microsoft. Javítják többek között a Windowsok 17 éve fennálló sérülékenységét is, ám e mellett több rés is nyitva marad - olvasható a PCWorld.hu portálon

A Microsoft előzetesen kiadott biztonsági közleménye alapján februári patch-keddjén összesen 13 javítást ad ki termékeihez a redmondi szoftvercég. Ez a januári egyetlen, és a decemberi hat javítás mellett mindenképpen sűrű hónapot jelent, amelyre legutóbb októberben volt példa, amikor a 13 biztonsági frissítés rekordot jelentő 34 sérülékenységet orvosolt.

Minden Windows érintett

A közleményük alapján a biztonsági foltozások közül 11 a Windows operációs rendszerek, míg 2 az Office irodai programcsomag hibáját igyekszik orvosolni. 5 kritikus, 7 fontos és egy mérsékelt besorolású rést javítva. Az érintett sérülékenységek többsége távoli kódfuttatásra (Remote Code Execution) alkalmas, amely kihasználásával a támadók átvehetik a felhasználó gépe felett az uralmat, annak tudta és beleegyezése nélkül. Míg 2-2 rés szolgáltatás megtagadás (Denial of Service), illetve jogosultság kezelés (Elevation of Privilege) alapú támadások kivitelezésére ad lehetőséget.

Ha részletesebben végigolvassuk az előzetes biztonsági jelentést, akkor láthatjuk, hogy a Windowsok közül szinte mindegyik érintett, így a Windows 2000, az XP, a Windows Server 2003 és 2008, a Vista és még a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 is megkapja a maga foltját. A Microsoft iroda programcsomagja esetén pedig csak a korosabb Office XP, Office 2003 és az Office 2004 for Mac szoftverekhez érkeznek majd javítások hazai idő szerint körülbelül kedd este, szerda reggel.

Nyitva maradnak

Habár a Microsoft nem szokta előzetesen nagydobra verni, hogy pontosan milyen sérülékenységet javít, a biztonsági közleményük alapján több szakértő szerint igen valószínű, hogy a frissítőcsomag tartalmazni fogja a Windows január elején nyilvánosságra került 17 éves résének a javítását. Az érintett hiba 1993 óta folyamatosan jelen van az operációs rendszerben, s segítségével a támadók kijátszhatják a Windows XP, a Server 2003, a Vista, a Server 2008 és a Windows 7 biztonsági mechanizmusát és adminisztrátor jogokat szerezhetnek a korlátozott felhasználói fiók esetén is, s így teljes mértékben átvehetik az irányítást a rendszer felett.

A biztonsági közlemény alapján ellenben továbbra is védtelen marad a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 három hónappal ezelőtt napvilágot látott SMB (Server Message Block) sérülékenysége, amely kihasználásával a támadók megbéníthatják az érintett Windowsokat, szolgáltatás megtagadás (Denial of Service) alapú támadást indítva ellenük. Igaz a redmondi szoftvercég már az első közleményében figyelmeztetett arra, hogy a rés nem alkalmas arra, hogy a hackerek átvegyék az uralmat a felhasználó gépe felett, és ennek megfelelően kártékony programokat sem tudnak telepíteni a lyukacsos rendszerekre.

Sőt habár a Microsoft kénytelen volt egy rendkívüli hibajavítást kiadni az Internet Explorer böngészőjéhez még januárban, a szoftver továbbra sem nevezhető biztonságosnak, hiszen nem érkezik javítás a múlt héten elismert sérülékenységére sem, amely segítségével a nem védett módban futtatott IE böngészők kihasználásával a támadók hozzáférhetnek a felhasználó gépén tárolt állományokhoz, amennyiben tudják azok nevét és útvonalát - olvasható a PCWorld.hu összeállításában.

Vigyázzon, még mindig "lyukas" az Explorer  
Windows 7: kémprogram okozza a fekete halált 
A Microsoft nem válogatós: maradnak Kínában 

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG