<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Orbán Viktor és a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója. A jó multi nem viszi ki az országból a nyereségét, hanem Magyarországon forgatja vissza. A miniszterelnök úgy látja, multiellenes hangulat van a világban.

Orbán szerint multiellenes hangulat van a világban

Orbán Viktor szerint a világban uralkodó "multiellenes hangulatban" hangsúlyozni kell, hogy "nem lehet mindenkit egy kalap alá venni", vannak ugyanis ellenpéldák, olyan társaságok, amelyek úgy illeszkedtek be a magyar gazdaságba, hogy nemcsak piacot akartak szerezni, hanem fejlesztenek és foglalkoztatnak is.

Ilyen a több ezer embernek munkát adó és jól fizető Alcoa is, amely a magyarok munkája és az amerikai tőke együttműködése révén létrejött nyeresége tekintélyes részét visszaforgatta Magyarországba, fejlesztve ezzel a magyar gazdaságot - mondta, hozzátéve: ezért minden magyarnak érdeke, hogy az Alcoa mint amerikai befektetés magyar irányítással továbbra is sikeres legyen Magyarországon.

Bizalmi kapcsolat a kormánnyal = stabilitás és kiszámíthatóság

Miről állapodtak meg? A dokumentum letölthető a kormany.hu-ról (.PDF) >>

Beszédében a kormányfő nagy magyar sikernek nevezte, hogy a legmodernebb berendezésekhez alumínium alkatrészeket világszínvonalon gyártó Alcoát magyar emberek működtetik és vezetik.

"Magyarország az a hely, ahol nyereségesen lehet termelni, ahol lehet fejleszteni, és ahol a kormányzattal kialakított bizalmi kapcsolat stabilitást és kiszámíthatóságot ad a cég számára" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott, hogy egy ekkora alumíniumipari cég képtelen lett volna egy rendszerváltáskori "kócerájprivatizáció" után talpon maradni, szétesett volna, azonban voltak és még mindig közöttünk vannak olyan vállalatvezetők, akik a rendszerváltás idején vállalati hűségből, becsületből, a dolgozók iránti felelősségből nem menedzsmentprivatizációban gondolkodtak, hanem a cég nemzetközi versenyképessé tételében.

Itthon marad a nyereség

Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója elmondta: az Alcoa az elmúlt 15 évben minden esztendőt nyereséggel zárt Magyarországon. Évente több mint nyolcmilliárd forinttal járulnak hozzá a magyar költségvetéshez, árbevételük körülbelül évi 160 milliárd forint, dolgozóik létszáma 1600-1700 közötti, a megtermelt nyereséget pedig szinte teljes egészében Magyarországon fordítják beruházásokra.

Alumínium felnik a székesfehérvári gyárban - fotó: alcoa.com

 

Kóla, gyógyszer és könnyűfém

A mostani a harmadik stratégiai egyezmény a kabinet és nagyvállalatok között. Az elsőt a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat pedig múlt pénteken a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel.

A gyógyszergyárral való megállapodás aláírási ünnepségén Orbán Viktor azt mondta, hogy a jövőben több nagy, a magyar gazdaságban speciális szerepet betöltő céggel kötnek hasonló, hosszú távú, stratégiai partnerségi megállapodást, amely egy újszerű gazdasági eszköz Magyarországon, innováció, "unortodoxia", és amely segít, hogy az ország a víz fölött maradjon, biztos talajon álljon.

A kormány tervei szerint idén körülbelül 40 nagy iparvállalattal állapodik majd meg, s ez a folyamat valóban el is indult: nemrég jelentették be a következő szerződési kört, amelyben Richter és az Alcoa-Köfém mellett a Magyar Suzuki Zrt. és a Hankook Tire szerepel.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
KKV Lassan elfogy a kkv-szektor optimizmusa
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 09:42
Bizonytalannak látják a következő egy évet.
KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG