<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Orbán Viktor és a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója. A jó multi nem viszi ki az országból a nyereségét, hanem Magyarországon forgatja vissza. A miniszterelnök úgy látja, multiellenes hangulat van a világban.

Orbán szerint multiellenes hangulat van a világban

Orbán Viktor szerint a világban uralkodó "multiellenes hangulatban" hangsúlyozni kell, hogy "nem lehet mindenkit egy kalap alá venni", vannak ugyanis ellenpéldák, olyan társaságok, amelyek úgy illeszkedtek be a magyar gazdaságba, hogy nemcsak piacot akartak szerezni, hanem fejlesztenek és foglalkoztatnak is.

Ilyen a több ezer embernek munkát adó és jól fizető Alcoa is, amely a magyarok munkája és az amerikai tőke együttműködése révén létrejött nyeresége tekintélyes részét visszaforgatta Magyarországba, fejlesztve ezzel a magyar gazdaságot - mondta, hozzátéve: ezért minden magyarnak érdeke, hogy az Alcoa mint amerikai befektetés magyar irányítással továbbra is sikeres legyen Magyarországon.

Bizalmi kapcsolat a kormánnyal = stabilitás és kiszámíthatóság

Miről állapodtak meg? A dokumentum letölthető a kormany.hu-ról (.PDF) >>

Beszédében a kormányfő nagy magyar sikernek nevezte, hogy a legmodernebb berendezésekhez alumínium alkatrészeket világszínvonalon gyártó Alcoát magyar emberek működtetik és vezetik.

"Magyarország az a hely, ahol nyereségesen lehet termelni, ahol lehet fejleszteni, és ahol a kormányzattal kialakított bizalmi kapcsolat stabilitást és kiszámíthatóságot ad a cég számára" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott, hogy egy ekkora alumíniumipari cég képtelen lett volna egy rendszerváltáskori "kócerájprivatizáció" után talpon maradni, szétesett volna, azonban voltak és még mindig közöttünk vannak olyan vállalatvezetők, akik a rendszerváltás idején vállalati hűségből, becsületből, a dolgozók iránti felelősségből nem menedzsmentprivatizációban gondolkodtak, hanem a cég nemzetközi versenyképessé tételében.

Itthon marad a nyereség

Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója elmondta: az Alcoa az elmúlt 15 évben minden esztendőt nyereséggel zárt Magyarországon. Évente több mint nyolcmilliárd forinttal járulnak hozzá a magyar költségvetéshez, árbevételük körülbelül évi 160 milliárd forint, dolgozóik létszáma 1600-1700 közötti, a megtermelt nyereséget pedig szinte teljes egészében Magyarországon fordítják beruházásokra.

Alumínium felnik a székesfehérvári gyárban - fotó: alcoa.com

 

Kóla, gyógyszer és könnyűfém

A mostani a harmadik stratégiai egyezmény a kabinet és nagyvállalatok között. Az elsőt a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat pedig múlt pénteken a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel.

A gyógyszergyárral való megállapodás aláírási ünnepségén Orbán Viktor azt mondta, hogy a jövőben több nagy, a magyar gazdaságban speciális szerepet betöltő céggel kötnek hasonló, hosszú távú, stratégiai partnerségi megállapodást, amely egy újszerű gazdasági eszköz Magyarországon, innováció, "unortodoxia", és amely segít, hogy az ország a víz fölött maradjon, biztos talajon álljon.

A kormány tervei szerint idén körülbelül 40 nagy iparvállalattal állapodik majd meg, s ez a folyamat valóban el is indult: nemrég jelentették be a következő szerződési kört, amelyben Richter és az Alcoa-Köfém mellett a Magyar Suzuki Zrt. és a Hankook Tire szerepel.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG