TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Júniusban 161 milliárd forintnyi lakossági állampapírt adtak el, ami egy éves rekord. Igaz, részben technikai okokból, mert kevesebb Kamatozó Kincstárjegy járt le, mint amennyinek a jegyzése lezárult. Szépen nőtt az inflációkövető kötvények állománya is, nem csoda, hiszen ismét van infláció.

 

A júniusi 161 milliárd forintos, az idén messze a legmagasabb nettó értékesítéssel együtt 516 milliárd forinttal növekedett 2015 első félévében a lakossági állampapírok állománya – írta az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) közleménye. A kedvező eredmények hatására az eredetileg tervezett 302 milliárd forintos éves értékesítési tervét előbb 600, majd 700 milliárd forintra emelte a szervezet.

 

A lakosság élénk állampapír vásárlási kedve eredményeként várhatóan 2015-ben is megvalósul az a kiemelt a stratégiai cél, amely szerint a lakosság állampapír vásárlásai finanszírozzák döntően a költségvetés hiányát - írják. (Amint arról nemrég beszámoltunk, a külföldiek éppen visszavonulóban vannak, ami nem feltétlenül van a magyar gazdaságpolitikusok ellenére.)

A naptár is besegített

Ha a közleményt szó szerint vesszük, az „elsősorban a lakosság számára értékesített állampapírok állománya” növekedett 160,9 milliárd forinttal – azaz ebben azért lehetnek nem lakossági pénzek is. Korábban alapkezelőknek és más intézményeknek is jutott belőlük, például egy évvel ezelőtt, amikor júniusban 163 milliárd forint volt az értékesítés.

 

De technikai tényező is szerepet játszott. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) összes mennyisége 124,3 milliárd forinttal növekedett, köszönhetően az öt értékesítési és a négy lejárati napnak – folytatja a közlemény. Vagyis naptári okokból, mivel csak négy papír járt le, de ötnek az egy-egy hetes jegyzési időszaka zárult, van egy torzítás a rendszerben, amit majd egy másik hónapban kompenzál a statisztika.

 

Óvakodnak az inflációtól

A kötvények közül ebben a hónapban is az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt legkedveltebb, amelyből 21,4 milliárd forint összértékben vásároltak döntően az ötéves futamidejű, 3,5% kamatprémiumot garantáló sorozatból. Ebben szerepe lehetett, hogy ezek kamata évi 3,5 százalék minimum, jóval magasabb, mint más befektetéseké. De az infláció feléledésének híre is eljuthatott már a befektetőkhöz.

Amint fenti grafikonunkon is látható, tavaly év végétől megtorpant a befektetési alapok korábban dinamikus növekedése. A lakossági bankbetétek egyik hónapban nőnek, másikban csökkennek. Amibe legstabilabban áramlik a pénz - hosszú-hosszú ideje egyetlen mínuszos hónap sem volt - az a lakossági állampapír.

Sok-sok szám egy helyen – ennyit adtak el az egyes papírfajtákból

Az ÁKK szerint a Féléves Kincstárjegyek (FKJ) állománya 1,2 milliárd forinttal, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége közel 4,2 milliárd forinttal nőtt.

A futamidőtől függően jelenleg 1,2%-2,5% kamatprémiumot tartalmazó, 3,5%-4-5% induló kamatot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) állománya 9,2 milliárd forinttal növekedett. A Babakötvények állománya 570 millió forinttal emelkedett az év hatodik hónapjában.

Az idei évben a félév végére 515,7 milliárd forinttal emelkedett a teljes lakossági állampapír-állomány. A növekményből a KKJ-re 281,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 6,7 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 20,8 milliárd forint jut.

A PMÁK állomány ez évi növekedése 130,6 milliárd, a BMÁK esetén 72 milliárd, a Babakötvénynél 4 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban. Az idén bekövetkezett állománygyarapodás 40%-át a 3-6 éves futamidejű államkötvények adják, amely megegyezik a kötvények teljes lakossági állampapír állományban betöltött súlyával

A hatodik hónap végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2926,7 milliárd forintra növekedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1370,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 35,1 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 376 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 686,5 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 444 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 14,4 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,74 milliárd euró volt az első félév végén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél