TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem találsz itthon jó előadást? Nincs pénzed belépőre? Ez ma már csak gyenge kifogás - aki valóban éhezik a minőségi kultúrára, az a 21. században könnyen hozzájuthat a legkülönlegesebb fogásokhoz is, ingyen és legálisan. Az OperaVision pont olyan mint a Netflix és az HBO GO, csak éppen nem kell érte fizetni - a nagy részét kifizeti helyettünk Brüsszel.

Ma már mindenkinek, aki rendelkezik internet-eléréssel, adott a tanulás, a művelődés lehetősége. Persze nem mindenki él ezzel a lehetőséggel, sokan inkább csak az idejüket ütik el értelmetlen és haszontalan bulvártémák pörgetésével - de ezért mindenki csak magára vethet. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy az opera, komolyzene hallgatásával hosszú távon jót teszünk az agyunknak, az idegeinknek, hatékonyabbak leszünk a munkánkban és kevésbé fogunk szellemileg leépülni öregkorunkra. Márpedig a lehetőség adott, innentől kezdve a döntés csak rajtunk áll.

Persze mondhatjuk, hogy az operajegyek nagyon drágák, és mifelénk kiszámíthatatlan, hogy milyen minőséggel találkozik az ember a nézőtéren ülve. Szerencsére az OperaVision, egy európai háttérszervezet által finanszírozott ingyenes stream-oldal megoldja ezeket a problémáinkat.

Az OperaVision havonta 3-5 előadást közvetít élőben, majd a megállapodásoktól függően teszi elérhetővé online a darabokat 1-2 napra vagy akár néhány hónapra a közvetítés után. Az OperaVision nagy szakértelemmel válogat és igazán a legjobb előadásokra szerződik.

Jelenleg 15 előadás érhető el az oldalon, olyan klasszikusokkal, mint a Ring első három része, a Tosca, a Carmen vagy éppen a Turandot vagy a Figaro házassága - és olyan különlegességek is, mint Monteverdi L’Orfeója, Händel Semeléje vagy éppen Donnacha Dennehy kortárs The Second Violinistje.

Március 23-án jön Różycki Eros & Psyhéje az OperaVisionre

Márciusban ezekkel bővül a repertoár

Márciusban ez a kiváló válogatás gyarapodni fog. 14-én este 7 órakor a Parasztbecsület / Bajazzókkal, melyet a brüsszeli, az ausztrál, a göteborgi és a londoni Royal operaház koprodukciójában mutatnak be. Természetesen olasz nyelven énekelnek a művészek, de választhatunk angol, francia és német feliratot is minden előadáshoz. Az előadás szeptemberig lesz elérhető az OperaVisionön. Kezdőknek kifejezetten ajánlott ez a két egyfelvonásos mű!

Március 17-én délután háromkor közvetíti az OperaVision a Svéd Királyi Operaház Aida-előadását kiváló szereposztással. Szeptember 16-áig láthatjuk majd az előadást.

Szintén 17-én, este 7-kor lesz látható Offenbach elég ritkán játszott Blaubartja a berlini Komische Operből. A progresszív operaház előadása minden bizonnyal nagyon humoros és formabontó lesz.

Majd 23-án a Lengyel Állami Operaházból Różycki Eros & Psyhéje lesz látható az erősen vizuális Barbara Wysocka rendezésében.

Több, mint opera

A részben az Európai Unió által finanszírozott OperaVision a közvetítéseken kívül rengeteg információval szolgál. Az Opera for Beginners programon keresztül könnyen megtalálhatjuk az utunkat a műfajon belül, ezen felül cikkeket olvashatunk és interjúkat nézhetünk az előadásokról, az operaházakról és a társulatokról. Az OperaVision kiváló hang- és képminőséggel dolgozik.

Ahogy a projekt fejlődik, úgy bővül a tartalom: az OperaVision már nem csak operákat, hanem koncerteket is közvetítenek; az oldalon megnézhetjük fiatal művészek előadásait és vizsgaelőadások felvételét is, vagy épp gyerekelőadások közvetítését is megtalálhatjuk.

A lehetőség a kezünkben, éljünk vele!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
hírlevél