TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Évek óta vár a hazai közönség egy Banksy művészetét bemutató kiállításra.

If graffiti changed anything, it would be illegal

Most végre Budapestre érkezik az ART OF BANKSY utazó kiállítás, mely igyekszik átfogó képet adni a rejtőzködő street art művész világáról a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, február 1-től a Tesla Loftban (Budapest, Kazinczy u. 21.) - olvasható a kiállítás Facebook oldalán.

Kiállítás - Banksy jóváhagyása nélkül

A kiállítás megítélése ellentmondásos. Köztudott, hogy Banksy nem támogatja munkái kiállítását. Legtöbbször a művek elhelyezése tudatos döntés alapján történik. Így ezek, kiragadva a saját kontextusukból, már nem, vagy nem pont úgy, nem pont azt jelentik. A saját weboldalán erre fel is hívja a figyelmet, kéri, hogy ezeket a tárlatokat ne látogassuk.

A kiállított művek jelentős része print változata egy-egy eredeti munkának, mindössze néhány originális Banksy-t láthatunk. Ki-ki saját belátása szerint eldöntheti, hogy pár eredeti alkotás megtekintése ér-e neki 3740 forintot. A tér steril, sehogy sem tudja azt az atmoszférát megteremteni, amiben az eredeti graffitik találhatók.

Miért éri meg mégis elmenni a kiállításra? Minden alkotás mellett rövid leírás található, amelyek nem csak szerves, de kiemelten fontos részeit képezik a kiállításnak. Ezeken olvashatunk a konkrét történésről, aminek kapcsán az adott mű született, és egy rövid művészettörténeti magyarázatot is kapunk arról, hogy mit fejez ki a kép.

A dekraláltan edukációs céllal létrehozott tárlat jól vizsgázik. Feladatának tekinti, hogy segítse a látogatót Banksy művészetének mélyebb megértésében, és ennek hiánytalanul megfelel.

Anonim felforgató

Ki is ez az ismeretlen provokátor? Banksy a kortárs képzőművészet talán legtitokzatosabb alkotója. A mai napig nem tudhatjuk bizonyosan, ki is ő. Feltételezések vannak, valószínű, hogy egy 1974-ben, Bristolban született művészről beszélünk.

A konkrét személy inkognitója is hozzájárul ahhoz, hogy az eredetileg „romboló művésznek” hívott Banksy ma már font milliókért ad el munkákat. Az inkognitó marketingfogásnak is remek, bár a titokzatosság ennél sokkal lényegesebb eleme a projektnek.

Kérdés, hogy tényleg annyira fontos, ki is Banksy? Nincs jelentősége, ráadásul tudjuk is. Banksy ugyanis egy alterego.

Nem tudok semmit hozzáfűzni ahhoz, hogy ki lehet, vagy ki nem lehet Banksy, de bárki, akit úgy írnak le, hogy 'jól rajzol', nem hangzik Banksynak nekem.

Nem fontos, hogy ki hozta létre, mert „a Banksy” önálló életre kelt, aki maga is művészeti alkotásokat hoz létre. Látnunk kell azonban, hogy „a Banksy” is egy önálló kortárs mű. Ha úgy tetszik, egy performansz, ami régóta zajlik, aminek mindannyian nézői vagyunk. Sőt, időnként szereplői is, amikor megnézünk egy Banksy képet, beszélünk vagy írunk róla, vagy megvesszük egyik alkotását.

Ezért Banksyt érdemesebb projektként kezelni, mint személyként. A mögötte álló konkrét bárki zsenialitása épp a performansz létrehozásában rejlik, és a szándékától függ, hogy meddig élvezhetjük az előadást.

A pillanat művészete

Mitől jövünk lázba, ha megjelenik valahol a világban egy újabb alkotás? Banksy munkái háború-ellenes, antikapitalista állásfoglalások politikai és társadalmi problémákról.

Néha olyan rosszul leszek a világ állapotától, hogy még a második almás pitémet sem tudom befejezni.

A művek legtöbbször egy adott, most történő eseményre reflektálnak. Gondban lesznek a jövő művészettörténészei, nem kevés kutatást kell majd végezniük, ha egy-egy Banksy mű apropóját akarják megtalálni.

Nekünk viszont a munkák egyértelműek. A lehető legegyszerűbb módon, mindenki számára könnyen érthetően, tűpontosan közvetítik az alkotó véleményét az adott történésről. Ez a pillanat művészete. Nem csak azért, mert mostani eseményekre, történésekre reagál, de a legalkalmasabb és persze legmulandóbb eszközt használja. A graffiti, vagy egy ideje már stencilezéssel (papírséma) készült alkotás nyom nélkül eltüntethető, ahogy az Banksy karrierje során gyakran elő is fordul.

A sémával való alkotásra praktikus okok miatt tért át. Egy graffiti elkészítése aprólékos, időigényes munka, stencillel gyorsabban lehet haladni. Ez jól jön, ha a rendfenntartók elől kell bujkálni, hiszen a street art ezen formája a mai napig a legtöbb helyen  illegális tevékenységnek minősül.Banksyt sokszor vandalizmussal vádolják, a graffitik eltüntetését is ezzel indokolják. Lássuk be, hasznosabb, ha Banksy nem fogdákban, hanem újabb művek létrehozásával tölti az idejét!

Míg a legtöbb művész vigyázza az elkészült alkotást, Banksy vállalja a kockázatot. Hiszen minden egyes alkotás és annak esetleges megsemmisülése is a performansz részét képezik.

Azonban a munkák önállóan is érvényesek, sőt értékesíthetők is. Banksy nem csak megmutatja, és sokszor szarkazmussal véleményezi a körülöttünk létező világot, a történéseket, hanem fricskát is mutat. Képzőművészeti alkotásai és epigrammái szatirikusak.

Banksy és az árverési házak

Banksynél nem csupán street artról beszélhetünk, készülnek olajfestmények, illetve stencilezett technikájú képek is. Ezek rendre hihetetlen árakon kelnek el világszerte az aukciókon. 2019 őszén a Sotheby’ aukciósház árverésén a Devolved Parliament című munka esetében 8,5 millió fontnál koppant a kalapács, miközben a ház 1,5-2 millió font leütési árra számított.

Az elhíresült ledarálós akció után a nagyrészt megsemmisült Lány lufival című alkotás is 1 millió font fölött kelt el. Az eseményt Banksy élőben közvetítette.

Látnunk kell, hogy a hack nem pusztán médiafogás, inkább a művésztől megszokott, már-már elvárt állásfoglalás is, jelen esetben a műkereskedelemmel kapcsolatban.

Nem tudom elhinni, hogy ti idióták tényleg megveszitek ezt a szart.

Banksy munkáinak felértékelődése beindított egy folyamatot. A Banksy-effekt eredményeképpen más street art művészek alkotásainak ára is jelentősen megnőtt a piacon.

Üzleti vállalkozások

„A Banksy” egy üzleti vállalkozás is. 2019-ben egy lakberendezési termékeket árusító pop-up boltot nyitott Dél-Londonban.

Ma nyitok egy boltot. Noha az ajtaja igazából nem lesz nyitva

– írta az Instagramon. A mindössze néhány hétig nyitva tartó üzlet inkább kiállítás volt, mint bolt, a tárgyakat a kirakaton keresztül lehetett megtekinteni, és a Gross Domestic Product nevű internetes áruházban lehet megvásárolni.

A webshopot kényszerből kellett létrehozni. Egy üdvözlőkártyákat gyártó cég megpróbálta ellopni a nevét, jogi úton igyekezett elérni, hogy törvényesen árulhasson hamis Banksy termékeket. Banksy nevének megóvása érdekében hozta létre saját boltját. Itt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tárgyak árusítása nem elsősorban pénzszerzés, hanem állásfoglalás a hamisítványokat gyártókkal, forgalmazókkal szemben.

Ahogy igaz ez a Walled Off Hotel esetében is, melyet Banksy többedmagával nyitott Betlehemben. A szobák falát Banksy graffitik díszítik, bárki megszállhat itt 30-40 ezer forintért éjszakánként. A hotel egyszerre szálláshely és üzenet. Banksy abban bízik, hogy elősegíti a felek közti párbeszédet, és rávilágít a problémákra.

A világon ebben a szállodában a legkifejezőbb és a legrosszabb a kilátás, hiszen a fal látszódik. Nagy tapasztalat azoknak, akik idejönnek. Megnézhetik, hogy élnek az emberek Bethlehemben, és érezhetik, milyen négy fal között bezárva lenni

– nyilatkozta Banksy egyik tulajdonostársa.

„A Banksy” tevékenysége szerteágazó, a képzőművészeti alkotások és a komoly társadalomkritikával bíró üzleti vállalkozások mellett említést kell tenni a filmekről (Kijárat az ajándékbolton át, The Antics Roadshow és a Rebel Rocket Attack című animáció), illetve a könyvekről is (Banging Your Head Against A Brick Wall, Existencilism, Cut it Out, Wall and Piece, Pictures of Walls).

Nyugtat és felkavar

Régóta folyik a vita a művészet feladatáról. Szépséget csempészni a mindennapokba? Szórakoztatni? Katarzis élményt szerezni? Bemutatni a körülöttünk lévő világot? Esetleg arról állást is foglalni? Banksy válasza egyértelmű.

A művészetnek meg kell nyugtatni a zaklatottakat és felzaklatni a nyugodtakat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Friss
hírlevél