TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amióta búcsúvideóját felkapta az internet, nem csak a balettrajongók körében népszerű a hányatott sorsú, különleges képességű balettművész. Decemberben Londonban tér vissza a színpadra, ebből egy mesebeli helyszínen adott ízelítőt a nagyközönségnek - a nagy kérdés az, hogy vajon a szakma is visszafogadja-e a tékozló fiút.

A svájci Origen Cultural Festivalon, a Julier Tower hivatalos megnyitóünnepségén Szergej Polunyin ismét színpadra lépett: eltáncolt egy részletet a Project Polunin előadásból, amit majd decemberben a balettrajongók körében jól ismert londoni Sadler Wells színpadán mutatnak be.

A művész, akit búcsúvideója tett világsztárrá

Az ukrán balettművész valószínűleg a legismertebb táncos a világon. (A legjobbról pedig itt írtunk.) A Take me to church videó nézettsége nem csak a balettrajongóknak köszönhetően jár 20 millió fölött - olyanok is vissza-visszapörgetik, akik soha nem voltak balett-előadáson.

Azonban azt kevesen tudják, hogy a világsikert hozó videó a művész búcsúja volt a színpadtól. Polunyin, vagy ahogyan a legtöbben hivatkoznak rá, a balett fenegyereke az ukrajnai Herszonban született 1989-ben nagyon szegény körülmények közé. Ahogy a vidéki ukrán családok számára általában, az ő családja számára is az egyetlen kitörési lehetőséget az jelentette, ha fiukból sikeres szertornászt, artistát vagy balettművészt faragnak. Polunyint gyakorlatilag már csecsemő korában tréningezni kezdték, majd 6 éves korában a képességei alapján a balettiskolába vitték – a tehetsége elég jelentős volt ahhoz, hogy a kijevi, egyébként Nizsinszkij húga, Bronya Nizsinszka által alapított balettiskolába nyerjen felvételt. A család emiatt a fővárosba költözött, ami hatalmas áldozatokkal járt, apja kamionsofőrnek szegődött, hogy támogatni tudja a fiát.

Szergej 13 évesen ösztöndíjat kapott Londonba a világ első számú balettiskolájába, a Royal Ballet Academy-be. (Amit egyébként Nizsinszkij állandó partnere és alkotótársa, Tamara Karszavina alapított...) Innentől kezdve teljesen magányos lett, a családnak nem volt pénze meglátogatni, csak nyaranta találkoztak. Egyre jobban kezdte érezni, hogy mekkora felelősség hárul rá, hogy minden azon múlik, hogy mennyire táncol jól. Éjjel nappal gyakorolt és próbált, majd 19 évesen minden idők legfiatalabb első magántáncosaként szerződtette őt a Royal Ballet.

Sikerei és botrányai is igen zajosak voltak. Polunyin tetoválásai, viselkedése kihívó. Kamasz kora óta drogfüggő volt, s színpadra is gyakran kokainnal, extasy-val vagy speeddel a szervezetében lépett. 2012-ben a szülei elváltak. Szergej magát okolta ezért és úgy érezte, ha nem tudja a családját egyben tartani, akkor a táncnak sincs semmi értelme. Egyre  kedvetlenebbé vált, végül a szakma és a közönség óriási megdöbbenésére azonnali hatállyal felmondott a Royal Balettnél. Az akkortájt készült interjúkban zavarodott, általában ideges volt és valamilyen drog hatása alatt állt. Gyakran beszélt arról, hogy inkább tetoválószalont nyit Londonban.

Kivételes, vad, Nurejevre emlékeztető, de annál precízebb tudású táncos lévén a világ több pontján fellépett, Oroszországban az egyik legnagyobb sztárnak számít, de mégsem találta meg a boldogságát. Egyre több szerre volt szüksége az előadásokhoz. 2015-ben kollégiumi szobatársát, legjobb barátját, a kiváló táncos Jade Hale-Christofit kéri meg, koreografálja meg számára a búcsútáncát. Polunyin tökéletesen összegezte az érzelmeit, amiket Christofi kiválóan fordított mozdulatokra, David LaChapelle pedig finom ízléssel körítette a videót.

Tényleg sikerül a visszatérés?

Polunyin az eltűnése után feltehetőleg rendbe szedte magát. Az elmúlt időben nem hivatalosan fellépett Európa leggazdagabb és a világ talán legszínvonalasabb színházában, a Bayerische Staatsoperben, azonban a nagy visszatérés Londonban lesz.

A Project Polunin programja kimagasló és valóban érdekes, nem a parasztvakításnak készül, nem csak pénzhajhászás.

A program a teljesség igénye nélkül magába foglalja az újhullámos zseni, Andrey Kaydanovskiy Tea or Cofee koreográfiáját, Vlagyimir Vasziljev klasszikus Icarusát, továbbá egy teljesen új művet, a Narcissus and Echót is. Ennek zenéjét a Polunyinról szóló dokumentumfilm zeneszerzője, a filmzenéiért rendszeresen díjazott neoklasszikus Ilan Eshkeri komponálja, David LaChapelle rendezi és Szergej Polunyin maga koreografálja.

Mindenképpen izgalmas műsor elé nézünk, aki bejut valahogy, nagyon szerencsésnek mondhatja magát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Friss
hírlevél