TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amióta búcsúvideóját felkapta az internet, nem csak a balettrajongók körében népszerű a hányatott sorsú, különleges képességű balettművész. Decemberben Londonban tér vissza a színpadra, ebből egy mesebeli helyszínen adott ízelítőt a nagyközönségnek - a nagy kérdés az, hogy vajon a szakma is visszafogadja-e a tékozló fiút.

A svájci Origen Cultural Festivalon, a Julier Tower hivatalos megnyitóünnepségén Szergej Polunyin ismét színpadra lépett: eltáncolt egy részletet a Project Polunin előadásból, amit majd decemberben a balettrajongók körében jól ismert londoni Sadler Wells színpadán mutatnak be.

A művész, akit búcsúvideója tett világsztárrá

Az ukrán balettművész valószínűleg a legismertebb táncos a világon. (A legjobbról pedig itt írtunk.) A Take me to church videó nézettsége nem csak a balettrajongóknak köszönhetően jár 20 millió fölött - olyanok is vissza-visszapörgetik, akik soha nem voltak balett-előadáson.

Azonban azt kevesen tudják, hogy a világsikert hozó videó a művész búcsúja volt a színpadtól. Polunyin, vagy ahogyan a legtöbben hivatkoznak rá, a balett fenegyereke az ukrajnai Herszonban született 1989-ben nagyon szegény körülmények közé. Ahogy a vidéki ukrán családok számára általában, az ő családja számára is az egyetlen kitörési lehetőséget az jelentette, ha fiukból sikeres szertornászt, artistát vagy balettművészt faragnak. Polunyint gyakorlatilag már csecsemő korában tréningezni kezdték, majd 6 éves korában a képességei alapján a balettiskolába vitték – a tehetsége elég jelentős volt ahhoz, hogy a kijevi, egyébként Nizsinszkij húga, Bronya Nizsinszka által alapított balettiskolába nyerjen felvételt. A család emiatt a fővárosba költözött, ami hatalmas áldozatokkal járt, apja kamionsofőrnek szegődött, hogy támogatni tudja a fiát.

Szergej 13 évesen ösztöndíjat kapott Londonba a világ első számú balettiskolájába, a Royal Ballet Academy-be. (Amit egyébként Nizsinszkij állandó partnere és alkotótársa, Tamara Karszavina alapított...) Innentől kezdve teljesen magányos lett, a családnak nem volt pénze meglátogatni, csak nyaranta találkoztak. Egyre jobban kezdte érezni, hogy mekkora felelősség hárul rá, hogy minden azon múlik, hogy mennyire táncol jól. Éjjel nappal gyakorolt és próbált, majd 19 évesen minden idők legfiatalabb első magántáncosaként szerződtette őt a Royal Ballet.

Sikerei és botrányai is igen zajosak voltak. Polunyin tetoválásai, viselkedése kihívó. Kamasz kora óta drogfüggő volt, s színpadra is gyakran kokainnal, extasy-val vagy speeddel a szervezetében lépett. 2012-ben a szülei elváltak. Szergej magát okolta ezért és úgy érezte, ha nem tudja a családját egyben tartani, akkor a táncnak sincs semmi értelme. Egyre  kedvetlenebbé vált, végül a szakma és a közönség óriási megdöbbenésére azonnali hatállyal felmondott a Royal Balettnél. Az akkortájt készült interjúkban zavarodott, általában ideges volt és valamilyen drog hatása alatt állt. Gyakran beszélt arról, hogy inkább tetoválószalont nyit Londonban.

Kivételes, vad, Nurejevre emlékeztető, de annál precízebb tudású táncos lévén a világ több pontján fellépett, Oroszországban az egyik legnagyobb sztárnak számít, de mégsem találta meg a boldogságát. Egyre több szerre volt szüksége az előadásokhoz. 2015-ben kollégiumi szobatársát, legjobb barátját, a kiváló táncos Jade Hale-Christofit kéri meg, koreografálja meg számára a búcsútáncát. Polunyin tökéletesen összegezte az érzelmeit, amiket Christofi kiválóan fordított mozdulatokra, David LaChapelle pedig finom ízléssel körítette a videót.

Tényleg sikerül a visszatérés?

Polunyin az eltűnése után feltehetőleg rendbe szedte magát. Az elmúlt időben nem hivatalosan fellépett Európa leggazdagabb és a világ talán legszínvonalasabb színházában, a Bayerische Staatsoperben, azonban a nagy visszatérés Londonban lesz.

A Project Polunin programja kimagasló és valóban érdekes, nem a parasztvakításnak készül, nem csak pénzhajhászás.

A program a teljesség igénye nélkül magába foglalja az újhullámos zseni, Andrey Kaydanovskiy Tea or Cofee koreográfiáját, Vlagyimir Vasziljev klasszikus Icarusát, továbbá egy teljesen új művet, a Narcissus and Echót is. Ennek zenéjét a Polunyinról szóló dokumentumfilm zeneszerzője, a filmzenéiért rendszeresen díjazott neoklasszikus Ilan Eshkeri komponálja, David LaChapelle rendezi és Szergej Polunyin maga koreografálja.

Mindenképpen izgalmas műsor elé nézünk, aki bejut valahogy, nagyon szerencsésnek mondhatja magát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
hírlevél