TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Olaszország szíve elég közel van ahhoz, hogy meghódítsa a magyarok szívét is - egy nagyon magas színvonalú, ám mégis megfizethető fesztivált ajánlunk, ahol egyaránt láthatjuk Dél-Amerika legjobb együttesét, korunk egyik legfontosabb rendezőjének művét vagy épp a világ jelenlegi legjobb táncosát. Tökéletes fesztivál egy tökéletes itáliai helyszínen.

Olaszország közepén, Rómától mintegy 130 kilométerre a hegyekben található Spoleto. A város leginkább a nevével fémjelzett fesztiválról híres, amit valójában Festival dei Due Mondinak, azaz a Két Világ Fesztiváljának hívnak.

Gian Carlo Menotti olasz-amerikai zeneszerző álmodta meg a fesztivált, hogy közelebb hozza egymáshoz az európai és az amerikai kontinens kultúráját. Ő választotta ki helyszínnek Spoletót is. Lévén egy pénztelen, kiürülő kisvárosról volt szó, minden nagyon olcsó volt, elhelyezkedése kiváló, ráadásul már akkor is két beltéri színházzal rendelkezett. A fesztivál a kisvárost felvirágoztatta - a rendezvény mára az egyik legizgalmasabb, nagyon színes programmal rendelkező fesztivállá nőtte ki magát, gyakorlatilag az egész környék ebből él.

Kezdetben csak komolyzenei és operaelőadásokat tartottak, ma már ezek mellett kiállítások, tánc és prózai produkciók is színesítik a programot. S van a fesztiválnak még egy komoly érdeme: megfizethető. A legdrágább jegyek nagyjából 50 euróba kerülnek, a program pedig kimagasló színvonalú.

A kiváló programból a teljesség igénye nélkül kiemelünk féltucatot:

Grupo Corpo

A brazil táncegyüttes Dél-Amerika legfontosabb és egyben egyik legjobb együttese. Leginkább a holland NDT-hez hasonlítható. Kortárs táncot táncolnak, mégis minden táncosuk és koreográfusuk szigorúan a klasszikus balett alapjaira épít. Kifejezetten humoros, ahogyan a klasszikus balettet a helyi tradicionális mozdulatokkal keverik. Bár vicces, semmiképpen sem nevetséges. Fantasztikus táncosok dolgoznak kiváló szellemi háttérrel. A fesztiválon két egyfelvonásos művet táncolnak el: a Dança Sinfônicát és az ikonikussá vált Parabelót melyet Rodrigo Pederneiras koreografált.

Müller-Wilson: Hamletmachine

Jelenkorunk egyik legfontosabb és legegyedibb rendezőjéről, Robert Wilsonról már mi is írtunk korábban. A Hamletmachince egy korai rendezése, 1986-ban mutatta be New Yorkban. Talán ezzel a darabbal indult el Wilson igazán és ehhez a darabhoz köthető legendás barátsága Heiner Müller német drámaíróhoz, akivel az író '95-ös haláláig szellemi és alkotótársak voltak.

Wilson most felújítja a darabot a fesztivál kedvéért és az Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio d’Amico, azaz az olasz színművészeti egyetem növendékeivel adatja az elő. Biztosan kivételes élményben lesz része azoknak, akik megnézik a darabot.

Bolle and Friends

Roberto Bolléról is írtunk már, így nem ismételnénk magunkat. A legendás balett-táncos megint egy évvel öregebb lett, ami nála azt jelenti, hogy egy évvel fiatalabbnak néz ki és kicsit még magasabbra ugrik, a spicce pedig még szebb mint volt. Bolle és barátai – a nemzetközi balettvilág legjava – balettgálája mindenképp kötelező annak, aki a környéken jár. Ha valaki nem látott még balettet, azt sem tudja, mi az és már a gondolatától is ásítozni kezd, az is menjen el - higgye el, hogy nagyszerű élményben lesz része.

Oscar Wilde – Alberto Colla: Delitto e Dovere

Alberto Colla 1968-as születésű olasz komponista új operáját Oscar Wilde írásai alapján állította össze. A bűn és a bűn lelkiismereti következményeinek (mondjuk ki: a bűn és a bűnhődés, de Dosztojevszkij művétől teljesen független) problematikáját járja körül a darab. Írtunk már arról, mekkora dolog, ha valahol új operát mutatnak be, kíváncsian várjuk az előadást, amiről sajnos egyelőre nem sokat lehet tudni, bár ez nem meglepő ilyen esetben - hiszen egészen a premierig fennáll a lopás lehetősége. Mindenesetre biztosak vagyunk benne, hogy nem fog csalódni az, aki megnézi a 12 nemzetközi nagydíjjal kitüntetett olasz nemzeti kincs új művét.

Koncertek: Santiago Cañón és Silvia Colasanti

A koncertek közül külön izgalmas lehet a Santiago Cañón nevével fémjelzett cselló-est, melyen 18-19. századi kolumbiai zeneszerzők művei fognak felcsendülni.

A fesztivál egyik fő eseménye lesz Silvia Colasanti, a fiatal olasz zeneszerzőnő Requiemje, amelyet a térségben nemrég pusztító földrengés áldozatainak emlékére komponált a művész.

Persze minden kategóriában rengeteg program lesz még, továbbá minden éjjel ingyenes szabadtéri komolyzenei koncertek, installációk és (konzervatív értelemben vett) performanszok várják a városba látogatókat. Biztosan nagyszerű élmény lesz a következő bő két hétben a városba látogatni!

Íme a fesztivál reklámvideója - nem kell tőle megijedni, maga a fesztivál biztosan sokkal jobban sikerül majd.

A fesztivál honlapja >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
hírlevél