4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Átment a törvény: rengeteg változás jön az oktatásban - a tőzsdénél betelt a pohár: kirúgják a BTel-t - Svájc már nem lesz többé adóparadicsom - Demján Sándor zsebből fizeti ki a károsultakat.

Rég volt ekkora drágulás a kutakon: pénteken jócskán megemeli a 95-ös benzin árát a Mol, rossz hír, hogy a gázolaj is drágul. A 95-ös benzin literje 6 forinttal lesz drágább, a gázolaj 2 forinttal kerül majd többe.

--

A tőzsdénél betelt a pohár: a Business Telecom Távközlési Nyrt. cég törzsrészvényeit, illetve a BTel 2016/A kötvényeit a kibocsátó ellen megindult felszámolási eljárás miatt törlik a terméklistáról. A részvények és a kötvények utolsó kereskedési napja 2015. május 29. lesz. Addig is a cég nevébe beleteszik a „felszámolás alatt” szavakat. A társaság elleni felszámolási eljárást egy másik tőzsdei cég, az Altera Nyrt. kezdeményezte.

--

Megegyezett szerdán az Európai Unió és Svájc a pénzügyi adatok automatikus cseréjéről Brüsszelben. Az egyezmény az adóelkerülés elleni fellépés része, értelmében pedig az EU és Svájc 2018-tól automatikusan átadja egymásnak az unió és az alpesi ország területén letelepedett személyek pénzügyi számláinak adatait, hogy megakadályozzák adózatlan pénzek elrejtését akár az unióban, akár Svájcban.

--

A mai nappal megkezdik az Arcadom Zrt. kishitelezőinek kártalanítását – jelentette be a tulajdonosokat képviselő Euroinvest vagyonkezelője, Boródi Ferenc. Ennek alapja Demján Sándor azon vállalása, hogy magánvagyonából kártalanítja kívánja a legkisebb kistulajdonosokat. A mai nappal az első 20 vállalkozó kapott tájékoztatást arról, hogy milyen módon juthatnak követelésükhöz.

--

A svájci hatóságok ma hajnalban letartóztattak több magasrangú FIFA-vezetőt, akiket kiadnak az Egyesült Államoknak, ahol korrupcióval vádolják őket - adta hírül több hírportál a The New York Times információját. A gyanú szerint pénzért lehetett szavazatokat venni a világbajnokságok rendezéséhez vagy épp kereskedelmi, közvetítési jogok odaítéléséhez.

--

Szépen nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,7 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. A részadatok kissé eltérnek az előzetes becsléstől (élelmiszerből és üzemanyagból több, minden másból valamivel kevesebb fogyott), de összességében a forgalmi adat megegyezik az előzetesen közölttel. Az is kiderült az adatokból, hogy a legnagyobb növekedést a használtcikk-üzleteknél mérte a KSH.

--

A kormány 2019-ig tartó 5 éves kitekintéséből megtudjuk, mik az államháztartás várható számai. A kabinet orvosolni próbálja azt a problémát, hogy jelenleg többe kerül a nyugdíjrendszer és az egészségügy, mint amennyit erre a célokra járulékokból beszed az állam, ráadásul úgy, hogy igen magas a járulékok szintje. Ennek azonban ára van.

--

Új intézményfajtákat, szakgimnáziumokat és új típusú szakközépiskolákat vezetnek be jövő szeptembertől a köznevelési törvény most elfogadott módosításával. A változtatásokat az országgyűlési képviselők 112 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el. A módosítás után a szakgimnáziumban szakmai érettségi vizsga és szakképesítés lesz szerezhető. Ennek megfelelően a 9-12. évfolyamon az egységes kerettanterv szerinti közismereti képzés mellett szakmai elméleti és gyakorlati oktatás folyhat majd, az ezt követő évfolyamon pedig ezek az intézmények az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározottak szerint érettségi végzettséghez kötött, a szakmai érettségi ágazatához tartozó képesítés szakmai vizsgájára készítenek majd fel.

--

Japán békeszerződést szeretne kötni Oroszországgal, hogy erőit még inkább a forrongó Kelet-kínai tenger térségére koncentrálja, ez ugyanis a hivatalosan még ne történt meg a második világháború ótas. Washington szerint viszont nem most van annak az ideje, hogy Tokió Moszkvához közeledjen. Japán tizennyolc év után az Egyesült Államokkal közösen megújította védelmi stratégiáját.

--

Szereted a meglepetéseket, imádod a kozmetikumokat, a kutyádat, vagy csak főznél egy jót, de nincs időd elmenni vásárolni? Akkor van egy jó hírünk: már Magyarországon is elérhetőek az előfizetéses dobozok, amelyekkel a meglepetések házhoz jönnek. A nagy kérdés: mégis, ki csomagol be több száz dobozt egyik napról a másikra?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG