1p
Adó- és illetékemelésekről, valamint az idei költségvetés ötödik módosításáról és a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról is döntött a parlament csütörtöki ülésén.Elfogadta az Országgyűlés a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot - két nappal azután, hogy azt Vojnits Tamás kormánybiztos bemutatta. A kormány megbízottja amúgy 7 hónapja dolgozik a rendszer átalakításán, az egyeztetést és a rendszer teljes reformját mégis rohamtempóban nyomta át a törvényhozáson a kormány.

400 milliárd a jegybanki program mellé?

Megszorítás? Itt olyan nincs
A korábbi nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország megszorítások nélkül jutott a siker kapujába. Részletek >>>

A kedden beterjesztett, kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt, 214 igen és 42 nem szavazattal elfogadott jogszabály célja a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, mivel annak tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes - legalább is a kormány szerint. Nem mellesleg a kabinet szerint a takarékoknál 400 milliárdnyi ki nem helyezett hitel van, ami tovább pörgethetné a hitelszűkében a hazai kiscégeket. A jegybank hitelprogramja bár célzott, az azt kiajánló nagybankok nem biztos, hogy csak a forrásra váró hazai kkv-kat fogják majd pénzhez juttatni. A takarékok méretükből és szerepükből adódóan azonban inkább képesek arra, hogy kapcsolati hálójukon keresztül meghitelezzék ezeket a cégeket.

Jól jár a Posta is

A törvény rögzíti, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, de azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. Az így feljavított és megerősített szektorban pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja, "ha a pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja". Utóbbi kitétel a pénzügyi szektorban meglehetősen nehezen értelmezhető, arra mindenesetre alkalmas, hogy az átalakítás kritikusai ne emlegessenek államosítást.

A létrejövő takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat már jelenleg is ellátó Takarékbank, a másik az újonnan létrejövő, a prudenciális szabályozással, intézményvédelemmel és szavatolótőke-szolgáltatással foglalkozó integrációs szervezet. A jogszabály fontos eleme, hogy részvényes lesz a Posta is, mely a piacnyitás elől újabb piaci szegmensbe tör be ezzel, nem mellesleg az ország legnagyobb pénzügyi közvetítő hálózata jön létre a takarékok és a Posta összefogásával a magyar állam bábáskodása mellett.

A szövetkezeti törvény ráncfelvarrása mindenképpen érett már, de a ma elfogadott törvény fókuszában inkább az állhatott, hogy az állam tovább növelje tulajdonosi súlyát a pénzügyi szektorban.

Jönnek az adóemelések

Elfogadta az Országgyűlés - 214 igen és 42 nem, valamint egy tartózkodás mellett - azt a törvénymódosítást, amelyet a kormány azért kezdeményezett, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány tartósan 3 százalék alatt maradjon és így az ország elkerülhesse egy újabb európai uniós túlzottdeficit-eljárás megindítását.

Az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával.

A bankok egyszeri befizetésre kötelesek, amelynek mértéke a január-áprilisi tranzakciósilleték-kötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75-80 milliárd forint - ez a módosítóindítvány 1 nap után került a honatyák és honanyák elé szavazásra.

Nem magánszemélyek esetében 2-ről 3 forintra nő a szöveges üzenetenként, illetve hívások esetén percenként fizetendő távközlési adó mértéke. Az adóbefizetés felső határa havonta 2500 forintról 5000 forintra emelkedik. A Magyar Telekom már be is jelentette, hogy év végére rosszabb eredményekre számít, 5 milliárdos nem várt kiadást jelent a cégnek az adóemelés.

Szintén nő a bányajáradék általános mértéke 12 százalékról 16 százalékra. Hatszázalékos egészségügyi hozzájárulás hatálya alá esnek ezentúl a kamatjövedelmek is.

Ötödször módosult a költségvetés

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal az idei költségvetés ötödik módosítását, amely alapján az állam garanciát vállal egyes, a kis- és közepes vállalkozások által lehívható, a használatarányos útdíj bevezetéséhez kapcsolódó kedvezményes hitelekre.

Kell fizetni 7%-ot, de ez nem államcsőd

A kormány javaslatára egy zárószavazás előtti módosító javaslat eltörölte az önkormányzati adósságkonszolidációhoz kapcsolódó banki befizetési kötelezettséget. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az önkormányzatoknál maradó adósságot az állam az év végéig átvegye, amennyiben ezt az érintett bankok kezdeményezik, az önkormányzatok pedig engedélyezik. Ennek feltétele, hogy az átadandó hitelösszeg 7 százalékát a hitelező megfizesse a központi költségvetésnek. Magyarul, az eredeti elképzelések szerint az adósságadó kötelező lett volna, így viszont az adósságátvállalás egy lehetőség: ha a bank úgy gondolja, hogy az állam jobb adós, akkor vállalja azt is, hogy ennek "árát" ilyen módon megfizeti... A kötelező jelleget azért kellett kivenni a jogszabályból, mert így felmerülhetett volna az állam részleges fizetésképtelensége, vagyis a részleges államcsőd.

Döntöttek a 10 nappal ezelőtt bejelentett, a nagyberuházások finanszírozását érintő módosítások költségvetési törvénybe foglalásáról is. Létrehoznak egy beruházási alapot, amelyből ezek a kiadások - például a stadionépítések, vagy a Kossuth tér átépítése - rendezhetők.

Törvény a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás minősítéséről

Elfogadta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés 213 igen szavazattal, 47 nem ellenében.
A Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte jogszabály jóváhagyásával 2014. január 1-jétől olyan cégek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek rendelkeznek hulladékgazdálkodási engedéllyel, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel, valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség által kiállított minősítő okirattal, majd ezek birtokában szerződést kötöttek a települési önkormányzattal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG