3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb bank megy perre az egyoldalú szerződésmódosítások miatt – jövőre forintosíthatják a devizahiteleket – ma kiderül, mennyi volt az államháztartás hiánya júniusban

Bírósághoz fordul az OTP Jelzálogbank az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. Kiszámolták, a banknak több mint 8 milliárd forintot kell visszafizetnie az ügyfeleknek, az egyoldalú szerződésmódosítások miatti kártérítés pedig 68 és fél milliárdnál is többet tehet ki. Az OTP azt vitatja, hogy indokolatlan és érvénytelen lenne az árfolyamrés, és ahhoz is tartja magát, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó rendelkezések megfeleltek a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak.

A nemzetgazdasági miniszter szerint legkorábban október végén, november elején zárulhatnak le a most induló banki devizahiteles perek. A devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály benyújtása pedig november végén, december elején várható. Varga Mihály a hvg.hu-nak azt mondta: jövőre történhet meg a forintosítás, de ehhez a jogszabályokat idén el kell fogadni.

A költségvetési tanács elnöke is beszélt a devizahitelekről. Kovács Árpád a Napi Gazdaságnak azt mondta: a magyar bankrendszer ki fogja tudni fizetni a kiszabott terhet. Az elnök megismételte, ésszerű óvatosságnak tartja a büdzsé 110 milliárdos zárolását Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a kormány a figyelmeztetéseket komolyan veszi, és határozott abban, hogy a hiányt 3 százalék alatt tartsa.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ma közli az államháztartás júniusi, illetve első féléves végleges adatait. Az NGM július eleji közlése szerint az államháztartás központi alrendszerének első hat havi hiánya 813,7 milliárd forint volt, amely az éves előirányzat 82,6 százaléka. A hiány az elmúlt évek tendenciáinak megfelelően alakult - jelezte a szaktárca.

Az áprilisi csúcshoz képest az üzleti és a fogyasztói várakozások is romlottak júliusban. A GKI-Erste konjuktúraindexének havi csökkenését túlnyomó részt az üzleti bizalmi index jelentős visszaesése eredményezte - derül ki GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérésből. Az üzleti szférán belül júliusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozása romlott az előző hónaphoz képest. Továbbra is többen vannak azok, akik létszám-bővítést terveznek, nem pedig leépítést, nagyjából azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket kissé jobbnak, várható megtakarítási lehetőségüket valamivel rosszabbnak tartották, mint júniusban.

A tőzsdén valószínűleg továbbra is gátat szab az emelkedésnek az ukrán válság és az izraeli-palesztin konfliktus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG