3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megtévesztette a vásárlókat a Citroen, a Versenyhivatal elég komoly bírságot szabott ki rájuk – Varga Mihály nem zárja ki, hogy változtassanak a bankadón, csak győzzék kivárni a bankok – ismét felröppent egy pletyka a magyar bankszektorról

A Citroen autócsere programját népszerűsítő hirdetéseiben megtévesztette a fogyasztókat. A Gazdasági Versenyhivatal szerint az volt a gond, hogy a reklámokból sokszor kimaradt: nem csak a régi autót kell leadni, hanem az úja a Citroen saját finanszírozási programja keretében kell megvásárolni - sőt, nem is megvásárolni, hanem lízingelni, ugyanis csak erre vonatkozott a meghirdetett legalacsonyabb ár. Aki esetleg készpénzben fizetett volna, annak 300 ezer forinttal többe is kerülhetett az új autó. A Versenyhivatal ceruzája vastagon fogott: 40 millióra büntették a Citroent.

A nemzetgazdasági miniszter ma a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt a devizahitelek kivezetéséről, erről már korábbi híradónkban is hírt adtunk. Az interjú során azonban szóba került a bankadó is: Varga Mihály elmondta, nem zárja ki, hogy a bankadó felülvizsgálata, átgondolása megtörténhessen, hiszen a bankoknak súlyos áldozatot kell majd hozni az ügyfelek kárpótlása érdekében. A bankok esetleges lelkesedését azonban hamar letörte a miniszter: hozzátette ugyanis, hogy "nem ennek van most az ideje, nem öntjük ki a fürdővízzel a gyereket is." Tavaly egyébként a bankok közterhei 560 milliárd forint körüli összegre emelkedtek, ebből 126 milliárd forint volt a bankadó - úgy tűnik, ennek mértéke a devizahiteleken elszenvedett veszteségek ellenére sem csökken majd.

Szintén a magyar bankszektorhoz kapcsolódó hír, hogy a Handelsblatt értesülése szerint célegyenesben van a Bayerische Landesbank tulajdonában lévő MKB eladása. A vevő valószínűleg a legnagyobb magyar pénzintézet, az OTP lesz. Ez a pletyka nem először röppen fel, legutóbb áprilisban adott ki közleményt az ügyben az OTP, akkor nem kommentálták a találgatásokat - igaz, nem is cáfolták a hírt.

Egy újabb nézőpontban is előkerült egyébként ma a devizahitelek kérdése: a Bank of America-Merrill Lynch elemzői a mentőcsomag lehetséges hatásait feszegették. Úgy vélik: ha a problémát sikerül zökkenőmentesen rendezni, 2 százalék alá is csökkentheti a magyar alapkamatot a jegybank. Ha viszont úgy alakul, hogy a hitelek egy komolyabb részét kellene leírnia a bankoknak, az még Magyarország felminősítését is késleltethetné, azaz később kerülhetünk ki a bóvli kategóriából, ha nagyon ráfizetnek a bankok az adósmentésre.

És ha már bóvlizunk: készül a hitelminősítők magatartási kódexe, de közben júliustól több új sztenderd szorítja szigorúbb feltételek közé a hitelminősítők munkáját. A felügyeleti hatóságok számára feladat, hogy igyekezzenek kiiktatni a szabályokból a hitelminősítésekre vonatkozó hivatkozásokat - írja a Magyar Nemzeti Bank munkatársa. A Privátbankár.hu ma adta közre Bábosik Mária tanulmányát, ebből megtudhatjuk: kik a hitelminősítők, miért fontosak, mit minősítenek és miért kell megregulázni őket - kattintson friss vezető cikkünkre, és választ kap minden kérdésére.

Híradónkkal egyidőben teszi közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás első félévi helyzetéről szóló tájékoztatást, ez hatással lehet a forint árfolyamára, ha az adat nagyon eltér az előzetes várakozásoktól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG