Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Minden egyes fegyver és eszköz adatot oszt meg és tudatában van a másik eszköz helyzetének - egy valódi globális hálózat részeként. A cél egy jobban koordinált, gyorsabb és halálosabb műveleti rendszer létrehozása a levegőben, a földön, a tengeren és a kibertérben. A Pentagon cáfolni próbálja, hogy a végén a Terminátor filmből megismert Skynet rendszerhez jutunk el.
Eric Fanning, az Amerikai Egyesült Államok hadseregéért felelős államtitkár (nevezzük így magyarul, egyébként Secretary of the Army - nincs jó fordítása a pozíciónak) látogatást tesz a Dél-Koreában állomásozó katonáknál. A háttérben Patriot PAC-3 rakétarendszer.

Az amerikai vezérkar múlt ősszel állította össze az új Nemzeti Katonai Stratégiát. Ellentétben a korábbi évek verzióival, a legújabb anyagot letitkosították. De egy stratégia kivitelezéséhez a különböző fegyvernemek együttműködésére és jóváhagyására van szükség, így a főbb irányvonal fokozatosan világossá vált.

Az új hálózat

A légierő, a haditengerészet és a szárazföldi erők vezetői egyetértenek az új vízióban, amely szerint a globális harcmezőn minden egyes eszközt össze kell kötni. Ez azt jelenti, hogy a fejünk felett repülő F-35-ös ötödik generációs vadászgép össze lesz kötve a tengeren cirkáló rombolókkal és a sárban küszködő M1 Abrams tankokkal. Minden egyes fegyver és eszköz adatot oszt meg, egyben tudatában van a másik eszköz helyzetének - egy valódi globális hálózat részeként.

A végeredmény egy elképzelhetetlenül nagy idegrendszer, amelyet a világ legfejlettebb fegyverrendszere támogat. Az elmúlt hónapokban több vezető előadásából is következtetést lehet levonni az új irányvonalról. A légierő főnöke, David Goldfein szeptemberben kifejtette, hogy a légierő jövője hasonlatos egy bizonyos elektromos-autógyártó céghez.

Egy önálló háló

„Minden egyes Tesla autó össze van kötve az összes többi Tesla autóval. Ha egy Tesla belehajt egy kátyúba, mindegyik önvezérelt Tesla mögötte már ki fogja azt kerülni.” Goldfein szerint, ha a világot hálózatok szemszögéből nézzük és nem különálló egységek szempontjából, akkor például az elektronikus zavarást azonnal meg lehet osztani a többi repülőgép felé és automatikusan ki lehet védeni.

Az egyes eszközök csupán csomópontok a hálózatban. A Pentagon tehát újra felmelegített egy évtizeddel ezelőtt ötletet, a „hálózat központú hadviselést”. De a mai rendszer már nagyságrenddel kiterjedtebb: ez már nemcsak egy stratégia, amely hatékonyabban integrál hálózatokat, hanem már minden hálózatot összeköt, egy önálló hálóvá. A cél egy jobban koordinált, gyorsabb és halálosabb műveleti rendszer létrehozása a levegőben, a földön, a tengeren és a kibertérben.

Káncz Csaba

Sodródás a Skynet felé

Tavaly a tengerészgyalogság már gyakorolt egy partraszállást, ahol a robotok, a hajók, a műholdak és a partraszálló eszközök össze voltak kötve és megosztották célzott információikat. Olyan „reaktív páncélzatot” is vizsgálnak, amely azonnal információt küld az őt ért támadás irányáról más egységeknek és a parancsnokságnak. A gyors reagálás lehetővé teszi a támadó azonnali hatástalanítását.

A Pentagon szerint ezzel a hálózatosodással megnyerheti a globális versenyt. Az egységek összekapcsolásával a fejlődés mértéke ugyanis nem exponenciális, hanem faktoriális ütemben növekszik. A Pentagon minden esetre cáfolni próbálja, hogy a végén a Terminátor filmből megismert Skynet rendszerhez jutunk, ahol a teljes amerikai arzenált egy mesterséges intelligencia egység ellenőriz. A Pentagon emlékeztet arra, hogy a hivatalos politika szerint embereknek kell megőrizniük a parancsnoki posztokat és dönteniük élet és halál kérdésében. Nos, akkor meg is nyugodhatunk.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mekkorát nő idén a magyar GDP? Nagy Márton bedobott egy jó nagy számot
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:55
Minden esélyünk megvan arra, hogy a gazdasági növekedést idén akár 6 százalék közelébe is toljuk, jövőre pedig a 7 százalék sem elképzelhetetlen – mondta Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, a jegybank korábbi alelnöke arról is beszélt, hogy a legfontosabb kihívás most a gazdaság újraindítása, amiben főszerepet játszik az állami és a családi beruházás, és a következő hét évben erre 50 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre.
Makro / Külgazdaság A kormány inkább orosz és kínai vakcinát vesz, de nem tartja zárva az országot Pünkösdig
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:32
Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek - közölte szerkesztőségünkkel a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
Makro / Külgazdaság Sehol sem tart az EU az oltásokkal - de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:02
Az EU azt kéri a tagállamoktól, gyorsítsák fel a koronavírus elleni beoltást - az Unió ugyanis lakosságarányosan egyelőre eléggé le van maradva a világ több országától is. Ennek ellenére azt tervezgetik, mit csinálunk majd a fölösleggel.
Makro / Külgazdaság Felelőssé tehető-e az MNB és az állam a brókerbotrányokért?
Csabai Károly | 2021. január 19. 17:04
Csütörtökön részítélet születhet abban a perben, amelyet a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash károsultjai indítottak a Fővárosi Törvényszéken. Azt kérve a bíróságtól, állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar állam és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felelősségét a 2015 tavaszi brókerbotrányok kialakulásában, amelyek nekik összességében mintegy 28,8 milliárd forintos kárt okoztak.
Makro / Külgazdaság A COVID és a NATO: biofegyver-támadásra nukleáris válaszcsapás jöhet
Káncz Csaba | 2021. január 19. 16:34
A koronavírus-járvány elleni globális fellépés rámutatott az emberi társadalmak sérülékenységére a természetes és ember által előállított biológiai fenyegetésekkel kapcsolatban. A világban jelenleg zajló második hidegháború azonban a biovédelem területén is feszültségeket szül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Friss
hírlevél