Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A német kormány a magánjellegű eseményeknél is tovább szigorít: maximum tízen találkozhatnak majd (plusz gyerekek) a karácsonyi ünnepek idején.

Tovább szigorítják és gyakorlatilag január elejéig meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban a koronavírus-járvány miatt, jelentették be a tartományi kormányfők és Angela Merkel tegnap több mint hét órás tanácskozás után.

A német kancellár szerint a jelenlegi helyzet nem engedi meg a november elején bevezetett szigorítások (a többi közt vendéglátóhelyek, valamint szabadidős és sportlétesítmények bezárása, rendezvények és a turizmus betiltása) feloldását:

Újabb erőfeszítésekre van szükség

- fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Karácsony: maximum tíz fő

Ennek keretében tovább korlátozzák a magánjellegű (barátok, rokonok, ismerősök részvételével zajló) rendezvényeket, amelyeken a jövőben a 14 év alatti gyerekeket nem számítva maximum 5 fő vehet részt, a vendéglátókkal és maximum egy más háztartásban élőkkel együtt. (Eddig 10 fő volt a felső korlát.) Schleswig-Holstein tartomány ugyanakkor fenntartaná saját eddigi szabályozását.

Piros jelzés a nagy karácsonyi partiknak:  berlini díszkivilágítás 2020. november 23-án. EPA/CLEMENS BILANPiros jelzés a nagy karácsonyi partiknak: berlini díszkivilágítás 2020. november 23-án. EPA/CLEMENS BILAN

A szigorítás december 23-tól, a karácsonyi ünnepek idejére enyhül, de nem tűnik el.

Ekkor „a legszűkebb családi- és baráti körben” szabad találkozni: ez összesen maximum 10 főt jelent, a 14 év alattiakat gyerekeket ezúttal sem számítva.

Ez a szabály maximum január elsejéig érvényes, de egyes tartományok – ha úgy döntenek – már korábban visszatérhetnek a korábbi, szigorúbb korlátozáshoz.

A szilveszteri tűzijátékot országosan ugyan nem tiltják be, de az egyes tartományok vagy kisebb közösségek megtehetik ezt a közterületeken. A tervek szerint hivatalos tűzijátékok sem lesznek.

Megegyezés született arról is, hogy amennyiben a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések száma átlépi a 200-at heti átlagban, akkor újabb korlátozások lépnek életbe. (A jelenlegi korlátozások a 35-50-es korláthoz vannak igazítva.)

Nem szigorítanak az iskolák

A szövetségi kormány az iskolák működését is szerette volna tovább szigorítani, ezt azonban a tartományok nagyrészt elutasították. Mindössze abban egyeztek meg, hogy a nagyon fertőzött területeken a nyolcadik osztálytól át lehet térni hibrid (részben online) oktatásra. Az óvodák és az iskolák tehát alapesetben továbbra is nyitva maradnak.

A tartományok a többi közt azzal érveltek, hogy

kétségbe vonható az iskolák szerepe a vírus terjedésében, egyes szigorítások (például osztályok kettéválasztása) megszervezése pedig nehézségekbe ütközik.

Ugyanakkor szigorítják az üzletek működését: a több mint 800 négyzetméteres boltokban egy vásárlóra 20 négyzetméternek kell jutnia az eddigi 10 négyzetméter helyett. Az annál kisebb üzletekben marad a 10 négyzetméter/fő szabály.

Emellett bővítik a vonatok ülőhely-kapacitását, hogy az utasok között az eddiginél is nagyobb távolság legyen. Az intézkedés részleteit a Deutsche Bahn dolgozza ki.

A Die Welt értesülései szerint a tanácskozáson megegyezés született arról is, hogy

január 10-ig nem engedélyezik a síturizmust. A német kormány és a tartományok azt szeretnék, ha erről európai szinten is döntés születne.

A szigorításokat formai okokból egyelőre december 20-ig hosszabbították meg, ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy azokat később január elejéig fogják kiterjeszteni.

Mint arról beszámoltunk, Németországban az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma októberben és novemberben a tavaszi érték többszörösére nőtt, kedden pedig minden korábbinál többen, 410-en vesztették életüket a vírussal összefüggésben.

A napi koronavírusos halálesetek száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Tegnap további 389 beteg hunyt el, így az áldozatok száma 15 ezer fölé nőtt. Ez a hetedik legmagasabb érték Európában.

Globális helyzet

Ami a többi országot illeti, Európán belül a legtöbben, csaknem 57 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a Coviddal összefüggésben; Olaszországban 52 ezren, Franciaországban csaknem 51 ezren, Spanyolországban 44 ezren, a különutas, de a közelmúltban szigorító Svédországban 6555-en, Magyarországon 4229-en vesztették életüket.

A világon a legtöbb áldozatot, csaknem 262 ezren az Egyesült Államokban jegyezték fel. Globálisan több mint 60 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. Közülük több mint 1,4 millióan hunytak el, csaknem 39 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A minimálbér elértéktelendik, a vakcinaútlevél kötelező lesz?
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 18:42
Nem elégedettek a szakszervezetek a minimálbér emelésével, szerintük az alacsony jövedelműek számára a tervezett 4 százalék nem elegendő. Többek között erről beszélt kollégánk a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
Makro / Külgazdaság Erdogan új kettős játszmája – mosoly a Nyugat felé, fokozódó elnyomás befelé
Káncz Csaba | 2021. január 25. 14:18
Trump távozása és a török gazdaság mélyrepülése kényszerítette Erdogan elnököt arra, hogy mosolyoffenzívát indítson a Nyugat felé. Ezen díszletek mögött viszont érezhetően nő az erőszak és az elnyomás az országban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orvostechnikai szektor: pozitívum a kórházak adósságrendezése
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 13:46
A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözli, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Makro / Külgazdaság Üzent az operatív törzs a vendéglátósoknak - a kínai vakcináról is beszélt Müller Cecília
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 12:25
Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátóhelyektől: ha lesz elég vakcina, rögtön szólnak a kormánynak, hogy lazítsanak. A második körös oltás hevesebb reakciókat válthat ki, folyik a tárgyalás a kínai vakcina beszerzéséről is - a hétfői tájékoztató legfontosabb információit szedjük csokorba.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Friss
hírlevél