Az élelmiszerek ára már szeptemberben is az átlagos infláció fölött emelkedett, havi szinten is áremelkedést mért a KSH - a Privátbankár.hu által közel 18 éve végzett Árkosár-felmérés pedig októberre gyorsuló tempójú drágulást vetít előre. Ez alapján valóban úgy tűnik, hogy a szeptemberi inflációs adat lehetett a mélypont, az év utolsó hónapjaiban gyorsulhat az árnövekedés - mondta el Gáspár András, a Privátbankárt és az Mfort is magába foglaló Klasszis lapcsoport lapigazgatója a TrendFM reggeli műsorának vendégeként. Munkatársunk elmondta, mely termékek dobták meg elsősorban az élelmiszerár-emelkedést és mely termékeket vehetünk meg olcsóbban, mint tavaly ilyenkor.
Ami az árak várható alakulását illeti: bár valóban vannak szezonálisan jól azonosítható trendek, a hazai élelmiszerárakat több olyan intézkedés is torzította az elmúlt időben, ami magyar sajátosság: az árstop és a kötelező akciózás intézménye majd' három évig volt hatályban, a kiskereskedelmi szektor különadója pedig jelenleg is beépül az árakba. Szóba került az is, hogy az árstopról nemrég a bíróság kimondta, hogy jogsértő volt - Gáspár András szerint így a közgazdasági bukás után jogilag is elbukott ez az intézmény.
A Trend FM műsorának második felében a gazdasági kilátásokról és a napokban bejelentett gazdaságélénkítő intézkedések kilátásairól volt szó. Gáspár András szerint valóban szükség van gazdaságélénkítő intézkedésekre, ahogy szükség lenne arra is, hogy pontosabban sikerüjön megterveznie a következő évi folyamatokat a kormánynak. A magyar kkv-k támogatása fontos eleme lehet a GDP növelésének, de jól kell felmérni, hogy valójában mi szükséges ahhoz, hogy a kis- és közepes vállalatok miért nem hajtanak végre több beruházást: a vállalatoknak most is állna rendelkezésére forrás, de a bizonytalan nemzetközi és hazai kilátások miatt nem köteleződnek el költséges fejlesztések mellett.
Szóba került a gazdasági függetlenség mostanában sokat hangoztatott gondolata és a jegybank élén márciusban esedékes váltás kérdése is - a teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:
A beszélgetést itt lehet meghallgatni: