<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ez derül ki a jegybankelnök és alelnökei 2020-as vagyonnyilatkozataiból.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökeként az előző évihez hasonlóan 2020-ban is havonta bruttó 5 millió forintot keresett Matolcsy György ingatlanportfoliója nem változott: továbbra is egy 1422 négyzetméteres balatonakarattyai, valamint egy 150 négyzetméteres családi ház birtokosa. Nem úgy a Budapest Institute of Banking Zrt.-nél (BIB) a banki, pénzügyi tanfolyamokon való témavezetésért, oktatási anyagok lektorálásért és vizsgabizottsági tagságért kapott havi bruttó jövedelme. Az az addigi 750 ezer forintról először tavaly augusztusban 779 ezerre nőtt, majd szeptember és december között 764 500-ra csökkent. Ezen kívül még egy tétel módosult a jegybankelnök vagyonnyilatkozatában: a 2019-ben még 750 ezer forintos cafeteria helyett 2020-ban már bruttó 800 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesült.

Matolcsy György. Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítéseMatolcsy György. Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése

Matolcsy első helyettese, az alelnökként havonta bruttó 4,5 milliós bért kapott Patai Mihály alelnök a meglévő öt budapesti – három V. és két I. kerületi – ingatlanja mellé felesben vett a II. kerületben egy 59 négyzetméteres társasházi lakást és 14 négyzetméteres garázst. Meglehet, ennek a vásárlásnak tudható be, hogy a megtakarításai csökkentek: magyar állampapírjainak értéke a 2019 végi 812,2 millió forinttal szemben 2020 végén 790,6 milliót tett ki, a takarékbetétben lévő pénzei csaknem 50 millióval, 420,7 millióra, a forintbetétje 6 millióval, 32,4 millióra, a devizabetétje forintértéke pedig közel 37 millióval, 60,6 millióra csökkent. Patai egyéb jövedelmei viszont emelkedtek: a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztéért 2020 végén már havonta bruttó 1,2 milliót kapott, szemben az egy évvel korábbi 1 millió 43 ezerrel. Matolcsyhoz hasonlóan ő is tagja a BIB tanácsadó testületének, e munkájáért havonta bruttó 700 ezer forintot kap. Emellett Patainak egy új feladata is adódott a magunk mögött hagyott évben: ő lett a Giro Zrt. igazgatótanácsi (it) elnöke, amelyért bruttó havi 880 ezer forintos tiszteletdíjban részesült. 

A monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás tavaly év végi vagyoni helyzetét az alig valamivel több mint öt hónappal korábbihoz kell viszonyítani, lévén, hogy őt 2020 júniusában nevezték ki az előző hónap végén kurtán-furcsán távozott Nagy Márton helyére, emiatt vagyonnyilatkozata 2020. július 21-ei keltezésű. Az azóta eltelt rövid idő alatt is történt azonban változás. Megtakarításai közül a csaknem 1,2 millió forint értékű lakástakarékpénztári összeg eltűnt, ezzel szemben Virágnak az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztárában szunnyadó pénze közel 2 millióval, 19,26 millióra, míg a Grawe Nyugdíjbiztosítónál lévő summája mintegy félmillióval, majdnem 2,5 millióra gyarapodott. Ennél jóval nagyobb mértékben hízott a monetáris politikáért felelős alelnök forint bankbetétje: 11,54 millióról 20,67 millióra. Ezzel szemben a devizaszámlája egyenlege csökkent: 9,7 millióról 9,2 millió alá. Megtakarításai növelésével fordított arányosan Virágnak az MNB-vel szemben fennálló munkavállalói hitelei mérséklődtek, 37,7 millióról csaknem 30,2 millióra – vélhetően törlesztés miatt.

Az MNB alelnökeként havonta bruttó 4,5 milliót keresett Virág egyéb jövedelmei is emelkedtek az említett valamivel több mint öt hónap alatt. A Magyar Pénzverő Zrt. it-elnökségéért havonta bruttó 1,127 milliót kapott a júliusi 805 ezerrel szemben, s ugyancsak bruttó 1,127 milliót a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-nél – de ez utóbbinál az ugrás sokkal nagyobb volt, lévén, hogy a BISZ-nél Virág júliusi nyilatkozata szerint csak havonta bruttó 483 ezer forint tiszteletdíj illette meg az it-elnökségéért. Ennél jóval kisebb mértékben, de emelkedett a Hitelintézeti Szemle főszerkesztőjeként kapott jövedelme, 450 ezerről 472 ezer 600 forintra. Pataihoz hasonlóan Virágnak is akadt új munkája: ő is csatlakozott a BIB tanácsadó testületéhez, amelyért havonta bruttó 735 ezer forintot kapott. Ráadásul az egyéb béren kívüli éves juttatása is megugrott, 1 millió 945 ezerről 3 millió 563 ezerre. Családi állapota is változott, júliusi vagyonnyilatkozatával szemben ezúttal már egy hölgy is szerepel a közös háztartásban lévők felsorolására szolgáló rubrikában, akinek nevéből arra lehet következtetni, hogy az alelnök felesége.

A felügyeletet irányító MNB-alelnök, Kandrács Csaba megtakarításai is szépen gyarapodtak 2020-ban. Magyar állampapírjainak az értéke több mint 30 millió forinttal, a múlt év végére csaknem 67 millióra ugrott, míg a befektetési jegyeié 11 millióval, közel 19 millióra. A lakástakarékjában szunnyadó pénze is nőtt, 4,95 millióról 8,34 millióra, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása pedig 17 millióról 19,2 millióra. Eközben Kandrács beszállt egy önkéntes egészségpénztárba is, amelybe tavaly 429 ezret helyezett el, s nyitott egy bankbetétet, amelyben 2020 végén 7,6 millió fialt. Egyéb jövedelmei nem változtak: az Országos Betétbiztosítási Alap it-elnökeként havi bruttó 1,127 milliót kap, míg másik négy intézményben – Szanálási Alap, Giro Zrt., Magyar Pénzverő Zrt., BISZ – viselt tisztségei után egyaránt havi bruttó 805-805 ezer forintot. A felügyeleteket irányító jegybanki alelnök vagyoni egyenlege javult tavaly, miután banki hiteltartozása a 2019 végi 18,62 millióról 2020 végére 16,11 millióra apadt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos