<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amíg minden európai országban mérséklődik az áremelkedés, vagy egyenesen csökkennek az energiaárak, addig hazánkban egyedüliként továbbra is gyorsul a drágulás. Ezen eltérő tendencia mögött egyfelől a rezsicsökkentés, másfelől az állhat, hogy a magyar kormány az orosz gázfüggőséget még a szomszédos országoknál is kevésbé volt hajlandó mérsékelni.

Hazánk a decemberi éves 24,5 százalékos átlagos inflációval csúcstartó az európai országok között, de a hazai energiaár-infláció, a maga 38,7 százalékos éves emelkedésével szintén dobogós helyen végezett – az Eurostat harmonizált adatai szerint. Laptársunk, az Mfor, ma megjelent cikkében arról ír, hogy 

Magyarországon kívül az unió valamennyi országában mérséklődött az energiaárak emelkedése, vagy egyenesen csökkentek az árak.

Ezzel szemben hazánkban, Európában egyedüliként erősen gyorsuló tendenciát mutat az áremelkedés: októberben 28,3, novemberben 27,1 százalékos volt a drágulás éves mértéke, erről ugrott decemberben 38,7 százalékra.

Magyarországon kívül az unió valamennyi országában mérséklődött az energiaárak emelkedése. Fotó: Depositphotos
Magyarországon kívül az unió valamennyi országában mérséklődött az energiaárak emelkedése. Fotó: Depositphotos

Az energiaárak változásának Európától eltérő hazai tendenciája mögött két fő tényező állhat:

Egyfelől 2022 nyaráig az eredeti formájában élt a rezsicsökkentés,

tehát addig a fogyasztóiár-indexben változatlan árakkal számoltak, majd azt követően a gáznál 7,5-szeres, az elektromos áramnál pedig kétszeres emelés érvényesült, amit decemberben meg is hosszabbítottak. A világpiacon viszont már jóval korábban, 2021 őszén elindultak felfelé az árak, így az uniós országok döntő többségében – ahol valamilyen szinten a piaci folyamatok a lakossági fogyasztóknál is érvényesülnek – az idén ősszel bekövetkező áresés már egy magasabb bázishoz viszonyítva történt.

Emellett szintén fontos tényező, hogy az orosz gázfüggőséget, még a szomszédos országoknál is kevésbé volt hajlandó mérsékelni a magyar kormány.

Tavaly év végén Orbán Viktorék az oroszokkal 15 évre szóló gázszerződést írtak alá, amelynek árait a TTF holland gáztőzsde áraihoz kapcsolták. Egyrészt valószínű, hogy a szerződött ár nem tartalmaz árengedményt a TTF áraihoz képest, másrészt viszont a szerződés árai 2–3 hónap késleltetéssel követik a piaci ár változását. Elvben ez az időbeli eltérés lehetőséget ad a magyar nagykereskedőnek arra, hogy felkészüljön a tárolókba történő ki- és betárolásra, ahogy az kedvezőbb az árak változásának megfelelően.

Emellett, amíg Nyugat-Európában a kedvezőbb piaci áron vásárolt gázt jelenleg a lakosság számára értékesítik, így érvényesül a jelentős áresés a lakossági árakban, és a tárolók – részben biztonsági okokból – továbbra is magas töltöttségi szinten vannak a korábban sokkal drágában vásárolt gázzal, addig hazánkban éppen fordítva, jóval nagyobb arányban a tárolókból szolgálják ki a fogyasztókat, arra számítva, hogy a jelentős piaci áresést követően jobban megéri majd egyszerre feltölteni a tárolókat, miközben bíznak abban, hogy a gázszállítás fennakadásával nem kell számolni.

Ha valóban ez a logika érvényesül, akkor valószínű, hogy Magyarországon csak Európát hónapokkal követve lesz érezhető az energiaárak csökkenése, így az év első hónapjaiban az energiaár-inflációban is csúcstartóvá válhatunk.

A témáról bővebben az Mforon megjelent cikkben olvashat.

Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG