<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.

Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő egy pénteki mikroblog-bejegyzésében felszólította az állampolgárokat, hogy lőjék le azt a feltételezett kínai kémballont, amely jelenleg az Egyesült Államok középső részén sodródik.

"Szó szerint minden hétköznapi ember, akit ismerek, arról beszél, hogyan kell lelőni a kínai kémballont" - írta Greene, a QAnon összeesküvés-elmélet népszerűsítésével hírhedtté vált ellentmondásos törvényhozó.

Arcukra fagy a mosoly

A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti  Greene-t, a Republikánus Párt legszélsőségesebb frakciójának szószólóját, akit még mindig a „zsidó űrlézerek” halhatatlan koncepciójával társítanak.

A többség egyelőre kineveti Marjorie Taylor Greene-t, de sokáig Trumpnál sem volt ez másképp. Fotó: Wikipedia
A többség egyelőre kineveti Marjorie Taylor Greene-t, de sokáig Trumpnál sem volt ez másképp. Fotó: Wikipedia

De a Republikánus Párton belül Greene-t nagyon is komolyan veszik. Ő egy feltörekvő csillag, és ő lett az a királycsináló, aki biztosította, hogy Kevin McCarthy legyen a képviselőház vezetője. McCarthy állítólag azt mondta egy barátjának: „Soha nem hagyom el azt a nőt. Mindig vigyázni fogok rá.”

Greene ambíciói számára a határ a csillagos ég. Még abban is reménykedik, hogy 2024-ben Donald Trump alelnöke lesz.

A republikánusok új arca

Greene megkérdőjelezte a szeptember 11-i terrortámadásokat, "gyilkosoknak" nevezte Clintonékat, és kacérkodott a hadiállapot bevezetésével Trump választási veresége után. Ma viszont ő adja meg az alaphangot a Republikánus Párt radikális csoportjában.

Greene már a 2020-as kampányában a QAnon támogatójaként szerepelt a címlapokon. Az összeesküvés-elmélet szerint a világot egy sátáni pedofil klikk uralja, amelybe olyan vezető demokraták tartoznak, mint Joe Biden, Barack Obama és Hillary Clinton. Trump volt elnöknek pedig az a küldetése, hogy ezt leverje. A titokzatos Q, aki folyamatosan üzeneteket küldött az interneten, az egy igazi "hazafi" - mondta Greene.

Kapcsolódás a bázis és a pártvezetés között

Alig egy évvel ezelőtt Greene még teljesen elszigeteltnek tűnt saját pártjában. De aztán jó kapcsolatot létesített Kevin McCarthyval. Akkor a kaliforniai republikánus frakcióvezető is nehéz helyzetbe került. A Capitolium megrohamozása után kezdetben élesen bírálta Trumpot, de néhány nappal később látványos hátraarcot hajtott végre: Floridába repült, és kibékült a volt elnökkel.

Az elmúlt néhány hónapban Greene szinte hetente találkozott McCarthyval az irodájában, hogy eszmét cseréljenek. Amikor a frakcióvezető szeptemberben bemutatta a félidős választások konzervatív programját, Greene közvetlenül mögötte ült. McCarty látványosan átvette Greene ukrajnai álláspontját: Kijev a továbbiakban nem kap „üres csekkeket” a képviselőháztól – magyarázta egy interjúban.

Miután a republikánusok csak egy hajszálnyi  többséget szereztek a képviselőházban, McCarthy szövetsége kifizetődött. Más jobboldali konzervatív lázadókkal ellentétben Greene kezdettől fogva támogatta elnökké választását. Ezzel más konzervatívok számára is egyengetve az utat. Amikor Barry Moore alabamai képviselőnek válaszolnia kellett választóinak kritikus kérdésére, hogy miért támogatja McCarthyt, azt válaszolta: "Greene támogatja McCarthyt. Úgyhogy én is."

Greene bőséges jutalmat kapott hűségéért az új elnöktől. Három helyet kapott fontos bizottságokban, amelyek többek között a koronajárvány kormány általi kezelését, a déli határ migrációs válságát, valamint Joe Biden és fia, Hunter állítólagos hatalommal való visszaéléseit vizsgálják. Greene valószínűleg kiemelkedő szerepet fog játszani a demokrata elnök elleni keresztes hadjáratban. Nemrég figyelmeztetést adott ki: „Légy készen, Joe Biden. Minden korrupt üzletet feltárunk."

Greene mostanában inkább cserben hagyja a QAnont, hogy közvetítő szerepet töltsön be a párt populista szárnya és a vezetés között. McCarthy dicshimnuszaival társadalmilag is elfogadhatóvá teszi Greene-t: "Ha csatába mész, azt akarod, hogy Marjorie (Greene) az oldaladon álljon" - mondta a New York Timesnak.

Úton Trump alelnöksége felé?

Greene új hatalmi pozíciójával magasabbra is célozhat. Elképzelése az, hogy 2024-ben Trump új alelnöke legyen – idézte az NBC televízió a volt elnök környezetéből származó bizalmasát. Greene valójában már Trump pár nevet tartalmazó listáján szerepel ehhez a poszthoz.

Összességében a politikus azonban valószínűleg nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alapjaiban véve alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Ahogyan Trump egy tavaly októberi rendezvényén leszögezte: „A demokraták meg akarják ölni a republikánusokat. Már el is kezdték gyilkolászni  őket."

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG