TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy titkos elit gyerekeket rabol el és magához ragadja a világuralmat – itt már csak Donald Trump és Boris Johnson lehet a megmentő. Az ezt hirdető, USA-ban létrejött titkos csoport mára már az Egyesült Királyságban és Németországban is terjeszkedik. Káncz Csaba jegyzete.

A magyar idő szerint ma hajnalban lezajlott, kocsmai stílusú elnökjelölti vita az amerikai nézők 69 százalékát „felidegesítette”. Pedig a vita csak visszatükrözte az amerikai demokrácia mély válságát: az egyre mélyebb társadalmi és politikai polarizációt, valamint a törzsi szemlélet eluralkodását. Ennek megfelelően szélsőséges politikai csoportok nyernek teret az összeesküvés-elméleteikkel, amelyek közül ma bemutatunk egy befolyásos mozgalmat.

Az interneten 2017-ben megalakult QAnon szerint egy nemzetközi pedofil elit gyerekeket rabol el és vérükből fiatalító szert állít elő. Ehhez az elithez tartoznak a befolyásos hollywoodi celebek, a zsidó pénzemberek, Hillary Clinton, avagy George Soros, akik többek között ezzel a szerrel is törekednek a világuralmat magukhoz ragadni. A csoport mítosza szerint ezek a sátánisták a biztonságpolitikai mélyállamhoz tartoznak, és velük szemben áll Trump elnök, aki felvette a harcot ezzel a mélyállammal.

A QAnon csoport zászlaját lengető tüntető 2020. augusztusában Hollywoodban. A csoport egyebek mellett azt terjeszti, hollywoodi színészek gyerekek ellen követnek el bűncselekményeket. Fotó: EPA / Christian Monterrosa A QAnon csoport zászlaját lengető tüntető 2020. augusztusában Hollywoodban. A csoport egyebek mellett azt terjeszti, hollywoodi színészek gyerekek ellen követnek el bűncselekményeket. Fotó: EPA / Christian Monterrosa

A mozgalomnak a globális koronavírus járvány friss lökést adott. Szerintük a kormányok túlzásokba esnek a védőintézkedésekkel, egyébként is a vírus csupán egy kitaláció, hogy a lakosságot különféle oltószerekkel manipulálják. A QAnon így szerte a nyugati világban sikeresen tudott a tüntetéseken elvegyülni az oltás-ellenesekkel, az ezoterikusokkal és a szélsőjobbal.

Q, az állítólagos kormányzati forrás

2017 októberében egy Q név alatt futó felhasználó a 4chan internetes fórumon összeesküvéselméleteket kezdett el terjeszteni. Kezdetben azt állította, hogy Trump kormányzatában dolgozik, azért vannak belső információi. Továbbszőtt olyan, már a 2016-os elnökválasztási kampányban felmerült elméleteket, miszerint Hillary Clinton tagja egy gyerekpornó-hálózatnak, amelyik egy washingtoni pizzériában üzemel.

Az aktivisták úgy látják, hogy jönni fog egy mindent elsöprő (társadalmi) „vihar”, ami az idei elnökválasztás után fog bekövetkezni, ez viszont csak úgy valósulhat meg, ha segítenek újraválasztani Trump elnököt a következő ciklusra. Ezt követően az USA ismét erős és nagyszerű hely lesz, visszaszerzi a világ vezető szuperhatalma címet. Ez üzenet szépen egybecseng Trump „Make America Great Again” szlogenjével.

Angol és német mutációk

A QAnon különböző országokban helyi jellegzetességeket vesz föl. Az angliai hívek mára már Boris Johnson miniszterelnököt istenítik, a németországi követők pedig összefogtak a birodalmi múltba visszavágyó szélsőjobbal (Reichsbürger). Londonban a múlt szombati koronavírus intézkedések elleni tüntetésen is részt vettek. Plakátokat emeltek a magasba, ilyen feliratokkal, mint „Állítsátok le a gyerekkereskedelmet!”, avagy „Félelem helyett szabadságot!”.

A német baloldali-liberális Der Spiegel internet-szakértője, Sascha Lobo szerint ezek a helyi kifejlődések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a QAnon „jelenleg a legsikeresebb ls legfenyegetőbb összeesküvéselméletté vált a neten”.

De a QAnon több, mint egy ártatlan internetes csoport. 2019-ben a támogatói erőszakos cselekményekez terveztek az Egyesült Államokban, ezért az elhárítás (FBI) tavaly potenciális terrorista-veszélyként sorolta be. A Facebook és a Twitter a nyáron a mozgalom több ezer oldalát zárta le.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél