<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Minket kicsit kirázott a hideg.

Egyelőre csak a képtől, fél év múlva viszont már a hidegtől is vacoghatunk, ha a lenti képen látható "úriember" teker még egyet a gázcsapon.

Persze nem akarunk ilyesmivel viccelődni, Magyarország pedig még relatív jó helyzetben van energia-ellátás szempontjából. Ezzel együtt tény, hogy Oroszország az elmúlt hetekben jelentősen visszavágta nyugati gázszállításait.

Németországban már földgázellátási válsághelyzet van érvényben (annak is a riasztási fokozata), és megkezdődött a felkészülés arra az esetre, ha teljesen leállnának az orosz szállítások hosszú és kemény tél jöhet.  

A fő irányelv a takarékoskodás, amiben ott a politikusok is példát kívánnak mutatni: Robert Habeck alkancellár nemrég például azt is elárulta, hogy a szokásosnál rövidebb ideig zuhanyzik. De ez megint csak itthonról tűnhet viccesnek – a németek nagyon komolyan veszik a helyzetet, az ottani média pedig tele van a gázkrízissel.

A talán legtekintélyesebb német hírmagazin, a Spiegel legfrissebb címlapja például gázdémonként ábrázolja Putyint:   

Putyin már a szerkesztőségben is figyel. Fotó: Privátbankár.huPutyin már a szerkesztőségben is figyel. Fotó: Privátbankár.hu

A hidegcsináló. Hogyan lettünk függők Putyin gázától egy végzetes paktum története

– áll a képaláírásban. Belül pedig tíz oldalon keresztül részletezik, hogyan jutottak el a gazdaságilag is gyümölcsöző oroszbarátságtól a mostani dermesztő helyzetig.

Németország generációkon át profitált az olcsó orosz gázból anélkül, hogy gondolt volna a fennmaradó kockázatokra és kidolgozott volna egy B-tervet

- írják, és nemes egyszerűséggel az évszázad hibájának minősítik mindezt.

A német politikát ért Oroszország-sokkról és a teljes német fordulatról egyébként itt írtunk:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG