<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy laza kézfogás és egy könnyed mosoly.

A francia elnök a baráti fogadtatás jeleként még hátba is lapogatta a magyar miniszterelnököt – a jelek szerint nem csinált ügyet abból, hogy az EU enfant terrible-je vendégeskedett az Elysée-palotában tegnap este. Íme:

Bonsoir, Viktor! Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Bonsoir, Viktor! Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Tegyük persze hozzá, hogy Macron nem egy finnyás fajta, például Putyinnal is rendszeresen telefonált a háború kitörése után. Nyilván azt gondolja, hogy az elszigetelésnél jobb a párbeszéd, és csak akkor van esélye hatni a másikra, ha kapcsolatban marad vele. És ebben talán nem is téved nagyot.

Orbán Viktor örült a meghívásnak, és ennek igyekezett jelét adni: mosolya túl szélesre sikeredett. Mintha nagyon azt akarná üzenni: látjátok, fogadnak engem még a Nyugaton! Ez egyébként, bizonyos keretek között, igaz is, mégha a centrista-liberális francia elnök értékvilága messze is áll az övétől. Vagy ahogy Macron fogalmazott korábban: "Politikai ellenfelek vagyunk, de európai partnerek".

És hogy miről volt szó a tegnapi "munkavacsorán"? A francia elnök honlapjára felkerült közös közlemény szerint megerősítették Ukrajna egységes támogatásának szükségességét, főleg ami az Oroszország elleni szankciók szigorú végrehajtását illeti, terítékre került a finn és a svéd NATO-csatlakozás magyar parlament általi jóváhagyásának kérdése, az európai ipar és a versenyképesség, a migráció – már előrekintve a jövő heti EU-csúcsra –, és az atomenergiai együttműködés is.

A pragmatikus Orbán-Macron viszonnyal itt foglalkoztunk részletesebben:  

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG