4p
Miközben a magyar miniszterelnök meg akarja védeni Európát a liberális politikusoktól, addig maga is segítséget kapott egy német liberális vezetőtől. A Spiegel szerint Nicola Beer és férje lobbizott a magyar kormány érdekében, a Sargentini-jelentésről tartott EP-szavazás előtt például megpróbált nyomást gyakorolni egyes képviselőkre. A hétvégén pártja csúcsjelöltjévé választott politikus szerint nem Orbán Viktorral szimpatizál, hanem Magyarországgal.
Beer a hétvégi kongresszuson. EPA/ADAM BERRY

Nicola Beert választotta csúcsjelöltjévé a német liberális párt (FDP) a hétvégi kongresszusán. A párt általános főtitkárát a delegáltak 86 százaléka támogatta, így ő vezeti majd a listát a tavaszi európai parlamenti választásokon.

Különös kapcsolat

Ez magyar szempontból azért különösen érdekes, mert Nicola Beert a közelmúltban hírbe hozták a magyar kormánnyal. A német Spiegel január 18-án közölt tényfeltáró riportjában azt állította, hogy a liberális politikust „különös kapcsolat” fűzi Orbán Viktorhoz, és „sok megértést” mutat iránta.

A baloldali lap példaként hozza fel, hogy Beer megpróbálta befolyásolni egyik párttársa, Nadja Hirsch és két másik FDP-képviselő döntését a Sargentini-jelentésről tartott EP-szavazáson tavaly szeptemberben. (Az EP végül megszavazta a magyar demokrácia állapotát kritizáló jelentést.)

A főtitkár - Hirsch elmondása szerint - azt tanácsolta neki: gondolja át még egyszer, hogy ő és kollégái igennel szavaznak-e. Úgy véli ugyanis, hogy Németországban sok hamis információ lát napvilágot a magyarországi helyzetről. Beer viszont máshogy írta le a találkozásukat: szerinte csak annyi történt, hogy egy magyar diplomatát ajánlott neki beszélgetőpartnernek.

A Spiegel arról is ír, hogy a főtitkár megakadályozott egy Orbán-ellenes tüntetést a párt berlini székháza előtt.

Barátság és lobbi

A lap szerint Beer barátságban áll Orbán Viktor egykori miniszterével, Balog Zoltánnal. (Balog 2012 és 2018 között vezette az Emberi Erőforrások Minisztériumát.) Férjén, Jürgen Illingen keresztül ismerte meg Balogot, aki múlt ősszel esküvőjükön is jelen volt tanúként.

Megjegyzik azt is, hogy Illinget, aki évtizedek óta képvisel német cégeket Magyarországon, 2017 áprilisában személyesen tüntette ki a miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkeresztjével a budapesti Németajkú Református Egyházközség templomának felújítási munkálataiban vállalt aktív szerepéért és támogatásáért.

A Spiegel címlapsztorija - Nicola Beer és férje Budapesten. (Printscreen)

A Spiegel szerint Illing gyakorlatilag lobbitevékenységet folytatott az Orbán-kormány érdekében. Balog Zoltánt például beszélgetőpartnerként ajánlotta liberális politikusoknak, a Sargentini-jelentésről tartott szavazás előtt pedig levelet írt Wolf Klinz liberális EP-képviselőnek, amelyben a jelentés egyes részeit „teljesen érthetetlennek” nevezte.

A német lap szerint Balog Zoltánt Beer is megvédte, a CEU-val fennálló konfliktust pedig háttérbeszélgetéseken bagatellizálta.

Beer: nem Orbánnal szimpatizálok

A liberális párt főtitkára hamisnak tartja a lap vádjait, amelyekre a párt hétvégi kongresszusán tartott beszédében is részletesen kitért.

„Egyáltalán nem szimpatizálok Orbán úrral, és egyáltalán nem szimpatizálok az illiberális demokrácia eszméivel. Ennek épp az ellenkezője az igaz. Semmiféle kötődésem vagy kapcsolatom nincs a pártjával. Akik régebb óta ismernek, tudják, hogy személyes kötődéseim, kapcsolataim vannak Magyarországon. Szimpatizálok az országgal és a magyarországi emberekkel, akiket az elmúlt húsz évben megismertem.”

Beer beszélt arról is, hogy liberális Európát és nyílt társadalmakat szeretne. A delegáltakat végül sikerült meggyőznie, hiszen egyértelmű többséggel választották meg csúcsjelöltnek.

A barikád két oldalán

Az Orbán-kormány és a német csúcsjelölt többszintű kapcsolata azért is érdekes, mert a két fél az EP-választáson a barikád két oldalán áll.

Míg a liberális FDP a konzervatív és (szélső)jobboldal ellenpólusa kíván lenni, és ennek érdekében összefogna Emmanuel Macron francia elnökkel, addig Orbán Viktor és szövetségesei épp tőlük, a „bevándorláspárti”, liberális erőktől akarják megvédeni Európát – legalábbis a kampányüzenetük szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG