BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. január 28. 13:15

Miközben a magyar miniszterelnök meg akarja védeni Európát a liberális politikusoktól, addig maga is segítséget kapott egy német liberális vezetőtől. A Spiegel szerint Nicola Beer és férje lobbizott a magyar kormány érdekében, a Sargentini-jelentésről tartott EP-szavazás előtt például megpróbált nyomást gyakorolni egyes képviselőkre. A hétvégén pártja csúcsjelöltjévé választott politikus szerint nem Orbán Viktorral szimpatizál, hanem Magyarországgal.

Beer a hétvégi kongresszuson. EPA/ADAM BERRY

Nicola Beert választotta csúcsjelöltjévé a német liberális párt (FDP) a hétvégi kongresszusán. A párt általános főtitkárát a delegáltak 86 százaléka támogatta, így ő vezeti majd a listát a tavaszi európai parlamenti választásokon.

Különös kapcsolat

Ez magyar szempontból azért különösen érdekes, mert Nicola Beert a közelmúltban hírbe hozták a magyar kormánnyal. A német Spiegel január 18-án közölt tényfeltáró riportjában azt állította, hogy a liberális politikust „különös kapcsolat” fűzi Orbán Viktorhoz, és „sok megértést” mutat iránta.

A baloldali lap példaként hozza fel, hogy Beer megpróbálta befolyásolni egyik párttársa, Nadja Hirsch és két másik FDP-képviselő döntését a Sargentini-jelentésről tartott EP-szavazáson tavaly szeptemberben. (Az EP végül megszavazta a magyar demokrácia állapotát kritizáló jelentést.)

A főtitkár - Hirsch elmondása szerint - azt tanácsolta neki: gondolja át még egyszer, hogy ő és kollégái igennel szavaznak-e. Úgy véli ugyanis, hogy Németországban sok hamis információ lát napvilágot a magyarországi helyzetről. Beer viszont máshogy írta le a találkozásukat: szerinte csak annyi történt, hogy egy magyar diplomatát ajánlott neki beszélgetőpartnernek.

A Spiegel arról is ír, hogy a főtitkár megakadályozott egy Orbán-ellenes tüntetést a párt berlini székháza előtt.

Barátság és lobbi

A lap szerint Beer barátságban áll Orbán Viktor egykori miniszterével, Balog Zoltánnal. (Balog 2012 és 2018 között vezette az Emberi Erőforrások Minisztériumát.) Férjén, Jürgen Illingen keresztül ismerte meg Balogot, aki múlt ősszel esküvőjükön is jelen volt tanúként.

Megjegyzik azt is, hogy Illinget, aki évtizedek óta képvisel német cégeket Magyarországon, 2017 áprilisában személyesen tüntette ki a miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkeresztjével a budapesti Németajkú Református Egyházközség templomának felújítási munkálataiban vállalt aktív szerepéért és támogatásáért.

A Spiegel címlapsztorija - Nicola Beer és férje Budapesten. (Printscreen)

A Spiegel szerint Illing gyakorlatilag lobbitevékenységet folytatott az Orbán-kormány érdekében. Balog Zoltánt például beszélgetőpartnerként ajánlotta liberális politikusoknak, a Sargentini-jelentésről tartott szavazás előtt pedig levelet írt Wolf Klinz liberális EP-képviselőnek, amelyben a jelentés egyes részeit „teljesen érthetetlennek” nevezte.

A német lap szerint Balog Zoltánt Beer is megvédte, a CEU-val fennálló konfliktust pedig háttérbeszélgetéseken bagatellizálta.

Beer: nem Orbánnal szimpatizálok

A liberális párt főtitkára hamisnak tartja a lap vádjait, amelyekre a párt hétvégi kongresszusán tartott beszédében is részletesen kitért.

„Egyáltalán nem szimpatizálok Orbán úrral, és egyáltalán nem szimpatizálok az illiberális demokrácia eszméivel. Ennek épp az ellenkezője az igaz. Semmiféle kötődésem vagy kapcsolatom nincs a pártjával. Akik régebb óta ismernek, tudják, hogy személyes kötődéseim, kapcsolataim vannak Magyarországon. Szimpatizálok az országgal és a magyarországi emberekkel, akiket az elmúlt húsz évben megismertem.”

Beer beszélt arról is, hogy liberális Európát és nyílt társadalmakat szeretne. A delegáltakat végül sikerült meggyőznie, hiszen egyértelmű többséggel választották meg csúcsjelöltnek.

A barikád két oldalán

Az Orbán-kormány és a német csúcsjelölt többszintű kapcsolata azért is érdekes, mert a két fél az EP-választáson a barikád két oldalán áll.

Míg a liberális FDP a konzervatív és (szélső)jobboldal ellenpólusa kíván lenni, és ennek érdekében összefogna Emmanuel Macron francia elnökkel, addig Orbán Viktor és szövetségesei épp tőlük, a „bevándorláspárti”, liberális erőktől akarják megvédeni Európát – legalábbis a kampányüzenetük szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
Makro / Külgazdaság Olaszország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket
MTI | 2020. augusztus 8. 08:10
Szeptember 7-ig.
Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
hírlevél