<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A chemnitzi forrongás tükrében a német politikai centrumban egyre többen követelik a második legnépszerűbb párttá vált AfD megfigyeltetését az elhárítással. Igen ám, de a 3100 alkalmazottat foglalkoztató és 350 millió eurós éves költségvetésű titkosszolgálat és annak vezetője számos jel szerint közel áll az AfD-hez, amely adott esetben veszélyessé válhat Merkel kormányára nézve.
Angela Merkel (Fotó: EPA/FELIPE TRUEBA)

Hans-Georg Maaßen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (belső elhárítás) elnöke egy 2016 február 29-i beszédében a német belpolitika robbanás veszélyére figyelmeztetett. Az elnök szerint „az ellenőrizetlen bevándorlás jelentősen növelte a biztonsági kockázatokat, mivel a hatóságok már nem tudják, hogy pontosan kik tartózkodnak az országban”. Az új helyzet Maaßen szerint a szélsőjobboldal hullámszerű megerősödéséhet vezetett. Mi több, egy esetleges iszlamista merénylet, vagy egy radikális jobboldali támadás könnyen egy újabb eszkalációhoz vezet.

Az AfD a vihar középpontjában

Merkel kancellár a német köztelevízióban előtte egy nappal leadott egyórás interjújában arról értekezett, hogy nincsen szükség a menekültek felső korlátjának megszabására és Berlinnek nincsen ’B-terve’ a menekülthullám megállítására. Nos, két és fél elteltével és a chemnitzi forrongások tükrében csak a vak nem látja, hogy melyik vezetőnek volt politikai realitásérzéke és előrelátása.  Maaßen ás Merkel régi csörtéjét újra fel kellett elevenítenünk, mert a német politikai centrumban egyre többen követelik a AfD megfigyeltetését az elhárítással. Az eltorzult német közállapotokat jól mutatja, hogy a Willkommenskultur felelősei most tehát a második legnépszerűbb pártot akarják figyeltetni a titkosszolgálattal.

Azt valóban ki kell jelenteni, hogy a bevándorlásellenes és az iszlamizációt ellenző AfD párt a tavaly áprilisi kölni kongresszusán érezhetően tovább radikalizálódott. A mérsékeltnek számító Frauke Petry elnökkel szemben akkor győzedelmeskedett az a jobboldali fundamentalista szárny, amelyet Alexander Gauland elnökhelyettes, Jörg Meuthen társelnök, Jens Maier szászországi vezető és Björn Höcke nevei fémjeleznek. Höcke az AfD thüringiai vezetője, aki egy előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet.

A titkosszolgálat és az AfD

Káncz Csaba

Napjainkban a radikalizálódás különösen az AfD ifjú tagjainál érhető tetten. Múlt hónapban a párt vezetésének kellett elhatárolódnia attól a párttisztségviselőtől, aki egy Facebook-bejegyzésben árulónak és a német nép ellenségének nevezte von Stauffenberg grófot, a Hitler elleni 1944. júliusi, sikertelen merénylet kitervelőjét. Lars Steinke, az AfD ifjúsági szervezetének (JA) alsó-szászországi elnöke a merényletkísérlet 74. évfordulójának apropóján írt bejegyzésben arról értekezett: olyasvalakit, aki a német hadsereg soraiban káoszt akart előidézni és katonák millióinak életét veszélyeztette, nem lehet hősnek nevezni, csak ellenségnek. Nem véletlen, hogy Bréma és Alsó-Szászország szövetségi államokban a JA-t már megfigyelés alá helyezték és Boris Pistorius, az alsó-szászországi belügyminiszter a JA-t „alkotmányellenes szervezet”-nek nevezte.

Nos ebben a feszült helyzetben robbant a bomba pár hete, hogy Hans-Georg Maassen 2015-ben többször is egyeztetett Frauke Petry akkori pártvezetővel arról, miként kerülheti el az AfD, hogy az alkotmányvédelem hivatalból megfigyelje. Maassen lépése túlmutat önmagán, hiszen a 3100 alkalmazottat foglalkoztató és 350 millió eurós éves költségvetésű elhárítás számos jel szerint közel áll az AfD szellemiségéhez, amely veszélyessé válhat Merkel kormányéra nézve. Az elhárítás júliusban megjelent 2017-es éves jelentésének szóhasználata kísértetiesen rímel az AfD-ére. A jelentés nem nevezi meg a Neue Rechte mozgalom vezető, neonáci képviselőit, mint ahogy szó nélkül hagy olyan szélsőséges publikációkat, mint a Junge Freiheit és a Compact. Az AfD-t a jelentés a baloldali szélsőségesek áldozatának állítja be.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG