1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A cigányság felemelkedéséhez a roma közösségek hatékonyabb képviselete, a fejlesztési források tudatosabb felhasználása, de elsősorban "saját magunk megújítása" szükséges
A cigányság felemelkedéséhez a roma közösségek hatékonyabb képviselete, a fejlesztési források tudatosabb felhasználása, de elsősorban "saját magunk megújítása" szükséges - jelentette ki Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat közgyűlésének képviselője, debreceni kisebbségi vezető a témában rendezett megbeszélésen csütörtökön Nyíregyházán.

Az EU-Roma Országos Egyesület és a Képviselők Országos Egyesülete által szervezett, "A megújulás útján az ország, újuljon vele együtt a cigányság is!" című fórumon térségi kisebbségi szervezetek tanácskoztak, vitatták meg elképzeléseiket. Aba-Horváth István vitaindító beszédében úgy fogalmazott, hogy a cigányságnak először az elmúlt húsz évet kell lezárnia, s meg kell találnia a helyét az új társadalomban, a politikai struktúrában.

Legfontosabb az alkalmazkodás és az összetartás - vélte a képviselő, aki szerint súlyos problémát okoz a cigányság megosztottsága, valamint területi szétszakítottsága. Nézete szerint nincsen egyetértés a cigány szervezetek között, a szervezetlenség pedig azt a kelet-magyarországi régiót sújtja leginkább, ahol a roma összlakosság mintegy egyharmada él.

Az elmúlt évek cigánypolitikájával kapcsolatban a politikus azt hiányolta, hogy a romák ügyével érdemben senki sem foglalkozott, a szándék - eddig - az új kormányzaton sem látszik. "Ígéretek vannak, de ezeket nem tudjuk aprópénzre váltani {...}, s még a 29 pontba sem fértünk bele" - fejtette ki Aba-Horváth István.

Hozzátette: emellett semmilyen hozadéka sincs a kormány azon tervének, hogy csökkenti a települési, valamint  a kisebbségi önkormányzatok képviselőinek létszámát. Új alternatíva kell, a megválasztott roma képviselőknek pedig hatékonyabban kell képviselniük saját közösségük érdekeit. A roma vezető szerint ehhez például a diplomás roma fiatalok bevonására van szükség, akik a régebbi, tapasztaltabb roma vezetőkkel együttműködve megteremthetik az új cigány értelmiség alapjait.

Fontos, hogy a helyi roma szervezeteket ne Budapestről irányítsa az országos érdekképviselet, hanem saját maguk rendelkezzenek teendőikről, kapcsolatot teremtve a kisebb közösségekkel és a családokkal - tette hozzá. Aba-Horváth István beszédének végén rámutatott: ki kell alakítani a megyékben azokat a roma képviseleti szervezeteket, amelyek az uniós fejlesztési forrásokra pályázhatnának, a kapott pénzeket pedig - a szükségletek függvényében - elosztanák a különböző területeken.

A nyíregyházi programra Balog Zoltán romaügyi államtitkár is meghívót kapott, aki hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG