1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A legtöbb közvéleményt érdeklő ügyben a Fidesznek megvan a közel "kétharmados" támogatottsága, ami Orbán népszerűségének is köszönhető. Az egykulcsos adó osztja meg leginkább a választókat
Tízből hét emberhez eljutott a miniszterelnök gazdasági akciótervének híre, derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 60 százalékának pozitív véleménye van a 29 pontról, és a közvélemény 69 százaléka szerint a csomag alkalmas lehet a gazdaság talpra állítására. Orbán Viktor miniszterelnök eddigi munkájával az emberek 62 százaléka elégedett. Az új alkotmány megalkotását a válaszadók 67 százaléka támogatja. A Fidesz-KDNP népszerűsége tovább növekedett az elmúlt egy hónaphoz képest, immáron 55 százalékos támogatottsággal rendelkezik a pártszövetség az összes megkérdezett körében.

Pártszimpátia
A Fidesz lendülete a választások után is töretlen; az előző hónap óta kissé még növekedett is a kormánypárt népszerűsége az összes megkérdezett körében (jelenleg 55 százalékon áll). A Jobbikra a választók 9 százaléka voksolna. Tovább tart az MSZP agóniája (6 százalék), és támogatottsága lassan már az LMP szintjére kerül (5 százalék). Egy mostani választáson, a részvételüket biztosra ígérő, aktív válaszadók között a Fidesz–KDNP 67 százalékon áll, egyedüli ellenzéki pártként pedig a Jobbik eredménye írható le két számjeggyel (10 százalék).


A „kétharmados forradalom” egyik legfontosabb célkitűzése – a közbiztonság helyreállítása és a gazdaság élénkítése mellett – az új alkotmány megalkotása. A rendszerváltás lezárása ugyanis nehezen képzelhető el egy saját preambuluma szerint is ideiglenes, 1949-es keltezésű alkotmánnyal - írja kutatásaihoz készített  kommentárjában a Nézőpont. A minősített többség birtokában valószínűleg nem lesz nehéz dolga a kormánynak az új alkotmány elfogadásakor. Ám könnyű belátni, hogy társadalmi támogatás nélkül az alkotmányozás tűzzel való játék. Egyelőre az alkotmányozás társadalmi igénynek tűnik: a megkérdezettek 67 százaléka szerint szükség van új alaptörvényre. Különösen igaz ez a fiatalokra és a budapestiekre (75-75 százalék). A Jobbik és a Fidesz szimpatizánsai támogatják leginkább az alkotmányozó törekvéseket (77, illetve 73 százalék), de a szocialista hívek is szükségesnek érzik (64 százalék). A tervezetet legnagyobb arányban az LMP támogatói utasítják el (30 százalék).



Gazdasági akcióterv

A 29 pontos akcióterv híre az emberek 71 százalékához eljutott. Az idősebb korosztályok és a diplomás végzettségűek hallottak a legnagyobb arányban (80 százalék felett) a gazdasági intézkedéscsomagról. Az MSZP szimpatizánsai a legtájékozottabbak a csomagot illetően (84 százalék hallott róla), a jobbikosok a legkevésbé (67 százalék). Akik hallottak a tervezetről, azoknak a 60 százaléka inkább jó véleménnyel van Orbán Viktor 29 pontjáról. A fiatalok, a diplomások és a Budapesten élők még ennél is nagyobb arányban fogadták kedvezően a bejelentést (65–70 százalék között). A Fidesz-híveknek tetszik leginkább a csomag (78 százalék), a szocialistáknak viszont csak 11 százaléka támogatja az új gazdaság-politikát.




Adóváltozások

Az adóreform első fontosabb lépéseként a kormány az egykulcsos (16 százalékos) személyi jövedelemadó bevezetését tervezi 2012. január 1-jétől. A tervezet megosztja az embereket: jelentős különbség nem mutatható ki az adóreformot támogatók és ellenzők között. A budapestiek (61 százalék), a diplomások (55 százalék) és Fidesz-szimpatizánsok (57 százalék) támogatják a legnagyobb arányban az egykulcsos szja bevezetését. Leginkább az adót már alig fizető idősebb korosztály fogalmazta meg aggályait (csak 39 százalékuk támogatja az egykulcsos adót).




A miniszterelnök és a kormány tevékenységének megítélése


Módszertan
Az adatfelvétel 2010. június 11. és június 15. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék. Az elemzésben „aktív szavazónak” nevezzük a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadókat.
Orbán Viktor népszerűségéből is adódik, hogy a tevékenységét az emberek többsége (62 százalék) pozitívan ítéli meg. A kormánypárt híveinek 84 százaléka jónak tartja a régi-új miniszterelnök eddigi munkáját, de ugyanez igaz a szocialista szimpatizánsok harmadára is.

A kormány tevékenysége már jobban megosztja az embereket: 46 százalékuk van pozitív véleménnyel az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseiről. A hatvan éven felüliek és a diplomások ítélik meg inkább kedvezően a kabinet eddigi munkáját. A Fidesz támogatóinak körében is érzékelhető a különbség a kormány és a miniszterelnök megítélése között: 65 százalékuk szerint értékelhető pozitívan az új kormány eddigi tevékenysége. A különbség egyik oka lehet a válsággal kapcsolatos félreérthető kommunikáció, illetve az, hogy a kabinet eddigi tevékenysége nélkülözte a látványos intézkedéseket.

 

Privátbankár - Zsiborás Gergő

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG