1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több mint másfélszáz településen kell fertőtleníteni az árvíz után Borsod-Abaúj-Zemplénben és majd 4000 ház
Több mint másfélszáz településen kell fertőtleníteni az árvíz után Borsod-Abaúj-Zemplénben; 27 településén már befejeződött a fertőtlenítés, 110-ben jelenleg zajlik, s még nem kezdődött el 24 helyiségben - tájékoztatta az észak-magyarországi regionális tiszti főorvos szombaton az MTI-t.

Bodnár Judit közölte: fertőtleníteni csak ott lehet, ahol már stabilizálódott a helyzet. Minthogy ez a napokban egyszerre sok településen következett be, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) településről, településre járó 30 fős csapata is erősítésre szorult.  Az ÁNTSZ szakembereinek (egyebek mellett) a fertőtlenítésben főleg a tanácsadás a feladata, ehhez a helyiek más régiókból még 20-25 fős erősítést kaptak, plusz 8 autóval. "A tanácsadáson túl az is a munkánk, hogy az önkormányzatok illetékességi körébe tartozó fertőtlenítés mértéke a közösségi épületeknél indokolt és szakszerű legyen" - ismertette.

Hozzátéve, a saját ingatlanának fertőtlenítéséért mindenki maga felel, neki kell elkezdenie, amihez szükség esetén segítséget kérhet az önkormányzattól. Vannak önkormányzatok, amelyek előre készleteztek, emellett adományokat kaptak, de mindegyik számára létezik lehetőség a beszerzés utólagos elszámolására - közölte a szakember.

Kitért arra, hogy miután senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy elhagyja vízzel elöntött lakhelyét, náluk fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, aminek leginkább a fokozott személyi higiénével lehet elejét venni. Mindez nem helyettesíthető a védőoltással, ami egyébként is csak a hepatitis A ellen véd, sok egyéb fertőzés ellen nem.

Beszámolt arról, hogy eddig 5.400 "adagnyi" gamma globulin védőoltás érkezett a régióba, amiből 5.170-et szállítottak ki a megye kistérségi intézeteinek, s még további ezret június 10-ig vártak.  A legutóbbi jelentés szerint 2.030 ember kapta meg az oltást. Az ÁNTSZ szakembere és az érintett terület háziorvosa együttesen dönt az oltás szükségességéről, az oltandók köréről. Azt is mérlegelik: a védőoltás egyesekben a hamis védettség érzetét keltheti, pedig aki megkapja, az csak a fertőző májgyulladás ellen lesz védett - fogalmazott a regionális tiszti főorvos.

Mint mondta: az esetleges, fertőzésgyanús panaszokkal (így a hasmenéssel, lázzal, hányással), de a sebekkel, különösen állatharapás okozta sebekkel is a háziorvoshoz kell fordulni. Utóbbiak esetében szükség lehet tetanusz és veszettség elleni oltásra is a sebellátáson túl.

A kitelepített emberek kapcsán közölte: komolyabb betegség nem fordult elő az átmenetileg Miskolcon elszállásoltak körében sem. A "befogadó helyekre" az önkéntesek mellé az ÁNTSZ háziorvosokat, ápolónőket és területi védőnőket, sőt gyógyszerészeket is berendelt.

Mintegy 4000 ház felmérését kezdték meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amelyeket valamilyen módon érintett az árvíz és károkat okozott - mondta Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, egyben a megyei védelmi bizottság elnöke szombaton az MTI-nek.

Arról is beszámolt, hogy a katasztrófavédelem, az államigazgatási szervek, a kamarák (mérnöki és építész) szakemberei végzik ezt a feladatot. Hozzátette: azért van minderre szükség, hogy kedden már be tudják adni a kormány döntés-előkészítő folyamatába.     

Kitért arra, hogy megkezdődött az érintett településeken a nagyobb közterületek fertőtlenítése, több megyéből érkezett segítség, és mindezt több járművel oldják meg.

Azt mondta, a szúnyogirtást is megkezdték, hiszen az árral elöntött területeken rengeteg a vérszívó, pénteken, szombaton és vasárnap permeteznek, de ha szükség van rá, megismétlik a folyamatot.

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG