TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Vatikán számára villámcsapásként érkezett az amerikai külügyminiszter cikke, amelyben Mike Pompeo élesen kritizálja a kínai vallásszabadság elnyomását. A Szentszék nemcsak a hongkongi és a kínai híveket árulja el ezekben a napokban. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt időszakban a Washington és Peking között növekvő feszültség kiterjedt Kína alapvető érdekeire – különös tekintettel Tajvanra, a Dél-kínai-tengerre és Hongkongra. Kedden Tokióban az amerikai külügyminiszter a Quad (USA, Japán, India, Ausztrália) biztonságpolitikai koordinációs ülésén leszögezte: „a Kínai Kommunista Párt korrupcióját és nyomásgyakorlását látjuk a Kelet-kínai-tengeren, a Mekong folyón, a Himalájában és a Tajvani szorosban.” Bizony a feszültség nem akar enyhülni, Washington az elmúlt napokban bejelentette, hogy a kínai kommunista párt tagjai semmilyen körülmények között sem kaphatnak amerikai letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot.

Új front nyílik

Közben egy olyan front is megnyílt Washington és Peking között, amely eddig nem igazán keltette föl az európai megfigyelők figyelmét. Október 22-én ugyanis lejár az a két évre kötött szerződés, amelyet Peking kötött a Vatikánnal. Márpedig Washington nem akarja, hogy a Szentszék ezt meghosszabbítsa.

Ferenc pápa általános heti audienciát tart a pápai állam falain belüli apostoli paloták központi terén, a San Damaso udvaron 2020. szeptember 30-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi) Ferenc pápa általános heti audienciát tart a pápai állam falain belüli apostoli paloták központi terén, a San Damaso udvaron 2020. szeptember 30-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

A Vatikán folyamatosan hangsúlyozza, hogy a nem nyilvános szerződés kizárólag a Kínában kinevezendő püspökök ügyéről rendelkezik – diplomáciai és politikai ügyeket nem szabályoz. A szerződés hatályba lépése óta mindkét oldal jóváhagyásával két püspököt neveztek ki, ezt a Vatikán sikerként értékeli.

Igen ám, de a szerződést a kínai föld alatti keresztény mozgalom árulásnak tartja. Kínában ugyanis két katolikus egyház működik: egyrészt a kommunisták által 1957-ben megalapított Kínai Katolikusok Patrióta Egyesülete – amely 6 millió tagjával az állam felügyelete alatt áll – , másrészt a föld alatti mozgalom a maga 4-6 millió tagjával, amely csak a Vatikánnak hajlandó engedelmeskedni.

Washington bekeményít

A Vatikán számára villámcsapásként érkezett szeptember közepén az amerikai külügyminiszter cikke, amelyben Mike Pompeo élesen bírálja a kínai vallásszabadság elnyomását. A miniszter szerint a Vatikán az egyezménnyel veszélyezteti „az erkölcsi tekintélyét”, és ezért Washington azon az állásponton van, hogy a szerződést nem szabad meghosszabbítani.

Amikor Pompeo múlt héten a Vatikánba látogatott, Ferenc pápa nem volt hajlandó audienciát tartani számára, így Parolin kardinálissal és a Szentszék külügyminiszterével, Paul Gallagher érsekkel tárgyalt. Parolin kijelentette, hogy Pompeo kritikája csupán amerikai belpolitikai célokat szolgál. A Peking és a Vatikán közötti szerződésnek viszont semmi köze az amerikai politikához – tette hozzá.

Árulások hosszú sora

Márpedig nagyon is úgy tűnik, hogy a Vatikán megalkuvó és opportunista politikát folytat. Példa erre a hongkongi püspökség ügye, amelynek élére másfél éve nem nevez ki püspököt. Ahogyan a 89 éves hongkongi kardinális, Joseph Zen tavaly egy interjúban elmondta, a Ferenc pápa által vezetett Szentszék elárulta a kínai föld alatti keresztényeket és egy tavaly júniusi dokumentumban felszólította őket, hogy lépjenek be a kommunista párt által ellenőrzött egyházba.

A Szentszék a múlt században hazánk esetében is elárulta a híveket a kommunista hatalom barátságának oltárán. 1974. február 5-én Agostino Casaroli érsek javaslatára VI. Pál pápa váratlanul megfosztotta Mindszenty József hercegprímást esztergomi érseki székétől. Ráadásul pont azon a napon volt Mindszenty koncepciós pere kezdetének 25. évfordulója.

De a Vatikán nemcsak a hongkongi és a kínai híveket árulja el ezekben a napokban. Miközben a Szentszék hallgatása mellett Irakban és Szíriában teljes térségekben tűntek el az elmúlt években a keresztények, Ferenc pápa tavaly kijelentette, hogy „az eredeti iszlám és a Korán megfelelő értelmezése ellentmond az erőszak minden formájának”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 360 ezer influenza-vakcinát rendeltünk pluszban
Csabai Károly | 2020. október 30. 09:05
A most meglévő 1,4 millión felül - jelentette be a kormányfő a ma reggeli rádióinterjújában. Az első koronavírus-vakcina pedig december végén, január elején érkezhet meg Magyarországra, azt először az időseknek és a veszélyeztetetteknek adhatják be, áprilisban pedig már remélhetőleg mindenkinek.
Makro / Külgazdaság Hol a francban van a felmelegedés? A Földnek sem mindegy, ki nyeri a Trump-Biden csatát
Wéber Balázs | 2020. október 30. 05:17
Trump szerint a párizsi klímaegyezmény felejtős, a globális felmelegedés hoax, de mégsem az, a bolygót pedig védjük meg úgy, hogy az ne fájjon az olajiparnak. Biden őrült összeget költene klímavédelemre, csavarna egyet a szabályozáson, és likvidálná a nagy szennyezőket. Az elnökjelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal a környezetvédelmi programokat vettük számba.
Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
hírlevél